Η Νο1 απλή φράση που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι – Οι περισσότεροι φοβούνται να την πουν

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. Σε ορισμένους πολιτισμούς, μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι αδυναμίας ή ανοησίας, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την στάση που θέλει να έχουν πάντα δίκιο.

Αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν κάποιος παραδέχεται ότι έκανε λάθος, δεν θεωρείται λιγότερο ικανός. Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα τους θεωρούν πιο έξυπνους, πιο κοινωνικούς και φιλικούς. 

Η ειδικός στην ψυχολογία, Scott Shigeoka, αναφέρει στο CNBC πως έχει διαπιστώσει ότι οι πολύ επιτυχημένοι και συμπαθείς άνθρωποι δεν φοβούνται να πουν μια φράση τρεις απλές λέξεις: «Έκανα λάθος». Δηλαδή, δεν φοβούνται την παραδοχή.

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

  1. Δίνουν προτεραιότητα στη μάθηση και την ανάπτυξη
  2.  Ζητούν περισσότερες πληροφορίες
  3. Θυμούνται ότι οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» για συγχώρεση

Δίνουν προτεραιότητα στη μάθηση και την ανάπτυξη

Όταν επαναπροσδιορίζετε τη μάθηση ως νίκη, κάνετε ένα βήμα προς την κατανόηση, αντί να υπολογίζετε τις φορές που είχατε δίκιο ή λάθος.

Μια μελέτη από τις ψυχολόγους Carol Dweck και Karina Schumann το υποστηρίζει, διαπιστώνοντας ότι είναι πιο πιθανό να αναλάβουμε την ευθύνη για τα λάθη μας αν πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Το “κλειδί” είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι παρότι η συμπεριφορά σας ήταν λάθος, μπορείτε να την αλλάξετε στο μέλλον. Και μόνο και μόνο επειδή παραδέχεστε ότι κάνετε λάθος, αυτό δεν σημαίνει ότι λέτε ότι είστε κακός άνθρωπος.

 Ζητούν περισσότερες πληροφορίες

Όταν κάποιος σας λέει ότι κάνετε λάθος, αντί να περάσετε αμέσως στην άμυνα, σκεφτείτε γιατί σας το λένε αυτό. Απαντήστε: “Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα;” και ακούστε πραγματικά τι έχουν να πουν.

Αυτό, όχι μόνο αυτό σας κάνει πιο δεκτικούς στα σχόλια και τις σκέψεις του άλλου ατόμου, αλλά σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να διευρύνετε τον τρόπο που σκέφτεστε για ένα θέμα ή ένα ζήτημα.

Θα γίνετε λιγότερο επιθετικός με τις απόψεις των άλλων, ενώ θα αμφισβητήσετε και τη δική σας αίσθηση σιγουριάς.

Θυμούνται ότι οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» για συγχώρεση

Όταν παραδεχτούμε ότι κάνουμε λάθος, όχι μόνο θα θεωρηθούμε πιο δυνατοί και πιο φιλικοί, αλλά είναι πολύ πιθανό να συγχωρεθούμε και για τα παραπτώματά μας.

Μια μελέτη από την ψυχολόγο Molly Crockett αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν μια βασική προδιάθεση να συγχωρούν άλλους, ακόμη και αγνώστους. Ίσως επειδή η εναλλακτική λύση είναι να πληγώσουμε ή να τερματίσουμε μια σχέση και να χάσουμε τα οφέλη που θα μπορούσε να μας αποφέρει.

Όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας, δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες να διατηρήσουμε ή να διορθώσουμε τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ