Το άλυτο μυστήριο με ακέφαλη μούμια – Μπορεί να είναι η χαμένη βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Νεφερτίτη;

Ένας κορυφαίος αρχαιολόγος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποκαλύψει μέσα στο 2024 την ταυτότητα δύο μυστηριωδών μουμιών που βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Η μία μούμια είναι ακέφαλη και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι τα από καιρό χαμένα λείψανα της αρχαίας αιγυπτιακής βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, μίλησε στην εφημερίδα The U.S. Sun για το τεράστιας σημασίας εύρημα.  «Υπάρχουν δύο πράγματα που κάνω για τη βασίλισσα Νεφερτίτη”, είπε.”Το πρώτο, είναι ένα πρόγραμμα DNA στο οποίο εργάζομαι αυτή τη στιγμή για την αναζήτηση της μούμιας της βασίλισσας Νεφερτίτης», είπε και εξήγησε: «Έχουμε μούμιες βασιλισσών που δεν έχουν ονόματα και εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να ταυτοποιήσουμε μία από αυτές τις μούμιες που δεν έχουν ονόματα, να δούμε αν είναι η βασίλισσα Νεφερτίτη».

Ο ειδικός αρχαιολόγος είπε ότι από τις δύο αυτές μούμιες , η μία δεν έχει κεφάλι. «Η μία θα μπορούσε να είναι η μούμια της Νεφερτίτης και η άλλη θα μπορούσε να είναι η μούμια της κόρης της, Άνχεσενάμουν, της βασίλισσας του Τουταγχαμών», είπε.  «Σε τέσσερις μήνες από τώρα, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε την ανακοίνωση της ανακάλυψης της μούμιας».

Η μητριά του φαραώ Τουταγχαμών

Η Νεφερτίτη θεωρείται συχνά ως μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της Αιγύπτου. Ένα άγαλμα που απεικονίζει το πρόσωπό της είναι ένα από τα πιο αντιγραμμένα έργα τέχνης από την Αρχαία Αίγυπτο και βρίσκεται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

Οι αρχαιολόγοι σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να βρουν τον τάφο και τα λείψανά της. Ορισμένοι μάλιστα υποψιάζονται ότι κρύβεται πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών. Αν ο Hawass  επιβεβαιώσει τα λείψανά της σε τέσσερις μήνες, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αρχαιοαιγυπτιακές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

Ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Αιγύπτου

Ο Zahi Hawas δεν είναι ένας τυχαίος επιστήμονας. Εκτός του ότι έχει διατελέσει υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι ο άνθρωπος που δεν σταματά να εκπλήσσει την αρχαιολογική κοινότητα με τις ενδελεχείς του έρευνες. Από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του ήταν για τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα  πέθανε κάτω από φρικτές συνθήκες και ο τάφος της δεν βρέθηκε ποτέ. Εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα με τον χαμένο τάφο της βασίλισσας ο έρωτας της οποία με τον Ιούλιο Καίσαρα είναι από τους πιο διάσημους στον κόσμο.

O Zahi Hawass  είναι επίσης ο άνθρωπος που θα λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από 3 πόρτες μέσα στην Πυραμίδα του Χέοπα, την γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Ο πρώην υπουργός για θέματα Αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο είπε το καλοκαίρι στην εφημερίδα The Sun ότι ετοιμάζει μία αποστολή προκειμένου να ανακαλύψει πού οδηγούν οι πόρτες.

Ο διάσημος αρχαιολόγος ανέφερε ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της ομάδας που θα ξεκινήσει να λύσει το μυστήριο.  Ο Hawass εξήγησε ότι οι πέτρινες πόρτες μέσα στην πυραμίδα προκάλεσαν μάλλον ερωτήσεις, παρά έδωσαν απαντήσεις. Είχε εξηγήσει πάντως ότι αυτή η ανακάλυψη είχε και πολλά ερωτήματα θέσει στην αρχαιολογική κοινότητα, οπότε ήταν φυσικό οι επιστήμονες να περιμένουν και πολλές απαντήσεις. Γι’ αυτό και περίμεναν οι ειδικοί πολλές απαντήσεις. «Νομίζω ότι, μέχρι τώρα, οι μυστικές πόρτες που βρήκα μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα είναι πραγματικά μια ανακάλυψη που έχει πολλές ερωτήσεις και πολλές απαντήσεις», είπε ο Zahi Hawass.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ