Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Βασικά μπορεί να την γνωρίζεις, αλλά όχι και τόσο καλά. Ή μάλλον μπορεί να μην την… αναγνωρίζεις, καθώς η παλιά Αθήνα ήταν τελείως διαφορετική.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Στο πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, πολλές γωνιές και γειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν είσαι βέρος Αθηναίος είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις σημεία της πόλης αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω, στην οποία απεικονίζεται μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας. Μπορείς να καταλάβεις ποια είναι;

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στη φωτογραφία;


– Ακαδημίας
– Σταδίου
– Ιπποκράτους

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο Dmitri Kessel μπορείτε να δείτε την Οδό Ιπποκράτους στην συμβολή με την οδό Πανεπιστημίου. Η εικόνα έχει ληφθεί τον Δεκέμβριο του 1944 και μπορείτε να διακρίνετε το τραμ που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Η εικόνα ανήκει στο αρχείο Life Photo Collection.

Ο δρόμος, που ξεκινάει από την λεωφόρο Αλεξάνδρας και φτάνει στην Πανεπιστημίου, έχει μεγάλη ιστορία και έχει γίνει ακόμα και τραγούδι σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και ερμηνεία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τίτλο «Οδός Ιπποκράτους».

Την δεκαετία του 1980 τα μουσικά στέκια του κέντρου και τα ρεμπετάδικα είχαν μεταφερθεί στην περιοχή της Νεαπόλης και την πλατεία των Εξαρχείων. Η Σωτηρία Μπέλλου τραγουδούσε στην «Ρεμπέτικη Ιστορία» επί της Ιπποκράτους.

Στο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Ιπποκράτους 181 οι θαμώνες μπορούσαν να απολαύσουν αυθεντικές νύχτες με ρεμπέτικο τραγούδι. Ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Το μινόρε της αυγής», Φώτης Μεσθεναίος συνήθιζε μετά τα γυρίσματα να κλείνει τα πρώτα τραπέζια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ