Στη θεωρία, όλοι οι άνθρωποι αναζητούν συντροφικές σχέσεις ώστε να γεμίσει η ζωή τους με νόημα, χαρά και φυσικά, να μην αισθάνονται μόνοι.
Δυστυχώς, δεν καταφέρνουν όλες οι σχέσεις να πετύχουν τις παραπάνω προσδοκίες με αποτέλεσμα ένας, ή και ή δυο σύντροφοι, να αισθάνονται μοναξιά.
Στις συντροφικές σχέσεις, έρχεται αναπόφευκτα η στιγμή που τελειώνει η «περίοδος του μέλιτος». Τότε αρχίζουν ν’ αναδύονται και τα προβλήματα.
Το αίσθημα της μοναξιάς σε μια σχέση, δεν είναι καλός οιωνός ενώ η απομόνωση, σε βάθος χρόνου, είναι ανυπόφορη.
Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά στη σχέση τους αλλά δεν το παραδέχονται, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
- Απομακρύνονται
- Είναι απορροφημένοι στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Παύουν σταδιακά να επικοινωνούν
- Είναι λιγότερο τρυφεροί
- Είναι ευερέθιστοι και κυκλοθυμικοί
- Αφοσιώνονται στα χόμπι ή στην εργασία
- Αρχίζουν να βγαίνουν έξω χωρίς τον σύντροφο
Απομακρύνονται
Είναι γνωστό πως, στην αρχή μιας σχέσης, οι σύντροφοι θέλουν να είναι διαρκώς μαζί.
Με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της σχέσης, αλλάζουν και οι δυναμικές. Όταν ένας σύντροφος αποστασιοποιείται και δεν επικοινωνεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δείχνει ότι κάτι στη σχέση δεν πηγαίνει καλά.
Η απομάκρυνση, είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι ο σύντροφος μπορεί να νιώθει μοναξιά. Η αποστασιοποίηση είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας που βιώνει στη σχέση.
Είναι απορροφημένοι στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το διαδίκτυο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι θα βρουν κάτι ενδιαφέρον στο ίντερνετ. Την ίδια στιγμή, είναι ένας ευχάριστος τρόπος περισπασμού από την μοναξιά. Όταν μια σχέση χάνει το αίσθημα της συντροφικότητας, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο.
Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται να τον κατακλύζει η μοναξιά σε μια σχέση, ψάχνει περισπασμούς, μπορεί να χαζεύει άσκοπα στο διαδίκτυο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον σύντροφο.
Η φυσική παρουσία δεν συνεπάγεται και τη συναισθηματική επαφή του συντρόφου.
Η συνειδητοποίηση της μοναξιάς, είναι συνήθως η αρχή της διάλυσης της σχέσης.
Παύουν σταδιακά να επικοινωνούν
Είναι γνωστό ότι, η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης.
Όταν «μαραζώνει» η επικοινωνία, είναι θέμα χρόνου και η σχέση να πάρει την «κάτω βόλτα». Όταν υπάρχει έρωτας, οι σύντροφοι ανυπομονούν να μοιραστούν τα νέα τους με τον άλλον και μιλούν για τα συναισθήματα και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Αν οι συζητήσεις με τον σύντροφό σας, είναι επιφανειακές και έχουν χάσει την ένταση και τη θέρμη του παρελθόντος, ίσως αυτό να υποδηλώνει ένα βαθύτερο ζήτημα.
Είναι λιγότερο τρυφεροί
Πρόκειται για ένα ενδεικτικό σημάδι με ευνόητη σημασία. Η σωματική εγγύτητα και επαφή είναι η μοναδική γλώσσα του έρωτα με την οποία επικοινωνούν οι σύντροφοι. Οι ερωτευμένοι ανατροφοδοτούν το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας μέσα από το άγγιγμα.
Έτσι, όταν περιορίζεται η σωματική επαφή μεταξύ των συντρόφων, πλήττεται η εγγύτητα και αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Μπορεί το πρόβλημα να βρίσκεται στη συναισθηματική απομάκρυνση και το αίσθημα της μοναξιάς.
Είναι ευερέθιστοι και κυκλοθυμικοί
Θυμάστε την περίοδο που οι ιδιοτροπίες του συντρόφου σας έμοιαζαν χαριτωμένες;
Από τη στιγμή που θα νιώσετε μοναξιά σε μια σχέση, αυτές οι ιδιοτροπίες γίνονται αφόρητα ενοχλητικές, ίσως και εξοργιστικές.
Η ένταση που νιώθετε δημιουργείται επειδή υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα, τα οποία είναι σημαντικότερα και σας κάνουν να νιώθετε μοναξιά, αλλά δεν τα έχετε αντιμετωπίσει.
Έτσι, ο θυμός εκφράζεται με ασήμαντες αφορμές, οι οποίες μετατρέπονται σε μεγαλύτερα, περίπλοκα θέματα που πυροδοτούν συγκρούσεις.
Αν αυτή η κατάσταση περιγράφει τη σχέση σας, σημαίνει ότι πρέπει να δράσετε άμεσα.
Αφοσιώνονται στα χόμπι ή στην εργασία
Οι σύντροφοι που νιώθουν μοναξιά αρχίζουν να διοχετεύουν αλλού τη νοητική τους και ψυχική ενέργεια. Μπορεί ν’ αφιερώνονται στις αγαπημένες τους ασχολίες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και πάθος απ’ ό,τι προηγουμένως. Πρόκειται για μια φυσιολογική απόκριση του ανθρώπου στη δυσαρέσκεια που βιώνει στη σχέση του.
Μπορεί να βλέπει σειρές, να βγαίνει έξω με φίλους, αναζητώντας μια απόδραση από το περιβάλλον της σχέσης.
Αρχίζουν να βγαίνουν έξω χωρίς τον σύντροφο
Όταν μια σχέση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες ενός ανθρώπου για συντροφικότητα, μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αναζητά να καλύψει αυτό το κενό με άλλες παρέες. Μπορεί για παράδειγμα, ν’ αναζητά αφορμή για να βγει με φίλους ή φίλες.
Όταν η οικιακή ζωή είναι μοναχική, η κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα, προσφέρει -έστω- πρόσκαιρη ανακούφιση.
Ο σύντροφος δεν έχει κατ’ ανάγκη την επιθυμία να απιστήσει, θέλει όμως να νιώσει ικανοποίηση και πληρότητα.
Αν νιώθετε μοναξιά στη σχέση σας, είναι αυτονόητο ότι θα αναζητήσετε αλλού την εκπλήρωση.
Tip
Το αίσθημα της μοναξιάς δεν σημαίνει ότι η σχέση έχει τελειώσει. Μπορεί να είναι καιρός οι σύντροφοι να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση.
Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αν κάτι χαλάει στη ζωή, πρέπει να προσπαθούμε ενεργά να το διορθώσουμε, όσο είναι ακόμη νωρίς.
Εσείς θα κρίνετε αν τα πράγματα επιδέχονται διόρθωσης και αν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε. Αν τα καταφέρετε, έχει καλώς. Ειδάλλως, μπορεί η σχέση σας να έχει κάνει τον κύκλο της. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξαναβρείτε τον εαυτό σας.