Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο πολύ έχει αλλάξει το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας στο πέρασμα των αιώνων.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Μπορεί να την έχεις επισκεφθεί

Οι δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και οι πλατείες του τότε δεν έχουν καμία σχέση με το αστικό τοπίο του σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως η πόλη έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές κι αν πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα για αυτήν είτε γιατί μένεις εδώ χρόνια είτε γιατί δηλώνεις βέρος Αθηναίος θα δεις πως δεν πρέπει να είσαι και τόσο σίγουρος. Αν «προκαλέσεις» τον εαυτό σου να αναγνωρίσει μία πλατεία ή μία κεντρική οδό της Αθήνας κοιτώντας μία φωτογραφία με άρωμα άλλης εποχής θα δεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Κοίταξε ξανά και καλά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται μία γενική άποψη της πλατείας Χαλανδρίου. Στη φωτογραφία διακρίνονται ένα ζαχαροπλαστείο, γραμμές ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και πεζοί.

Το Χαλάνδρι είναι αστική περιοχή και δήμος του Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Κατά την αρχαιότητα ήταν έδρα του Δήμου Φλύας, τόπο καταγωγής του Ευριπίδη. Κατοικήθηκε από Μικρασιάτες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Προς ανάμνηση του γεγονότος έχει ανεγερθεί Μνημείο Μικρασιατικού Ξεριζωμού, στο πάρκο των οδών Μικράς Ασίας και Ζαλοκώστα, στο Συνοικισμό Χαλανδρίου. Τα χρόνια εκείνα, το Χαλάνδρι ήταν μία τεράστια χερσαία έκταση με διάσπαρτα αρχοντικά, μέσα στο πράσινο. Η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες αποτελούσαν τη βάση της οικονομία του. Σταδιακά, το Χαλάνδρι μετατράπηκε σε παραθεριστικό θέρετρο των Αθηνών .

Η περιοχή συνορεύει δυτικά με τη Φιλοθέη και το Μαρούσι, βόρεια με το Μαρούσι και τα Βριλήσσια, ανατολικά με τον Χολαργό, και την Αγία Παρασκευή και νότια τα όριά του καθορίζονται από το Νέο Ψυχικό και από τη Λεωφόρο Κηφισίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ