Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τις επιφάνειες του μπάνιου, σύμφωνα με ειδικούς – Αναλυτικός οδηγός

Το μπάνιο μπορεί να είναι ένας από τους πιο βρώμικους χώρους στο σπίτι μας, κυρίως λόγω της χρήσης του. Λόγω της υψηλής υγρασίας, μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα μέσα στο μπάνιο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ασθένειες.

Το απλό κόλπο καθαρισμού για να έχει το μπάνιο σας άρωμα φρεσκάδας για εβδομάδες

Ο τακτικός καθαρισμός όλων των επιφανειών του μπάνιου σας με τα κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια διαφυλάσσοντας την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον νεροχύτη και τον καθρέφτη του μπάνιου σας

Αναρωτιέστε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον νεροχύτη και τον καθρέφτη του μπάνιου σας για να διατηρήσετε την υγιεινή και την λάμψη τους; Η Sara San Angelo, επαγγελματίας καθαρίστρια σπιτιών και ιδρύτρια της Confessions of a Cleaning Lady στη Charleston στη Νότια Καρολίνα, μοιράζεται τις συμβουλές της.

Καθαρίζετε με λάθος τρόπο τα χαλάκια του μπάνιου σας – Ο σωστός τρόπος για να απαλλαγείτε από την μούχλα και την βρωμιά

Καθρέφτης μπάνιου:

  • Ο καθρέφτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να καθαρίζεται κάθε μέρα, ιδιαίτερα αν το μπάνιο δεν χρησιμοποιείται συχνά.
  • Εάν όμως δυσκολεύεστε να δείτε τον εαυτό σας λόγω των λεκέδων από αφρόλουτρο ή οδοντόκρεμα, τότε σίγουρα χρειάζεται καθάρισμα.
  • Ένα διάλυμα με ίσα μέρη από νερό και ξύδι και ένα πανί μικροϊνών αρκούν για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον καθρέφτη.

Νεροχύτης μπάνιου:

  • Οι νεροχύτες στα μπάνια χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά ευτυχώς καθαρίζονται εύκολα.
  • Η Sara San Angelo προτείνει: «Όταν πλένετε τα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας για να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα ή οδοντόκρεμα προς την αποχέτευση. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της σχετικής καθαριότητας του νεροχύτη».
  • Ωστόσο, καλό είναι να καθαρίζετε πιο ενδελεχώς τον νεροχύτη του μπάνιου σας μία φορά την εβδομάδα (μαζί με την τουαλέτα). Χρησιμοποιήστε ένα πανί ή σφουγγάρι και ένα καθαριστικό διάλυμα, όπως ένα απολυμαντικό σπρέι ή διάλυμα λευκού ξυδιού. «Συνήθως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο διάλυμα που χρησιμοποιείτε και για την τουαλέτα, αλλά φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος», συμβουλεύει η San Angelo.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την τουαλέτα σας

Για να διατηρείτε την τουαλέτα σας καθαρή και απολυμασμένη, θα πρέπει να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η Taylor Matthews, ιδιοκτήτρια της Sparkling Queens στη Savannah της Georgia, προτείνει: «Ξεκινήστε από το καπάκι, ψεκάστε ολόκληρη την τουαλέτα και καθαρίστε από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ολοκληρώσετε όλη τη διαδικασία. Εάν έχετε σκληρό νερό, συνιστώ ανεπιφύλακτα τη χρήση βρεγμένης ελαφρόπετρας μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας για να αφαιρέσετε τους λεκέδες, εκτός από το απορρυπαντικό λεκάνης».

Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό μπάνιου για να καθαρίσετε την πορσελάνη και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ενώσεις στο πίσω μέρος του καθίσματος καθώς και στις σφραγίδες γύρω από τον πυθμένα της τουαλέτας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το μπάνιο σας

Το μπάνιο είναι ένας χώρος επιρρεπής σε μούχλα και μύκητες. Ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης, καλό είναι να το καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Καθαρισμός μούχλας και μυκήτων:

  • Η Lisa San Angelo, ειδικός σε θέματα καθαρισμού, προτείνει τη χρήση καθαριστικού διαλύματος για τουλάχιστον 20 λεπτά πάνω σε μούχλα ή μύκητες στο μπάνιο σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα σκουπίσετε και να καθαρίσετε άλλα σημεία του μπάνιου ενώ περιμένετε.
  • Ένα διάλυμα με χλωρίνη μπορεί να λειτουργήσει, αλλά το λευκό ξύδι είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικό καθώς εισχωρεί σε πορώδη υλικά και εξοντώνει τη μούχλα και τους μύκητες από τη ρίζα τους.
  • Η San Angelo προτείνει να διατηρείτε ένα μπουκάλι ψεκασμού με διάλυμα ξυδιού στο ντους σας και να ψεκάζετε μετά από κάθε μπάνιο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Καθημερινός καθαρισμός:

  • Η Becky Matthews προτείνει να σκουπίζετε το ντους σας καθημερινά εάν έχετε σκληρό νερό, καθώς οι γυάλινες πόρτες και οι επιφάνειες του ντους μπορούν να υποστούν μόνιμες ζημιές από επαναλαμβανόμενους λεκέδες σκληρού νερού.
  • Καθαρίστε το ντους από πάνω προς τα κάτω με ένα γενικό καθαριστικό που είναι συμβατό με τα υλικά του ντους σας και ξεπλύνετε καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία.

Καθαρισμός κουρτίνας μπάνιου:

  • Ο τρόπος καθαρισμού της κουρτίνας του μπάνιου σας εξαρτάται από το υλικό της.
  • Μια υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου μπορεί να πλυθεί κάθε λίγους μήνες σε ζεστό ή καυτό νερό στο πλυντήριο σας με το αγαπημένο σας απορρυπαντικό ρούχων.
  • Μια πλαστική κουρτίνα ντους πρέπει να αντικατασταθεί μόλις αρχίσει να εμφανίζει μούχλα ή μύκητες.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το πάτωμα του μπάνιου

Η συχνότητα καθαρισμού του μπάνιου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη χρήση του μπάνιου και την παρουσία κατοικιδίων.

Ωστόσο, για ένα τυπικό μπάνιο με πλακάκια, η Melissa Matthews, επαγγελματίας του καθαρισμού, προτείνει τον εξής τρόπο καθαρισμού:

  • Εβδομαδιαίος καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε μια παραδοσιακή σφουγγαρίστρα και κουβά με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων.
  • Σημαντικό: Πριν ξεκινήσετε το σφουγγάρισμα, σκουπίστε καλά το πάτωμα και πλύνετε τα πατάκια μπάνιου. Έτσι, αποφεύγετε να απλώσετε τη σκόνη και τα υπολείμματα σε όλο το μπάνιο.
  • Συμβουλή για τα πατάκια μπάνιου: Μπορείτε να τα πλένετε μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό ή χλιαρό νερό με το απορρυπαντικό ρούχων που προτιμάτε.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον χώρο κάτω από τον νεροχύτη

Ίσως αναρωτιέστε πόσο συχνά χρειάζεται καθάρισμα ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη σας. Οι ειδικοί προτείνουν να τον καθαρίζετε κάθε 3 με 4 μήνες.

Η διαδικασία καθαρισμού είναι απλή:

  1. Αδειάστε το χώρο: Ξεκινήστε βγάζοντας όλα τα αντικείμενα από κάτω από τον νεροχύτη. Ελέγξτε τα προσεκτικά και πετάξτε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε πια.
  2. Σκούπισμα: Σκουπίστε τον χώρο με ένα στεγνό πανί για να απομακρύνετε σκόνες και ψίχουλα.
  3. Καθαρισμός επιφανειών: Ψεκάστε ένα πανί από μικροΐνες με ένα γενικό καθαριστικό και καθαρίστε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες κάτω από τον νεροχύτη.

Extra tip από την San Angelo:

Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ράφια ή οργανωτικά συστήματα κάτω από τον νεροχύτη για να διατηρήσετε την τάξη και να αποφύγετε την συσσώρευση αντικειμένων.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα είδη μπάνιου σας

Μην ξεχνάτε τις πετσέτες μπάνιου, τις πετσέτες χεριών και τα πατάκια στο πρόγραμμα καθαρισμού σας. Συχνά έρχονται σε επαφή με πολλές επιφάνειες του μπάνιου. Τα πατάκια και τα χαλιά μπάνιου μπορούν να καθαρίζονται εβδομαδιαίως.

Πετσέτες μπάνιου:

  • Πρέπει να τις πλένετε μετά από κάθε δύο έως τρεις χρήσεις, αλλά θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχουν χρόνο να στεγνώσουν καλά μεταξύ των χρήσεων.

Πετσέτες χεριών:

  • Πρέπει να πλένονται εβδομαδιαίως, πιο συχνά εάν το μπάνιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά.

Τι να αποφύγετε στον καθαρισμό του μπάνιου σας

Κατά τον καθαρισμό του μπάνιου σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μπάνια αποτελούνται συνήθως από μια μεγάλη ποικιλία υλικών, από μάρμαρο και πλακάκια έως ξύλο και μέταλλο. «Διαβάστε τις ετικέτες των καθαριστικών προϊόντων πριν τα χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό προϊόν για τις επιφάνειες του μπάνιου σας», εξηγεί ο Matthews. «Μην χρησιμοποιείτε ποτέ απορρυπαντικό λεκάνης στην ντουζιέρα, ανεξάρτητα από τι έχετε δει στο TikTok. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε χλωρίνη και φροντίστε να έχετε επαρκή εξαερισμό».

Άλλα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

  • Καθαρισμός επιφανειών με λάθος σειρά: Ξεκινήστε πρώτα με τις πιο καθαρές επιφάνειες όπως ο καθρέφτης και ο πάγκος για να αποφύγετε τη διάδοση βακτηρίων. Στη συνέχεια, προχωρήστε στον νιπτήρα και την μπανιέρα ή το ντους. Αφήστε την τουαλέτα για το τέλος.
  • Χρήση βρώμικων εργαλείων καθαρισμού: Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρά είδη καθαρισμού και χρησιμοποιείτε διαφορετικό πανί για κάθε επιφάνεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ