Μην ξεχνάτε να καθαρίσετε το πιο βρώμικο σημείο στο μπάνιο σας – Δεν είναι η λεκάνη της τουαλέτας

Ειδικός καθαρισμού προειδοποιεί ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών θέτουν άθελά τους την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς ξεχνούν να καθαρίσουν ένα σημαντικό σημείο στο μπάνιο τους. Σύμφωνα με τον Will Cotter, chief operating officer της FreshSpace Cleaning, η έλλειψη σωστού καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλα και δυσάρεστες οσμές.

10 έξυπνα κόλπα για να διατηρήσετε καθαρή την τουαλέτα σας

Το πιο βρώμικο σημείο στο μπάνιο

Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά το πιο παραμελημένο σημείο στο μπάνιο σας δεν είναι η λεκάνη της τουαλέτας. Πρόκειται για τα πατάκια μπάνιου. Τα χαλάκια για το μπάνιο, αν και χρήσιμα για την αποφυγή γλιστρημάτων, συχνά παραβλέπονται κατά τον καθαρισμό. Ο Will συνιστά να πλένετε τα πατάκια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για βέλτιστη υγιεινή. Εάν λερώνονται πιο γρήγορα, μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό πλύσιμο.

Εάν μένετε με κάποιον που έχει αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα, ίσως χρειαστεί να τα πλένετε δύο φορές την εβδομάδα. Ιδανικά, καλό είναι να έχετε επιπλέον πατάκια για να χρησιμοποιείτε ένα φρέσκο, ενώ τα άλλα πλένονται.

Εξαφανίστε τους λεκέδες από την τουαλέτα με 1 υλικό που βρίσκεται στην κουζίνα σας – Το εύκολο κόλπο

Γιατί πρέπει να πλένετε τακτικά τα πατάκια μπάνιου

  • Είναι εστία βακτηρίων: Η υγρασία στα πατάκια μπάνιου δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοιχτές πληγές.
  • Μούχλα και μύκητες: Τα βρώμικα πατάκια μπορούν να αναπτύξουν μούχλα και μύκητες, που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και επιδεινώνουν αλλεργίες και άσθμα.
  • Εκθέτουν το δέρμα σε κινδύνους: Όταν πατάτε σε ένα βρώμικο πατάκι, εκθέτετε το δέρμα σας σε συσσωρευμένους ρύπους, σκόνη και νεκρά κύτταρα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις, όπως έκζεμα και δερματίτιδα.
  • Μύκητας στα πόδια και στα νύχια: Τα βρώμικα πατάκια μπορούν να συμβάλλουν στην εξάπλωση μυκήτων στα πόδια και τα νύχια.
  • Δυσάρεστες οσμές: Τα βρώμικα πατάκια μπορούν να κάνουν το μπάνιο σας να μυρίζει άσχημα.

Πότε πρέπει να πλένετε το πατάκι μπάνιου σας – Γιατί είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πατάκι μπάνιου σας; Μπορεί να εκπλαγείτε με την απάντηση!

Ο ειδικός καθαρισμού Will Jones τονίζει γιατί είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα χαλάκια στο μπάνιο για να διατηρήσετε την υγιεινή του μπάνιου σας συνολικά.

Γιατί πρέπει να πλένετε συχνά το πατάκι μπάνιου σας:

  • Παγιδεύει αλλεργιογόνα: «Αν έχετε κατοικίδια, το τρίχωμα τους μπορεί να παγιδευτεί στο πατάκι», αναφέρει ο Will. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα αλλεργικά συμπτώματα.
  • Διασπορά βακτηρίων: «Τα βρώμικα πατάκια μπάνιου μπορούν να διασπείρουν μικρόβια σε άλλες επιφάνειες στο μπάνιο σας», προειδοποιεί ο Will. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών.
  • Προσελκύει έντομα: «Μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως κατσαρίδες και ακάρεα σκόνης», εξηγεί ο Will.
  • Ανάπτυξη μούχλας και δυσάρεστων οσμών: «Ορατή βρωμιά και λεκέδες δείχνουν ότι το χαλάκι του μπάνιου σας χρειάζεται πλύσιμο», λέει ο Will. Η παρουσία μούχλας ή δυσάρεστης οσμής υποδεικνύει επίσης την ανάγκη για καθαρισμό.
  • Συσσώρευση ακάρεων σκόνης: Τα παλιά και βρώμικα πατάκια μπάνιου μπορούν να γίνουν καταφύγιο για ακάρεα σκόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Πώς να διατηρήσετε το μπάνιο σας καθαρό

Ο Will μοιράζεται την κορυφαία συμβουλή του για πεντακάθαρο μπάνιο: «Η καλύτερη στιγμή για να πλύνετε το πατάκι μπάνιου σας είναι αφού καθαρίσετε την μπανιέρα ή την καμπίνα ντους, αλλά πριν σκουπίσετε άλλες επιφάνειες όπως πάγκους και νεροχύτες. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε τη διασπορά μικροβίων και να διασφαλίσετε ότι το μπάνιο σας θα είναι πεντακάθαρο από πάνω προς τα κάτω».

Σύμφωνα με τον Will, τα πατάκια μπάνιου πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για βέλτιστη υγιεινή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ