Το αίνιγμα με τον χαμένο τάφο της βασίλισσας Κλεοπάτρας – Γιατί δεν θα τον βρούμε ποτέ

Είναι μία από τις πιο διάσημες αρχαίες βασίλισσες των Αιγυπτίων. Ο λόγος για την βασίλισσα Κλεοπάτρα η οποία πέθανε κάτω από φρικτές συνθήκες και ο τάφος της δεν βρέθηκε ποτέ. Εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα με τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Ο πρώην υπουργός σε θέματα Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Zahi Hawass μίλησε στην εφημερίδα «The Sun» για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το που μπορεί να βρίσκετε η τελευταία κατοικία της διάσημης βασίλισσας.

«Συνεργάζομαι με την Kathleen Martínez εδώ και 11 χρόνια δουλεύοντας μέσα σε έναν ναό που ονομάζεται Ταποσίρις η Μεγάλη (Taposiris Magna) και βρίσκεται δυτικά της Αλεξάνδρειας», είπε ο πρώην υπουργός.

Η Kathleen Martínez είναι αρχαιολόγος, δικηγόρος και διπλωμάτης Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία από το 2005 ψάχνει τον κρυμμένο τάφο της Κλεοπάτρας. Πέρυσι ήταν επικεφαλής μιας ανασκαφής στο Ταποσίρις Μάγκνα, η οποία εντόπισε μία σήραγγα 1,304 μέτρων. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι η σήραγγα οδηγούσε σε έναν τάφο.

Ωστόσο ο Zahi Hawass δεν πιστεύει ότι αυτό το σημείο έγινε ο τόπος ανάπαυσης της Αιγύπτιας βασίλισσας και του συζύγου της, Μάρκου Αντώνιου. «Ήταν πεπεισμένη (σ.σ. η Kathleen Martínez) ότι ο τάφος της Κλεοπάτρας ήταν εκεί, αλλά αφού δούλεψα μαζί της για 11 χρόνια μέσα σε αυτόν τον ναό, είμαι πεπεισμένος 100% ότι η Κλεοπάτρα δεν θάφτηκε ποτέ σε αυτόν τον ναό», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ο πρώην υπουργός, Zahi Hawass
Ο πρώην υπουργός, Zahi Hawass. Πηγή: 2016 David Degner

Γιατί δεν θα βρούμε ποτέ τον τάφο της Κλεοπάτρας

Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι πιθανό ο τάφος της Κλεοπάτρας να βρίσκεται στον βυθό. «Πιστεύω πραγματικά ότι η Κλεοπάτρα θάφτηκε σε έναν τάφο που χτίστηκε δίπλα στο παλάτι της. Αυτός ο τάφος, τώρα, βρίσκεται κάτω από το νερό», είπε ο Zahi Hawass. Όταν ρωτήθηκε αν αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μην βρούμε ποτέ την μούμια της Κλεοπάτρας, ο Hawass απάντησε ξεκάθαρα: «Ναι». 

Η Αιγύπτια βασίλισσα έζησε περίπου το διάστημα από το 69 έως το 30 π.Χ. Κυβέρνησε από το 51 έως το 30 π.Χ. και είχε ένα φρικτό τέλος. Η βασική θεωρία αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε σε ηλικία 39 ετών όταν άφησε ένα φίδι κόμπρα να την δαγκώσει. Μια άλλη θεωρία εκτιμά ότι μαχαίρωσε τον εαυτό της με ένα αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο είχε καλυφθεί με δηλητήριο.

Η αυτοκτονία της πιστεύεται ότι έγινε μετά την ήττα του στρατού της από τον στρατό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού, γνωστό και ως Αύγουστου. Σύμφωνα με μία θεωρία ο θάνατος της συνέβη στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε ο τάφος ούτε και τα λείψανα της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ