Σπάνιος όγκος με δόντια, ανακαλύφθηκε σε τάφο ηλικίας 3.000 ετών

Κατά την ανασκαφή ενός αρχαίου αιγυπτιακού νεκροταφείου, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια σπάνια ανακάλυψη: έναν όγκο στις ωοθήκες, ο οποίος βρισκόταν στη λεκάνη μιας γυναίκας που πέθανε πριν από τρεις και πλέον χιλιετίες. Ο όγκος, μια οστέινη μάζα με δύο δόντια, είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα τερατώματος, ενός σπάνιου τύπου όγκου που συνήθως εμφανίζεται στις ωοθήκες ή στους όρχεις.

Ένα τεράτωμα μπορεί να είναι καλοήθες ή κακοήθες, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, και συνήθως αποτελείται από διάφορους ιστούς, όπως μυς, τρίχες, δόντια ή οστά. Τα τερατώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο και, εάν υποστούν ρήξη, μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση. Σήμερα, η αφαίρεση της μάζας είναι η τυπική θεραπεία.

Μόνο τέσσερα αρχαιολογικά παραδείγματα τερατωμάτων είχαν βρεθεί στο παρελθόν – τρία στην Ευρώπη και ένα στο Περού. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός τερατώματος στο νεκροταφείο της περιόδου του Νέου Βασιλείου στην Αμάρνα της Αιγύπτου, που ιδρύθηκαν και οι δύο γύρω στο 1345 π.Χ., είναι μόλις η πέμπτη αρχαιολογική περίπτωση που δημοσιεύεται, καθιστώντας το, το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα τερατώματος και την πρώτη αρχαία περίπτωση που βρέθηκε στην Αφρική.

Τέσσερα μεγάλα νεκροταφεία που σχετίζονται με την Αμάρνα έχουν ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. Σε έναν τάφο στο νεκροταφείο της Βόρειας Ερήμου που αποτελούνταν από ένα φρεάτιο και έναν ταφικό θάλαμο, οι ερευνητές βρήκαν τον σκελετό μιας γυναίκας 18 έως 21 ετών, τυλιγμένο σε ένα χαλί από φυτικές ίνες. Είχε ταφεί με διάφορα κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ένα δαχτυλίδι διακοσμημένο με τη μορφή της Bes, μιας θεότητας που συχνά συνδέεται με τον τοκετό, τη γονιμότητα και την προστασία.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο στη λεκάνη της γυναίκας: μια οστέινη μάζα, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου σταφυλιού, με δύο κοιλότητες που περιείχαν παραμορφωμένα δόντια.

Η Gretchen Dabbs, βιοαρχαιολόγος στο Southern Illinois University Carbondale, και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν την ανακάλυψη αυτού του όγκου στο διαδίκτυο στις 30 Οκτωβρίου στο International Journal of Paleopathology. Αποκλείοντας άλλες διαγνώσεις, πρότειναν ότι η παρουσία των δοντιών και η θέση εντός της πυελικής περιοχής της γυναίκας έδειχναν ότι επρόκειτο για τεράτωμα των ωοθηκών.

Σχεδιάγραμμα του δαχτυλιδιού Bes

Το δαχτυλίδι Bes μπορεί να υποδηλώνει ότι το τεράτωμα ήταν συμπτωματικό, καθώς το πιθανό “μαγικο-ιατρικό” αντικείμενο τοποθετήθηκε στο αριστερό χέρι της γυναίκας, το οποίο ήταν διπλωμένο στα γόνατά της πάνω από το τεράτωμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η γυναίκα “προσπαθούσε να επικαλεστεί το Bes για να την προστατεύσει από τον πόνο ή άλλα συμπτώματα ή να βοηθήσει στις προσπάθειές της να συλλάβει και να γεννήσει ένα παιδί”, έγραψαν στη μελέτη τους.

“Στα 18-21 χρόνια, αυτό το άτομο πιθανότατα θα ήταν η σύζυγος κάποιου”, δήλωσε ο Dabbs στο Live Science σε ένα email, αλλά, πρόσθεσε, ότι υπάρχει και μια “μικρή αμφιβολία ότι εργαζόταν με κάποιο τρόπο”. Προηγούμενες έρευνες στην Αμάρνα έχουν υποδείξει ότι οι γυναίκες αυτής της ηλικίας ασχολούνταν με μια σειρά από επαγγέλματα, τα οποία μπορεί να περιλάμβαναν την εργασία σε οικοδομικά έργα σε κρατικό επίπεδο, την παρασκευή μπύρας ή την φροντίδα των οικιακών κήπων και του ζωικού κεφαλαίου.

Η Allison Foley, βιοαρχαιολόγος στο College of Charleston της Νότιας Καρολίνας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Live Science σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική επειδή “τα τερατώματα πολύ σπάνια εντοπίζονται αρχαιολογικά”. Το παράδειγμα της Αμάρνας δείχνει πώς οι ερευνητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για το πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο, δήλωσε η Foley, και η “παρουσία, η θέση και η πιθανή συμβολική σημασία του δακτυλίου Bes ως δείγμα προστασίας και γονιμότητας είναι ιδιαίτερα συναρπαστική και υποβλητική”.

Η Dabbs εξακολουθεί να εργάζεται επάνω στην την πλήρη ανάλυση των εκατοντάδων σκελετών που ανασκάφηκαν πέρυσι από το νεκροταφείο της Βόρειας Ερήμου στην Αμάρνα. Αλλά στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται η εξέταση των βιολογικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που θάφτηκαν εκεί, καθώς και η περαιτέρω διερεύνηση άλλων αιγυπτιακών ταφών με πιθανά “μαγικο-ιατρικά” αντικείμενα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ