Γιατί ο ανανάς δεν είναι μόνο ένα φρούτο

Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τον ανανά λόγω της γεύσης του. Αλλά λίγοι από αυτούς γνωρίζουν πολλά πράγματα για το πώς οι φρουτοσαλάτες, τα smoothies και τα κοκτέιλ ανανά, καταλήγουν να έχουν αυτό το απίστευτα μοναδικό τροπικό φρούτο. Στην πραγματικότητα, ο ανανάς δεν είναι μόνο ένα φρούτο!

Ο ανανάς δεν έχει κανένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των κουκουναριών ή των μήλων. Είναι αυτό που είναι γνωστό ως πολλαπλό φρούτο (συλλογικό ή σύνθετο όπως το αποκαλούν κάποιοι). Γίνεται όταν ένα φυτό βγάζει μια συστάδα λουλουδιών που είναι γνωστή ως ταξιανθία. Κάθε λουλούδι παράγει τον δικό του ξεχωριστό καρπό σε στυλ μούρων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται όλα μαζί καθώς αναπτύσσεται ο ανανάς, με τα εσωτερικά τμήματά του να γίνονται γλυκά και ζουμερά. Γι’ αυτό και ο ανανάς αποτελεί αγαπημένο υλικό για πολλές συνταγές.

Μπορείτε να δείτε τα υπολείμματα αυτών των μεμονωμένων καρπών στο εξωτερικό μέρος ενός ανανά. Άλλα κοινά παραδείγματα πολλαπλών φρούτων είναι τα σύκα, τα βατόμουρα, ο αρτόκαρπος και το Jackfruit.

Οι σύνθετοι καρποί αναπτύσσονται για να επιτρέπουν στα φυτά να διατηρούν πόρους όταν αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά ή σε λειψυδρία. Είναι πιο αποτελεσματικοί γιατί βοηθούν τους επικονιαστές να έχουν πρόσβαση σε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα. Επιτρέπουν επίσης την αποτελεσματική διασπορά των σπόρων εάν τα μεγαλύτερα ζώα τρώνε έναν ολόκληρο μεγάλο καρπό με πολλούς σπόρους αντί για μερικούς μικρότερους.

Δεν είναι ένα συνηθισμένο φρούτο

Αυτή δεν είναι η μόνη αξιοσημείωτη πλευρά του φυτού ανανά που είναι γενικά ασυνήθιστο ανάμεσα στα πιο γνωστά οπωροφόρα δέντρα. Σε βοτανικό επίπεδο, ανήκει στην οικογένεια των βρομελιοειδών, μια ομάδα περισσότερο γνωστή για τα επιδεικτικά καλλωπιστικά φυτά παρά για τα βρώσιμα φρούτα. Σε εμπορικό επίπεδο τα φυτά ανανά σχεδόν πάντα καλλιεργούνται μέσω του πολλαπλασιασμού από τον κορμό του φυτού ή τις παραφυάδες και όχι μέσω σπόρων, όπως συμβαίνει πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

Όσοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μόνοι δεν χρειάζεται παρά να αγοράσουν έναν ανανά από κατάστημα και να προμηθευτούν μία μεγάλη γλάστρα με χώμα. Στη συνέχεια χρειάζεται να στρίψετε ολόκληρο το στέμμα (το φυλλώδες μέρος) από τον ανανά και μετά να αφαιρέσετε τα φύλλα από το κάτω μέρος μία έως δύο ίντσες. Αυτό το στέμμα μπορεί είτε να φυτευτεί απευθείας στη γλάστρα είτε να τοποθετηθεί σε νερό προκειμένου να δημιουργηθούν ρίζες.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένετε γρήγορα αποτελέσματα. Η καλλιέργεια ανανάδων απαιτεί μεγαλύτερη υπομονή από όση χρειάζεται για άλλα βρώσιμα φρούτα. Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερα από δύο χρόνια μέχρι τα φυτά ανανά να παράγουν καρπούς. Ακόμη και τότε, όμως, το κάθε φυτό θα παράγει μόνο έναν ανανά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ο ανανάς δεν είναι απλά ένα φρούτο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ