Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις ποια πλατεία της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;


– Πλατεία Βάθης
– Πλατεία Κοτζιά
– Πλατεία Συντάγματος

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία από το ebay φαίνεται η πλατεία Βάθης και η συγκεκριμένα η οδός Καματερού. Μπορείτε να δείτε ότι αποξηλώνονται οι γραμμές του τραμ. Η εικόνα έχει τραβηχτεί την δεκαετία του 1950.

Η Πλατεία Βάθης (επίσημο όνομα Πλατεία Ανεξαρτησίας) είναι πλατεία η οποία βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Όταν ανακηρύχθηκε η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας από τον Όθωνα και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν από το Ναύπλιο οι δημόσιες υπηρεσίες, η περιοχή αυτή ήταν σχεδόν ερημική και εκτός του σχεδίου πόλεως.

Αργότερα, με την επέκταση της πόλης, περιλήφθηκε και η περιοχή αυτή στο σχέδιο και άρχισαν να ανεγείρονται και οι πρώτες κατοικίες. Όταν ήρθε στην Αθήνα ο άλλοτε ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος, εγκαταστάθηκε σε αυτή την περιοχή, αγοράζοντας μία μεγάλη έκταση, όπου και ανέγειρε το μέγαρό του, το σημερινό Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης, μέσα σ’ έναν τεράστιο κήπο που διαμόρφωσε ο ίδιος.
Αργότερα ο κήπος αυτός κατατμήθηκε σε οικόπεδα από τα οποία και δημιουργήθηκε η εν λόγω συνοικία.

Ακολούθησε η διάνοιξη των οδών Αχαρνών, Αλκιβιάδου, Λιοσίων και Μιχαήλ Βόδα προς τιμή του ίδιου, καθώς και η πλατεία Νικολάου Μαυροκορδάτου, ενώ ο χείμαρρος Κυκλόβορος μετασχηματίστηκε σε λεωφόρο Μάρνη, δημιουργώντας έτσι στη μεγάλη συμβολή των οδών την ομώνυμη τριγωνική πλατεία. Παλαιότερα την πλατεία αυτή σκίαζε μια τεράστια λεύκα, η περίφημη λεύκα της Βάθειας, η οποία κόπηκε το 1926.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ