Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; – Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σήραγγα λαξευμένη σε βράχο

Ανακαλύφθηκε μια σήραγγα που κρύβεται κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου, ή τον «Μεγάλο τάφο του Όσιρι», που μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με τα όσα γράφει η Dailymail, στον από καιρό χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Ο λαξευμένος βράχος, που χαιρετίζεται ως «γεωμετρικό θαύμα», εκτείνεται για περισσότερα από 4.800 πόδια, έχει ύψος περίπου έξι πόδια και λέγεται ότι μοιάζει με το υπέροχο τούνελ του Ευπαλίνου στο ελληνικό νησί της Σάμου που τιμάται ως ένα από τα τα σημαντικότερα επιτεύγματα μηχανικής του κλασικού κόσμου.

Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του San Domingo είναι πεπεισμένη για περισσότερο από μια δεκαετία ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος, αναπαύθηκαν μέσα στο ναό και το τούνελ θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτήν την ανακάλυψη.

Η Martinez είπε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να ταφεί εκεί και αν είναι, αυτή θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα από τον Οκταβιανό αλλά πριν από την αυτοκτονία της, η Κλεοπάτρα είχε λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί.

Στο παρελθόν είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί».

Αίγυπτος Κλεοπάτρα

 

Η Μαρτίνεθ μπορεί τώρα να είναι στο σωστό δρόμο αφού εντόπισε την εντυπωσιακή σήραγγα. Ομάδες που εργάζονταν στην τοποθεσία βρήκαν μια σειρά από αγγεία κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna, που βρίσκονται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Αλεξάνδρειας, είναι επίσης υποβρύχια λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ.

H Μαρτίνεζ αποκάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στο ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Η Κλεοπάτρα, ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς προς τους Πτολεμαίους ηγεμόνες της Αιγύπτου. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. – μέχρι την ημέρα που πέθανε. Η Κλεοπάτρα έγινε Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ’, και ο αδελφός της έγινε βασιλιάς Πτολεμαίος ΙΓ’ την ίδια εποχή – τα αδέλφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου.

Η βασίλισσα, ωστόσο, εντόπισε την οικογενειακή της καταγωγή στη μακεδονική Ελλάδα και δεν είχε αιγυπτιακό αίμα. Για να κερδίσει υποστήριξη από τον αρχαίο αιγυπτιακό λαό, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του Αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

 

Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος ήταν ανιψιός του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του. Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του Οκταβιανού, οι εραστές παντρεύτηκαν τότε, κάτι που παραβίαζε τον ρωμαϊκό νόμο που περιόριζε τους Ρωμαίους να παντρεύονται αλλοδαπούς.

Ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο. Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της, γεγονός που οδήγησε τις φήμες ότι αυτοκτόνησε.

Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας αφού μαχαίρωσε θανάσιμα τον εαυτό του, προτού αυτοκτονήσει κι εκείνη – σύμφωνα με πληροφορίες αφήνοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.

Ο Οκταβιανός επέστρεψε στην Ιταλία όπου έγινε ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος θάφτηκαν στην Αίγυπτο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ