Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Στο πέρασμα των αιώνων η εξέλιξη του αστικού τοπίου της Αθήνας μετέβαλε εντελώς το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις καλά την πόλη, είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από πενήντα ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται οδός της Φιλοθέης και συγκεκριμένα η οδός Αγίας Φιλοθέης.

Η Φιλοθέη είναι συνοικισμός του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1934 και λόγω του πλούσιο πρασίνου της περιοχής έχει χαρακτηριστεί ως «κηπούπολη».

Η ιστορία της σημερινής Φιλοθέης ξεκινά το 1920 όταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε την περιοχή για να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες των υπαλλήλων της. Η περιοχή αναγνωρίζεται επίσημα για πρώτη φορά το 1934 και έτσι αποσπάται από τον Δήμο Χαλανδρίου για να ονομαστεί Κοινότητα Νέας Αλεξάνδρειας. Πρώτος πρόεδρος της κοινότητας ήταν ο Κωνσταντίνος Μαλαματιανός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ