Είναι γνωστό ότι, η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, θέτει τα θεμέλια για κάθε άλλη σχέση που δημιουργούμε στη ζωή μας. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κατακρίνουμε και αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας; Αν εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, τι γίνεται;
Έτσι, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, υπομένουν ορισμένες συμπεριφορές, καταστάσεις και στάσεις που επιδρούν αρνητικά στη συνολική τους ευημερία.
Στο άρθρο αυτό, αναλύονται οι χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, ενώ δεν θα έπρεπε. Το άρθρο έχει ως στόχο τη διαφώτιση των ζητημάτων αυτών, με την ελπίδα οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτή την τάση, να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την καλλιέργεια μίας πιο υγιούς αυτό -εικόνας και της αγάπης για τον εαυτό τους.
Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, εμφανίζουν συνήθως 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές
- Δέχονται την άσχημη μεταχείριση από τους άλλους
- Παραμελούν την υγεία και την ευημερία τους
- Συμβιβάζονται με λιγότερα από όσα αξίζουν
- Δεν στηρίζουν τον εαυτό τους
- Παραμελούν τη σημασία της δημιουργικότητας
- Παραμελούν τη βαρύτητα των οικονομικών αποφάσεων
- Δέχονται να ζουν μια ζωή χωρίς ουσιαστικές σχέσεις
- Δεν παίρνουν μαθήματα από τις αποτυχίες
Δέχονται την άσχημη μεταχείριση από τους άλλους
Αν είστε σε κάποια σχέση – είτε είναι προσωπική, επαγγελματική, ή και οικογενειακή-, στην οποία κάποιος σας υποτιμά συστηματικά, αν υπονομεύει την αυτοεκτίμησή σας, αν γενικά σας φέρεται άσχημα και εσείς, παρόλα αυτά, συνεχίζετε να βρίσκετε δικαιολογίες, έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό – ίσως ακόμη και να πιστεύτε ότι σας αξίζει.
Σας ακούγονται οικεία αυτά; Δεν είστε οι μόνοι. Όταν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας, μπορεί να υπομένετε συμπεριφορές που δεν σας αξίζουν καθόλου, να εκλογικεύετε καταστάσεις, ή ακόμη και να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Η αλήθεια είναι πως, σε κανέναν δεν αξίζει η κακομεταχείριση.
Οι άνθρωποι που σέβονται πραγματικά τον εαυτό τους, δίνουν προτεραιότητα στην ευτυχία και την ευημερία τους. Αναγνωρίζουν την αξία τους, αρνούνται να δεχτούν άσχημη συμπεριφορά.
Αγάπη για τον εαυτό σημαίνει όρια προς τους άλλους και αξίωση σεβασμού, κατανόησης ακόμη και επιλογής να είσαι μόνος, παρά σε μία σχέση που διαβρώνει το πνεύμα σου.
Παραμελούν την υγεία και την ευημερία τους
«Είναι καθήκον να φροντίζουμε την υγεία το σώματος…ειδάλλως, ούτε το μυαλό μας θα είναι δυνατό και με διαύγεια», λέει μια βουδιστική διδαχή.
Όταν ο άνθρωπος δεν αγαπά τον εαυτό του, εύκολα παραβλέπει τη σημασία της φροντίδας, του σώματος και του μυαλού.
Αυτό μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους – από την παραμέληση της άσκησης και της καλής διατροφής, μέχρι την αγνόηση συμπτωμάτων του στρες ή της πνευματικής εξουθένωσης.
Χωρίς την αναγκαία αγάπη για τον εαυτό σας, μπορεί να νιώθετε ότι δεν σας αξίζει να φροντίζετε την υγεία σας, ή να θεωρείτε ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που έχουν προτεραιότητα και στα οποία πρέπει να αφιερώσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας.
Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Η υγεία είναι πολύτιμη. Είναι αναπόσπαστη για τη συνολική ευτυχία και την παραγωγικότητα. Να σέβεστε το σώμα σας, να τρέφεστε σωστά, να ξεκουράζεστε και να αθλείστε.
Αφιερώστε χρόνο στη φροντίδα του εαυτού σας, ανανεώστε το μυαλό και το πνεύμα σας. Η αγάπη για τον εαυτό είναι η καλύτερη μορφή αγάπης, η μέριμνα για την υγεία και την ευζωία.
Συμβιβάζονται με λιγότερα από όσα αξίζουν
Πόσες φορές έχετε συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από εκείνο που πραγματικά επιθυμούσατε; Πόσο συχνά έχετε δεχτεί μία δουλειά, μία σχέση, ή έναν τρόπο ζωής που δεν σας ικανοποιούσε, μόνο και μόνο επειδή σας έδινε ασφάλεια ή άνεση;
Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή. Όταν ο άνθρωπος δεν αγαπά τον εαυτό του, καταλήγει να συμβιβάζεται με λιγότερα από εκείνα που του αξίζουν. Πείθει τον εαυτό του ότι, δεν μπορεί να κατακτήσει περισσότερα, ή ότι ακόμη και το μέτριο, είναι αρκετό. Είναι όμως; Πρέπει ν’ αρχίσουμε ν’ αμφισβητούμε αυτή τη νοοτροπία.
Σας αξίζει να έχετε ό,τι επιθυμείτε. Είστε ικανοί να επιτύχετε περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως φαντάζεστε. Όμως, για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να έχετε πίστη, στην εαυτό και την αξία σας. Πρέπει να σταματήσετε να συμβιβάζεστε με τα λιγότερα και ν’ αρχίσετε να επιδιώκετε να κατακτήσετε εκείνο που θέλετε.
Την επόμενη φορά που θα πάτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αξίζει ή δεν σας ικανοποιεί, αναρωτηθείτε: Είναι αυτό που πραγματικά θέλω; Ή μήπως απλά φοβάμαι να επιδιώξω κάτι καλύτερο; Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σας βάλει πραγματικά εμπόδια, είναι ο εαυτό σας. Μην γίνετε αυτός ο άνθρωπος. Απαιτήστε περισσότερα από τη ζωή και δείτε τα να γίνονται πραγματικότητα.
Δεν στηρίζουν τον εαυτό τους
Κάθε άνθρωπος ακολουθεί τον δικό του δρόμο, γεμάτο από σκαμπανεβάσματα, θριάμβους και αποτυχίες. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, παραμελούμε τις δικές μας νίκες και τα επιτεύγματα, ενώ εκτιμούμε μόνο των άλλων.
Υπονομεύουμε την πρόοδό μας, τα κατορθώματά μας, ξεχνάμε να χαράξουμε και να σεβαστούμε τη δική μας πορεία. Υπάρχουν πολλές χρήσιμες μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας, όπως οι θετικές επιβεβαιώσεις, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία.
Παραμελούν τη σημασία της δημιουργικότητας
Πολλοί άνθρωποι, εσφαλμένα πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα αφορά αποκλειστικά τους καλλιτέχνες. Ωστόσο, είναι μια θεμελιακή πτυχή της ανθρώπινης φύσης μας, υπάρχει και εκδηλώνεται παντού.
Χωρίς αγάπη προς τον εαυτό, μπορεί να υποτιμούμε τις δημιουργικές μας ικανότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αυτολογοκρισία, περιορίζοντας την έκφραση πρωτότυπων ιδεών, υπό τον φόβο της επίκρισης ή της απόρριψης.
Μπορεί να μένετε προσκολλημένοι στα ασφαλή και τα οικεία, να παραβλέπετε τις πρωτοποριακές λύσεις και προοπτικές.
Η δημιουργικότητα υπερβαίνει τον χώρο της τέχνης. Αφορά και την εύρεση πρωτότυπων λύσεων σε καθημερινά προβλήματα, τη θεώρηση καταστάσεων υπό νέα πρίσματα, την αποδοχή των απεριόριστων πιθανοτήτων του μυαλού.
Πριν καταπνίξετε τη δημιουργική σας διαίσθηση, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να εξερευνάτε, να πειραματίζεστε και να κάνετε λάθη.
Τιμήστε τις μοναδικές σας ιδέες και τον μοναδικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων και μοιραστείτε τα με τους ανθρώπους γύρω σας. Έτσι θα ξεκλειδώσετε τις δημιουργικές σας ικανότητες.
Παραμελούν τη βαρύτητα των οικονομικών αποφάσεων
Η διαχείριση των οικονομικών μας, μαρτυρά πολλά για την αυτοεκτίμησή μας. Η απουσία αγάπης για τον εαυτό, οδηγεί σε οικονομικές επιλογές που αποκλίνουν από τις θεμελιακές μας αξίες. Μπορεί δηλαδή, ο άνθρωπος να καταλήγει να κάνει περιττές αγορές που μπορεί να είναι πηγή προσωρινής χαράς, αλλά μακροπρόθεσμα, βλάπτουν την προσωπική του ανάπτυξη.
Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, είναι εγκλωβισμένο σε οικονομικά χρέη. Αυτό, εκτός από το ότι δημιουργεί οικονομικό άγχος, επιβαρύνει την αυτοεκτίμηση και περιορίζει το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας.
Οι ορθές οικονομικές αποφάσεις, προϋποθέτουν αίσθημα σκοπού, δημιουργικότητα και ηθική δέσμευση με εργαλείο την οικονομία.
Η ευημερία δεν είναι μόνο η συσσώρευση του πλούτου. Αφορά και τη λήψη σωστών οικονομικών αποφάσεων οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας, καθώς και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων για καλό σκοπό.
Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα οικονομικά σας, σκεφτείτε με προσοχή αν η κίνηση αυτή, εναρμονίζεται με τις αξίες σας και αν εξυπηρετεί συνολικά την ευημερία σας. Κάθε σας επιλογή αντανακλά το αίσθημα της προσωπικής σας αξίας και το όραμά σας για τον κόσμο.
Δέχονται να ζουν μια ζωή χωρίς ουσιαστικές σχέσεις
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον κοινωνικό. Οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι καθοριστικές για τη συνολική μας ευημερία και ευτυχία. Χωρίς αγάπη προς τον εαυτό μας, εύκολα συμβιβαζόμαστε με σχέσεις που δεν τις χαρακτηρίζει βάθος, αυθεντικότητα και αμοιβαίος σεβασμός.
Μπορεί να καταλήξουμε να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους, οι οποίοι δεν μας εκτιμούν αληθινά, ούτε μας καταλαβαίνουν. Μπορεί ακόμη και να νιώθουμε μοναξιά όταν είμαστε μαζί τους. Οι αυθεντικές σχέσεις, μπορεί να είναι δύσκολες, υπό τον φόβο της απόρριψης ή της κριτικής.
Οι αυθεντικές σχέσεις, βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση. Σύμφωνα με την Brené Brown: «Η σύνδεση είναι ο σκοπός μας. Αυτή δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή μας».
Η δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, προϋποθέτει την έκφραση ευαλωτότητας, το κουράγιο να εκδηλωθούμε να ν’ αποδεχτούμε τους άλλους όπως είναι.
Δεν παίρνουν μαθήματα από τις αποτυχίες
Πολλοί έχουμε μάθει να θεωρούμε την αποτυχία ως κάτι αρνητικό, κάτι που πρέπει ν’ αποφεύγουμε πάση θυσία. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, δεχόμαστε να ζούμε μια ζωή αποφεύγοντας κάθε ρίσκο – υπό τον φόβο της αποτυχίας.
Η αποτυχία είναι καθοριστικό κομμάτι της εξέλιξης και της μάθησης. Κάθε ανατροπή ή εμπόδια, προσφέρει και μία ευκαιρία για μάθηση, προσαρμογή και εξέλιξη. Μέσα από τις εμπειρίες αυτές, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί.
Ο Thomas Edison είχε πει εύσχημα σχετικά με τις δικές του αποτυχημένες προσπάθειες: «Δεν απέτυχα. Απλώς, ανακάλυψα 10.000 λάθος τρόπους». Είδε την αποτυχία του, όχι ως ήττα, αλλά ως ένα ακόμη εφαλτήριο προς την επιτυχία.
Να προσεγγίζετε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες για εξέλιξη και μάθηση, όχι ως απόδειξη της ανεπάρκειάς σας.
Tip: Αγαπήστε τον εαυτό σας
Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω σημάδια, αναγνωρίσατε δικές σας συμπεριφορές, αυτό είναι ένα σημάδι αυτογνωσίας, το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.
Να θυμάστε ότι, δεν είστε μόνοι, ούτε υποχρεωμένοι να ζήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με τα παραπάνω, δυσλειτουργικά μοτίβα.
Μέσα από συνειδητή προσπάθεια, οι παραπάνω πτυχές μπορεί ν’ αποτελέσουν εφαλτήρια για την καλλιέργεια της αγάπης προς τον εαυτό σας και την κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας. Το κλειδί, είναι η εναρμόνιση των επιλογών σας με τις θεμελιακές σας αξίες και την απόδοση προτεραιότητας στις ανάγκες σας.
Αναγνωρίστε τις καταστάσεις τις οποίες υπομένετε, σ’ αυτές που παραμένετε, ενώ αξίζετε περισσότερα. Παρατηρήστε τις περιπτώσεις όπου παραμελείτε την προσωπική σας ανάπτυξη ή τις φορές που συμβιβάζεστε, λόγω του φόβου ή της αμφισβήτησης του εαυτού σας.
Καταφέρνοντας ν’ αναγνωρίσετε τα μοτίβα αυτά, θα είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε από απόσταση και με ψυχραιμία. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε.
Συμφωνούν οι ενέργειες με τα πιστεύω μου; Αντανακλά η εκάστοτε επιλογή μου τον αυθεντικό μου εαυτό;