Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Βασικά μπορεί να την γνωρίζεις, αλλά όχι και τόσο καλά. Ή μάλλον μπορεί να μην την… αναγνωρίζεις, καθώς η παλιά Αθήνα ήταν τελείως διαφορετική.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Στο πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, πολλές γωνιές και γειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν είσαι βέρος Αθηναίος είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις σημεία της πόλης αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αττικής

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω, στην οποία απεικονίζεται μία από τις πιο γνωστές λεωφόρους της Αθήνας. Μπορείς να καταλάβεις ποια είναι;

Αναγνωρίζεις την λεωφόρο που φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Συγγρού
– Αθηνών
– Κηφισίας

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί από τον καθηγητή Stephen Murray στο διάστημα 1959 -1962 βλέπετε την λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Δαφνίου. Παράλληλα μπορεί να δείτε και την Μονή Δαφνίου.

Η Λεωφόρος Αθηνών (παλαιότερα αποκαλούμενη ως Λεωφόρος Καβάλας) είναι κύρια οδική αρτηρία που ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας και κατευθύνεται δυτικά, ως την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, από την πλατεία Καραϊσκάκη και τον Σταθμό Μετρό Μεταξουργείο, ξεκινάει με την ονομασία Αχιλλέως. Την ονομασία Λεωφόρος Αθηνών αποκτά από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και διασχίζει τις περιοχές Αιγάλεω και Χαϊδάρι, φτάνοντας έως το Δαφνί. Από τη Μονή Δαφνίου ενώνεται με την Ιερά Οδό, μέχρι τα όρια του Δήμου Ελευσίνας, απ’ όπου ξεκινάει η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου. Αποτελεί μέρος των Εθνικών Οδών 8 και 8α.

Για πολλά χρόνια στη Λεωφόρο Αθηνών υπήρχε εμπορική δραστηριότητα με χρήσεις γης χαμηλής αξίας. Ωστόσο, μετά τα πρώτα χρόνια του 2000 άρχισαν να κτίζονται κτίρια γραφείων και να αυξάνεται η αξία της γης.

Η λεωφόρος απέκτησε 8 λωρίδες (4 ανά κατεύθυνση) κατά τη δεκαετία του 1950 και κατά τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Αργότερα, προστέθηκε ο κόμβος με τη Λεωφόρο Κηφισού, ο οποίος πήρε μήνες για να κατασκευαστεί, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ο κόμβος με τη Λεωφόρο Θηβών.

Και οι δύο αυτοί κόμβοι είχαν δύο λωρίδες εξόδου και δύο λωρίδες παραμονής στην οδό, για αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακής ροής.

Μεταξύ των ετών 1991 και 1993 ξεκίνησε η κατασκευή του ανατολικού κόμβου και της δυτικής εισόδου από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, εξέλιξη η οποία οδήγησε στο κλείσιμο τμημάτων της Λεωφόρου Αθηνών και της οδού Αχιλλέως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ