Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα καθώς στο πέρασμα των αιώνων η πόλη έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνα και έχουμε περιπλανηθεί σε παλιές συνοικίες της. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε την Αθήνα του 50 και του 60 με το σήμερα θα δούμε πως η πόλη είναι αγνώριστη.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες και άλλα γνωστά σημεία της πρωτεύουσας ακόμα κι αν μένεις χρόνια εδώ.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Μπορεί να την έχεις επισκεφθεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία πολύ γνωστή συνοικία της Αθήνας. Βέβαια η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με το πώς μοιάζει σήμερα.

Αναγνωρίζει τη συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοίταξε ξανά και καλά τη φωτογραφία; Σου θυμίζει κάτι;

Μόλις δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και ειδικότερα αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» φαίνεται το Κολωνάκι.

Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία φαίνεται μία άποψη της οδού Πλούταρχου ενώ στα αριστερά διακρίνεται εκκλησία και στο βάθος ο Λόφος του Λυκαβηττού. Σύμφωνα με σημείωση, η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η συνοικία του Κολωνακίου εκτείνεται από την οδό Πανεπιστημίου ανατολικά μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, Νότια ως τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου συνορεύει με τη γειτονιά της Ρηγίλλης ή Ανακτόρων και τη συνοικία του Παγκρατίου και Βορειοδυτικά μέχρι την οδό Σίνα και την οδό Οίτης όπου χωρίζεται από την ιστορική συνοικία της Νεάπολης.

Το όνομά της η συνοικία το οφείλει σε έναν παλιό μαρμάρινο στύλο ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ