Αν κοιτάξεις ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο πολύ έχει αλλάξει το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας στο πέρασμα των αιώνων.
Οι δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα γνωστά Αθηναϊκά στέκια του τότε δεν έχουν καμία σχέση με το αστικό τοπίο του σήμερα.
Η αλήθεια είναι πως η πόλη έχει αλλάξει αρκετά και ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα για αυτήν είτε γιατί μένεις εδώ χρόνια είτε γιατί δηλώνεις βέρος Αθηναίος θα δεις πως δεν πρέπει να είσαι και τόσο σίγουρος. Αν «προκαλέσεις» τον εαυτό σου να αναγνωρίσει μία πλατεία ή μία κεντρική οδό της Αθήνας κοιτώντας μία φωτογραφία με άρωμα άλλης εποχής θα δεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.
Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.
Μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές
– Σταδίου
– Ακαδημίας
– Πανεπιστημίου
Κοίταξε καλά την φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;
Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.
Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στην φωτογραφία βλέπετε μία γενική άποψη της οδού Πανεπιστημίου (στα Χαυτεία) από την πλατεία Ομονοίας στην άκρη της οποίας διακρίνονται σταθμευμένα μόνιππα αμαξάκια.
Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ιστορικό κτίριο του οποίου οικοδομήθηκε το 1841 και αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Τριλογίας των Αθηνών. Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε Ελευθερίου Βενιζέλου στις 8 Σεπτεμβρίου 1945, αλλά παραμένει γνωστή με την αρχική της ονομασία μέχρι σήμερα.Αρχικά η Πανεπιστημίου ήταν μια οδός διπλής κατεύθυνσης έως τη περίοδο μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, με λεωφορειακές λωρίδες, φωτεινούς σηματοδότες σε κύριες διασταυρώσεις, καθώς και φωτισμό, τα οποία εγκαταστάθηκαν κατά τη δεκαετία του 1950. Αρκετές κλασικές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν εκεί.
Έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πέντε για την κίνηση των οχημάτων και μία αντίστροφης κυκλοφορίας για τα μέσα μεταφοράς.
Σημαντικά κτήρια που βρίσκονται στην Πανεπιστημίου είναι τα εξής:
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος
Τα κτίρια της «νεοκλασικής τριλογίας» (το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Αθηνών)
Το Νομισματικό Μουσείο
Η οικία του πολιτικού Δημητρίου Ράλλη