Το κρύο επιδεινώνει το ροχαλητό το βράδυ – «Με αυτή την άσκηση 30 δευτερολέπτων σταματάς να ροχαλίζεις»

Το ροχαλητό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό τόσο για τον άνθρωπο που ροχαλίζει όσο και για τον/την σύντροφο που κοιμάται μαζί του. Ειδικά τους κρύους μήνες το ροχαλητό επιδεινώνεται, σύμφωνα με μελέτη.

Ένας ειδικός στον ύπνο εξηγεί ότι με μία άσκηση 30 δευτερολέπτων μπορούν όλοι να σταματήσουν να ροχαλίζουν. Το ροχαλητό προκαλείται από τη συμπίεση του αέρα μέσω ενός στενού ή παρεμποδισμένου αεραγωγού. Μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η υπνική άπνοια.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το ροχαλητό μπορεί να ενταθεί το χειμώνα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μεγαλύτερης έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα. Επιπλέον κατά τους χειμερινούς μήνες οι ιογενείς λοιμώξεις φτάνουν στο αποκορύφωμα τους και αυτό επιδεινώνει το ροχαλητό. Το ίδιο προκαλεί και η αύξηση βάρους.

«Με αυτή την άσκηση 30 δευτερολέπτων σταματάς να ροχαλίζεις»

«Το ροχαλητό μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση λίπους στο λαιμό που στενεύει την τραχεία», εξήγησαν οι ερευνητές της μελέτης.
Ο Martin Seeley, διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης στρωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, MattressNextDay, συνιστά σε όσους ροχαλίζουν να κάνουν ρουτίνα πριν κοιμηθούν μία μικρή άσκηση.

Κλείστε το στόμα σας και μετακινήστε τη γλώσσα σας προς μια κατεύθυνση 10 φορές, μετά προς μια άλλη κατεύθυνση 10 φορές και μετά προς μια τρίτη κατεύθυνση για τον τελευταίο γύρο, είπε στην εφημερίδα The Mirror ο Martin Seeley.

Επιμένει ότι όσοι ροχαλίζουν θα δουν αποτελέσματα μετά από μόλις τρεις νύχτες και θα παρουσιάσουν μείωση των συμπτωμάτων κατά 59%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Seeley έδωσε και άλλες προτάσεις για όσους ροχαλίζουν. Συμβουλεύει κάποιος να επιλέξει ένα υποαλλεργικό μαξιλάρι, να αποφεύγει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, να βάλει μία μπάλα του τένις στο κρεβάτι για να διασφαλίσει ότι κοιμάται πάντα στο πλάι, να κάνει ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο και να σταματήσει το αλκοόλ.

Το ροχαλητό είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Από την πλευρά του, το Sleep Foundation έχει μοιραστεί αρκετές ασκήσεις για την ενίσχυση της γλώσσας, των μυών του προσώπου και του λαιμού για να σταματήσει κάποιος το ροχαλητό.

Το ροχαλητό είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο. Το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει περιστασιακά, ενώ το 25% ροχαλίζει συνήθως, σύμφωνα με μελέτες. Οι υπέρβαροι και οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πιο συχνά πρόβλημα με το ροχαλητό.

Το ροχαλητό φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη, υπέρτασης και άλλων ασθενειών. Είναι ένα βασικό προειδοποιητικό σημάδι για την υπνική άπνοια, μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ