Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ξέρουν καλά την Αθήνα. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους πολυσύχναστους δρόμους της και έχουμε επισκεφθεί κεντρικά σημεία και συνοικίες της πρωτεύουσας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Ωστόσο, στο πέρασμα των ετών οι γειτονιές και οι δημοφιλείς περιοχές της πόλης έχουν αλλάξει τόσο πολύ που έχουν γίνει αγνώριστες. Αυτό θα το διαπιστώσεις αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας.

Ακόμα κι αν είσαι από εδώ ή αν μένεις χρόνια στην πόλη, θα δεις πως θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις την Αθήνα μιας άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια πολύ γνωστή πλατεία της πόλης φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

– Πλατεία Κοτζιά

– Πλατεία Συντάγματος

– Πλατεία Μοναστηρακίου

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται άποψη της πλατείας Συντάγματος προς την πλευρά του οδού Βασιλέως Γεωργίου και την οδό Σταδίου.

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και έλαβε το όνομά της από το Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας λόγω της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.

Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης που την περιβάλλουν είναι η Βουλή, το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία κ.α.

Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Μέχρι εκείνη την εποχή, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια ενώ το βόρειο μέρος, όπου συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και η Βουλή, θεωρούνταν εκτός ορίων πόλεως, καθώς το τείχος του Χασεκή χώριζε την περιοχή στα δύο. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή υπήρχε η περίφημη πηγή της Μπουμπουνίστρας, η οποία πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και πήρε το όνομά της από την ορμητικότητα και τον δυνατό θόρυβο που έκανε το νερό της.

Πολλά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της κεντρικής Αθήνας βρίσκονται κοντά στην πλατεία Συντάγματος ενώ μία «ανάσα» μακριά της είναι οι γειτονιές της Πλάκας, του Μοναστηρακίου, του Κολωνακίου και του Ψυρρή. Παράλληλα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού είναι πολύ κοντά. Στο νότιο τμήμα της πλατείας ξεκινά η οδός Ερμού η οποία αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας και έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους στον κόσμο βάσει της αξίας των ακινήτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ