Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Βασικά μπορεί να την γνωρίζεις, αλλά όχι και τόσο καλά. Ή μάλλον μπορεί να μην την… αναγνωρίζεις, καθώς η παλιά Αθήνα ήταν τελείως διαφορετική.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Στο πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, πολλές γωνιές και γειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν είσαι βέρος Αθηναίος είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις σημεία της πόλης αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω, στην οποία απεικονίζεται μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας. Μπορείς να καταλάβεις ποια είναι;

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

– Ακαδημίας
– Σταδίου
– Άρεως

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο Oscar Halldin μπορείτε να δείτε την Οδό Άρεως στο Μοναστηράκι. Η εικόνα έχει ληφθεί το 1906 και μπορείτε να διακρίνετε άνδρες ντυμένους με φουστανέλες και το τζαμί που χτίστηκε από τον Τούρκο βοεβόδα Τζισταράκη το 1759 με υλικό παρμένο από παλαιά κτίρια.

Για το μαρμαροκονίαμα των τοίχων, ανατινάχτηκε η 17η κολώνα του Ναού του Ολυμπίου Διός. Οι παλιοί Αθηναίοι πίστευαν ότι κάτω από κάθε κίονα του ναού βρισκόταν παγιδευμένη μία κατάρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το ξέσπασμα λιμού στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, ο ναός του Διός θρήνησε τόσο δυνατά την καταστροφή της στήλης, που εκείνο το βράδυ κανείς δεν κοιμήθηκε στην Αθήνα. Ηρέμησε μόνο με τη δολοφονία του βοεβόδα.

Μετά την Επανάσταση του 1821, το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις για πάνω από έναν αιώνα, ενώ το 1924 μετατράπηκε σε λαογραφικό μουσείο. Ο Γεώργιος Δροσίνης προσέφερε δύο πολύτιμες συλλογές, τα έπιπλα, σκεύη και εικόνες από τον Δανό Κ. Πελφ και τα ιαπωνικά αγγεία του Γρ. Μάνου. Το μετονόμασε σε Εθνικό Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών.

Σήμερα, το τζαμί στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και φιλοξενεί πλούσια συλλογή κεραμικών, κυρίως προερχόμενα από τη Μικρά Ασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ