Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Βασικά μπορεί να την γνωρίζεις, αλλά όχι και τόσο καλά. Ή μάλλον μπορεί να μην την… αναγνωρίζεις, καθώς η παλιά Αθήνα ήταν τελείως διαφορετική.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Στο πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, πολλές γωνιές και γειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν είσαι βέρος Αθηναίος είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις σημεία της πόλης αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω, στην οποία απεικονίζεται μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας. Μπορείς να καταλάβεις ποια είναι;

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Ακαδημίας
– Πινδάρου
– Πανεπιστημίου

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο Robert Byron μπορείτε να δείτε την Οδό Πινδάρου στο Κολωνάκι. Η εικόνα έχει ληφθεί στο διάστημα 1925 με 1930 και στο βάθος διακρίνεται η Ακρόπολη.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής.

Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Στα Δεκεμβριανά το Κολωνάκι αποτέλεσε τη βάση των στρατιωτικών δυνάμεων των Βρετανών και της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου που διοικούσε ο Βρετανός στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, με αποτέλεσμα να το αντιπαθήσουν οι ΕΑΜίτες και γενικότερα οι αριστεροί, που για πολλά χρόνια έκτοτε αποκαλούσαν το Κολωνάκι Σκομπία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ