Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Σταδίου
– Πανεπιστημίου
– Πατησίων

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός Πανεπιστημίου. Η εικόνα προέρχεται από την συλλογή Nicholas Catsimpoolas, διαφάνεια από το αρχείο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βοστώνης. Στην εικόνα μπορείτε να διακρίνετε την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν η οποία σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Αρχικά η Πανεπιστημίου ήταν μια οδός διπλής κατεύθυνσης έως τη περίοδο μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, με λεωφορειακές λωρίδες, φωτεινούς σηματοδότες σε κύριες διασταυρώσεις, καθώς και φωτισμό, τα οποία εγκαταστάθηκαν κατά τη δεκαετία του 1950.

Αρκετές κλασικές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν στη οδό. Η κόκκινη γραμμή 2 του μετρό της Αθήνας βρίσκεται κάτω από την οδό. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αρχικού της τμήματος, η οποία διήρκεσε από το 1992 έως το 1999, απομακρύνθηκε μέρος του χώματος, ώστε να κατασκευαστούν οι υπόγειες σήραγγες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ