Πώς να καταλάβετε αν ο κιμάς είναι χαλασμένος – 4 πράγματα που πρέπει να ελέγξετε

Ο κιμάς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αγαπημένων φαγητών, όπως κεφτεδάκια, γεμιστά, μακαρόνια με κιμά και άλλα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε τον χαλασμένο κιμά, προκειμένου να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση.

Ο κιμάς μπορεί να χαλάσει γρήγορα, ειδικά εάν δεν αποθηκεύεται σωστά. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν στον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό όταν αγοράζετε κιμά πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε εντός 1-2 ημερών πριν χαλάσει, σύμφωνα με το USDA.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε τον κιμά για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Επιλέξτε φρέσκο κιμά. Ο φρέσκος κιμάς πρέπει να έχει σκούρο κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη υφή. Μπορεί επίσης να έχει μπορντώ ή μοβ απόχρωση, εάν έχει σφραγιστεί με κενό αέρος, σύμφωνα με το USDA . Το γκρι ή καφέ κρέας μπορεί να είναι σημάδι σήψης, αν και δεν είναι ασυνήθιστο το εσωτερικό του ωμού βόειου κρέατος να έχει διαφορετικό χρώμα από το εξωτερικό, καθώς δεν εκτίθεται σε οξυγόνο. Εάν ο κιμάς έχει πρασινωπή ή γαλαζωπή απόχρωση, είναι χαλασμένος.
  2. Αποθηκεύστε τον κιμά στο ψυγείο. Ο κιμάς πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη. Μην αποθηκεύετε τον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.
  3. Μαγειρέψτε τον κιμά αμέσως μετά το ξεπάγωμα. Εάν ξεπαγώσετε τον κιμά, μαγειρέψτε τον αμέσως.

Πώς να καταλάβετε εάν ο κιμάς του βόειου κρέατος είναι χαλασμένος

Όταν δεν είστε σίγουροι εάν ο κιμάς σας είναι χαλασμένος, υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που πρέπει να ελέγξετε:

  • Αλλαγή χρώματος: Ο φρέσκος κιμάς θα πρέπει να έντονη κόκκινη απόχρωση και να έχει ομοιόμορφη υφή. Μπορεί επίσης να είναι μπορντώ ή μοβ, εάν έχει σφραγιστεί με κενό αέρος, σύμφωνα με το USDA. Το γκρι ή καφέ χρώμα μπορεί να είναι σημάδι σήψης, αν και δεν είναι ασυνήθιστο το εσωτερικό του ωμού βόειου κρέατος να έχει διαφορετικό χρώμα από το εξωτερικό, καθώς δεν εκτίθεται σε οξυγόνο. Εάν ο κιμάς έχει πρασινωπή ή γαλαζωπή απόχρωση, είναι χαλασμένος.
  • Μυρωδιά: Η μυρωδιά είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να προσδιορίσετε εάν ο κιμάς είναι χαλασμένος. Ο φρέσκος κιμάς θα έχει μια ελαφριά μυρωδιά σιδήρου. Εάν ο κιμάς μυρίζει μυρωδιά ξινίλας ή σάπιου ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη οσμή, είναι καλύτερο να τον πετάξετε.
  • Υφή: Η υφή είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβετε εάν ο κιμάς έχει χαλάσει. Ο φρέσκος κιμάς θα είναι σφιχτός και θα μην κολλάει στα χέρια σας. Ένας από τους βασικούς κανόνες της κουζίνας είναι να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος. Αυτό όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης, αλλά και τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, σύμφωνα με το CDC.  Εάν ο κιμάς κολλάει στα χέρια σας, είναι καλύτερο να τον πετάξετε.
  • Ημερομηνία λήξης: Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να τρώτε το κρέας μετά την ημερομηνία λήξης του, σημειώνει η Cleveland Clinic. Αν κατά λάθος αγοράσατε μοσχαρίσιο κιμά που έχει λήξει, καλύτερα να τον πετάξετε.

Βασικές συμβουλές υγείας όταν χρησιμοποιείτε κιμά

  • Πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης του κιμά πριν τον αγοράσετε.
  • Αποθηκεύστε τον κιμά στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη.
  • Χρησιμοποιήστε τον κιμά εντός 2 ημερών από την αγορά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ