Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ο κιμάς στο ψυγείο

Μάθετε πόσες ημέρες μπορεί να διατηρηθεί μια συσκευασία μοσχαρίσιου κιμά στο ψυγείο, αλλά και πώς να τον αποθηκεύετε σωστά. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι μια ευέλικτη και οικονομική πρωτεΐνη που πρέπει πάντα να έχετε στη διάθεσή σας. Ωστόσο, έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο, επομένως είναι καλύτερο να έχετε ένα πλάνο για την κατανάλωσή του για να μην αναγκαστείτε να τον πετάξετε.

Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ο κιμάς στο ψυγείο;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια συσκευασία μασχαρίσιου κιμά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 2 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς. Μέχρι τη δεύτερη ημέρα, είναι καλύτερο είτε να μαγειρέψετε τον κιμά είτε να τον καταψύξετε. Η κατάψυξη του μοσχαρίσιου κιμά είναι μια εξαιρετική λύση μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, καθώς μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για μήνες.

Ενώ το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά τη χρήση του κιμά εντός 2 ημερών από την στιγμή που θα τοποθετηθεί στο ψυγείο, μπορεί να υπάρχουν κάποια περιθώρια ανάλογα με την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Όπως εξηγεί το USDA, η ημερομηνία λήξης είναι «η τελευταία ημερομηνία που συνιστάται για τη χρήση του προϊόντος στην κορυφαία ποιότητά του».

Επομένως, εάν για παράδειγμα αγοράσετε μια συσκευασία μοσχαρίσιου κιμά 4 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσετε και μετά τις 2 ημέρες.

Γιατί ο κιμάς έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο;

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και ο κιμάς είναι ευαίσθητος στην ανάπτυξη βακτηρίων. Όπως αναφέρει το USDA, «τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στη “Ζώνη Κινδύνου”- σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60°C», επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κιμά το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli.

Το E. coli εξοντώνεται με το σωστό μαγείρεμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο κιμάς σας φτάνει σε εσωτερική θερμοκρασία 71°C. Η σωστή αποθήκευση είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Πώς να αποθηκεύσετε τον κιμά

Όταν αποθηκεύετε τον κιμά στο ψυγείο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι κατάλληλη. Τα ψυγεία πρέπει να έχουν θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη, σύμφωνα με το USDA.

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο ψυγείο σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο συσκευής. Ανάλογα με το μοντέλο, το ψυγείο σας μπορεί να έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο. Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι σημαντική για τη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Εκτός από τη θερμοκρασία, έχει σημασία και το σημείο αποθήκευσης του κιμά. Αποθηκεύστε τον κιμά στο κάτω ράφι του ψυγείου (η ίδια συμβουλή ισχύει και για άλλα ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά). Ο κιμάς συχνά περιέχει αρκετά υγρά, τα οποία περιέχουν βακτήρια, και εάν έρθει σε επαφή με άλλα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.

Ο κιμάς μπορεί να αποθηκευτεί στη συσκευασία του. Η διατήρηση του κιμά στο κάτω ράφι του ψυγείου ελαχιστοποιεί αυτόν τον κίνδυνο και διευκολύνει τον καθαρισμό, σε περίπτωση που χυθούν τα υγρά.

Όταν αποθηκευτεί σωστά, ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 2 ημέρες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ