Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να περνάς κάθε μέρα από εκεί

Πιστεύεις ότι γνωρίζει καλά την Αθήνα; Κι αν ναι, νομίζεις πως την ξέρεις τόσο καλά που θα μπορούσες να αναγνωρίσεις κάθε περιοχή της ακόμα κι αν την έβλεπες σε μία παλιά φωτογραφία;

Η πρωτεύουσα έχει αλλάξει πολύ στο πέρασμα των δεκαετιών. Ακόμα κι αν μεγάλωσες εδώ ή ακόμα κι αν έχεις ζήσει πολλά χρόνια της ζωής σου στην πόλη μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ορισμένες περιοχές και συνοικίες της Αθήνας όταν βλέπεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από πενήντα ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια περιοχή απεικονίζεται σε αυτή τη φωτογραφία;

Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών θα δυσκολευτούν να καταλάβουν για ποια περιοχή πρόκειται. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς μπορεί να περνάει κάθε μέρα από εκεί ή ακόμα και να μένει εκεί.

Αναγνωρίζεις ποια περιοχή φαίνεται στη φωτογραφια;

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα το πιστεύετε πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπετε άποψη της περιοχής του Παγκρατίου με χιονισμένο τον Υμμητό και λιγοστά σπίτια. Είναι τραβηγμένη από τη λεωφόρο Κηφισίας (σημερινή Βασιλίσσης Σοφίας).  Στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκονται πολλές φωτογραφίες της πρωτεύουσας με «άρωμα» μιας άλλης εποχής. Μία από αυτές είναι και η παραπάνω η οποία αποτελεί μέρος της συλλογής του Πέτρου Πουλίδη.

Το Παγκράτι αποτελεί μία από τις πιο γνωστές αστικές γειτονιές της Αθήνας στην οποία έζησαν περιστασιακά ή περισσότερο, μεγάλωσαν και δημιούργησαν πολλές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας. Ο Μάνος Χατζηδάκις, ο στρατηγός και πρώην πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας, ο Γεώργιος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Βάρναλης, η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέκος Φασιανός είναι μόνο μερικοί από εκείνους που πέρασαν κάποια χρόνια της ζωής τους στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ