Είτε προσπαθείτε να ακολουθήσετε υγιεινή διατροφή, είτε θέλετε να εξερευνήσετε εξωτικές γεύσεις, ή αν απλώς θέλετε να κάνετε πιο ενδιαφέροντα τα καθημερινά σας πιάτα, το αβοκάντο είναι η καλύτερη πρόταση.
Κάποτε το συναντούσες σπάνια σε αγορές με ινδικά προϊόντα – παλιότερα, το μπερδεύαμε, αφού οι περισσότεροι νόμιζαν ότι είναι μεγάλο αχλάδι. Και όμως, το αβοκάντο βρήκε σταδιακά τη θέση του και στην ελληνική κουζίνα. Σήμερα, δεν είναι ένας εξωτικός καρπός για τους παθιασμένους με την υγιεινή διατροφή.
Το κρεμώδες αβοκάντο που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, μαγειρεύεται σε διάφορες παραλλαγές σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολυμορφικό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και πανεύκολο στο μαγείρεμα, ακόμη και αν το δοκιμάζετε για πρώτη φορά.
Προτού δούμε τις συνταγές, ας δούμε κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις των χρηστών του διαδικτύου σχετικά με το τροπικό φρούτο:
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φάμε το αβοκάντο;
Σε φρυγανισμένο ψωμί, σε smoothie, σε πικάντικη πάστα chutney, ή στο παραδοσιακό ινδικό ψωμί παράθα… Δεν υπάρχει λάθος τρόπος.
Μπορούμε να μαγειρέψουμε το αβοκάντο;
Ναι. Μπορούμε να το σοτάρουμε, να το ψήσουμε, να το καρυκεύσουμε.
Είναι κατάλληλο για απώλεια βάρους;
Απόλυτα. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά που ευνοούν την μακροζωία.
Πώς θα καταλάβουμε αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο;
Πιέστε απαλά κοντά στο κοτσάνι. Αν υποχωρεί ελαφρά, τότε είναι ώριμο.
Ας εξερευνήσουμε επτά υπέροχες, πανεύκολες συνταγές με αβοκάντο που θα αναβαθμίσουν θεαματικά την κουζίνα σας. Είναι εύκολα, γευστικά και ιδανικά για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον κρεμώδη καρπό.
Chutney αβοκάντο σε νοτιο-ινδικό στυλ
Αν αγαπάτε τη σάλτσα καρύδας, θα λατρέψετε αυτή την κρεμώδη παραλλαγή. Είναι ιδανική για ντόσα, ινδικό idli ή ακόμα και ως άλειμμα πάνω σε ψημένο ψωμί.
Νόστιμο, δροσιστικό και κρεμώδες, το chutney αβοκάντο είναι μια τέλεια εναλλακτική για το κλασικό chutney καρύδας και μπορεί να συνοδεύσει διάφορα παραδοσιακά ινδικά πιάτα.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
- 2 πράσινες πιπεριές τσίλι
- Φύλα κάρυ
- Χυμός λεμόνι
- Αλάτι
- Σπόροι μουστάρδας
- Φασόλι ουράντ
Εκτέλεση
Αναμίξτε το αβοκάντο, την καρύδα, τα τσίλι, τα φύλλα κάρυ και τον χυμό του λεμονιού δημιουργώντας μια αφράτη κρέμα.
Ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε τους σπόρους μουστάρδας και τα φασόλια ουράντ και περιχύστε στην πάστα chutney.
Tip
Για να μην γίνει καφέ, προσθέστε χυμό λεμονιού και αποθηκεύστε το αεροστεγώς.
Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να παραγγείλετε έτοιμη τριμμένη καρύδα.
Τυλιχτά ρότι
Πρόκειται για ένα μπουρίτο ντελικατέσεν, ολικής άλεσης, γευστικό και ιδανικό για γεύμα στο γραφείο ή το σχολείο.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
- Χυμός λεμονιού
- Τσαάτ μασάλα
- Ρότι ολικής άλεσης
Πολτοποιήστε το αβοκάντο και ανακατέψτε με το κρεμμύδι, τον κόλιανδο, τον χυμό λεμονιού και το τσαάτ μασάλα.
Απλώστε το μίγμα σε ζεστά ρότι, τυλίξτε τα και ζεστάνετέ τα ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι.
Καλοκαιρινή σαλάτα με αβοκάντο και μάνγκο
Η χρωματιστή αυτή σαλάτα, είναι μια μικρή γιορτή της εποχικής παραγωγής και ιδανική για βραδινό.
Ακόμη, η σαλάτα αυτή, είναι η απόδειξη ότι το αβοκάντο είναι πολύ νόστιμο και δροσερό, ακόμη και ωμό.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1 ώριμο μάνγκο
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
- Φύλλα μέντας
- Χυμός λεμονιού
- Μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κόψτε το μάνγκο και το αβοκάντο σε κύβους.
- Προσθέστε το κομμένο κρεμμύδι, την μέντα, τον χυμό λεμονιού και μια μικρή κουταλιά μέλι.
- Βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει και μετά σερβίρετε.
Tip
Αν δεν έχετε μάνγκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παπάγια ή ανανά.
Μους σοκολάτας με αβοκάντο
Ένα λαχταριστό και υγιεινό γλυκό. Η συνταγή αυτή αντικαθιστά την κρέμα, δημιουργώντας μια μους χωρίς γάλα και πλούσια σε καλά λιπαρά.
Ακόμη, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσφέρετε στα παιδιά σας υγιεινά γλυκά.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι τζαγγκέρι – γλυκαντικό από ζαχαροκάλαμο ή φοινικιά
- 1 πρέζα κανέλα ή βανίλια
Εκτέλεση
- Αναμίξτε τα συστατικά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία πάστα.
- Αφήστε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρετε με μούρα ή τριμμένη πικρή σοκολάτα.
Smoothie με αβοκάντο, μπανάνα και χουρμάδες
Ένα ιδανικό smoothie για πρωινό ή ρόφημα μετά τη γυμναστική. Το αβοκάντο κάνει το ρόφημα κρεμώδες χωρίς να χρειάζεστε γαλακτοκομικά ή παγωτό.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1 μπανάνα
- 2 χουρμάδες
- 1 κούπα παγωμένο γάλα αμυγδάλου
- 1 πρέζα κάρδαμο
Εκτέλεση
- Αναμίξτε όλα τα συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέστε μουσκεμένους σπόρους τσία ή βρώμη για περισσότερες ίνες στο γεύμα.
Αβοκάντο με καρύδα και κάρυ
Είναι μια συνταγή με έμπνευση από την Ταϊλάνδη και είναι ιδανική για βραδινό.
Το αβοκάντο προσθέτει κρεμώδη υφή που ισορροπεί την ένταση και την πυκνότητα του γάλακτος καρύδας. Ακόμη, είναι τέλειο vegetarian υποκατάστατο – αντί για κρέας.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κύβους
- Ανάμικτα λαχανικά (καρότο, φασόλια και πιπεριά)
- 1 κούπα γάλα καρύδας
- Τζίντζερ
- Φύλλα κάρυ
- Πιπέρι
- Κουρκουμάς
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα λαχανικά.
- Προσθέστε τους κύβους αβοκάντο και το γάλα καρύδας.
- Σιγοβράστε για περίπου 5 ή 6 λεπτά.
- Σερβίρετε με ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό ή noodles.
Αβοντάντο με ψωμί παράθα
Αφράτο, πικάντικο και πολύ χορταστικό, το ινδικό ψωμί παράθα είναι ιδανικό για όλους. Πηγαίνει με τηροπήγματα ή πίκλες – ή απλώς ινδικά όσπρια νταλ.
Συστατικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1.5 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
- Αλάτι
- Ατζοβάν (κύμινο)
- Πράσινο τσίλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πολτοποιήστε το αβοκάντο και ανακατέψτε με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Ζυμώστε, ανοίχτε με τον πλάστη και μαγειρέψτε όπως με μια συνηθισμένη ζύμη.
Tip
Είτε στο πρωινό σας chutney, την μεσημεριανή σαλάτα ή ως μους για γλυκό, το αβοκάντο είναι θρεπτικό, προσφέρει πλούσια υφή και μια ισχυρή δόση νοστιμιάς.
Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με το αβοκάντο και να το αξιοποιήσετε με δημιουργικούς τρόπους.