Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Νομίζεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος πως γνωρίζεις τα πάντα για αυτή.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Με το πέρασμα των αιώνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και το αστικό τοπίο της έχει γίνει αγνώριστο.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο πολύ έχουν αλλάξει με τα χρόνια οι πολυσύχναστοι δρόμοι της και οι δημοφιλείς συνοικίες της. Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πόλη και έχεις περιπλανηθεί στα σοκάκια της, ακόμα κι αν έχεις επισκεφτεί τόσες περιοχές που να νομίζεις πως ξέρεις την Αθήνα καλύτερα από την παλάμη σου θα δεις πως αν κοιτάξεις μία παλιά φωτογραφία ενός δρόμου ή μιας γειτονιάς της πρωτεύουσας θα δυσκολευτείς να την αναγνωρίσεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια πολυσύχναστη λεωφόρος φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

– Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

– Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας

– Λεωφόρος Μεσογείων

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα το πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» βλέπεις μία άποψη της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από την Πλατεία Παύλου Μελά (Ρηγίλλης) με κίνηση αυτοκινήτων και πεζών. Το στιγμιότυπο χρονολογείται μεταξύ του 1923 και του 1939.

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι από τις μεγαλύτερες και κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας και χωρίζει τη συνοικία του Κολωνακίου από το Παγκράτι και τα Ιλίσια. Ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνεται βόρεια προς την Κηφισιά.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας είναι η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σαρόγλειο Μέγαρο, το γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον κ.ά. καθώς και πλήθος πρεσβειών.

Από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ξεκινά βόρεια (για να καταλήξει νότια στο Παναθηναϊκό Στάδιο) και η οδός Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ