Η Νο.1 απλή συνήθεια που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους – Χρειάζεστε λιγότερο από 2 λεπτά, σύμφωνα με ειδικό

«Απλά νιώσε τα συναισθήματά σου!» Πόσες φορές το έχεις ακούσει αυτό από καλοπροαίρετους φίλους ή το έχεις διαβάσεις σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άρθρα για την ψυχική υγεία; Δυστυχώς, αυτό είναι συχνά δύσκολο να γίνει γιατί πολλοί από εμάς δεν έχουμε διδαχτεί ποτέ πώς να νιώθουμε πραγματικά και να βιώνουμε τα συναισθήματά μας.

Η ερευνήτρια Stephani Harisson που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ευτυχίας, έχει δει πώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ευημερία μας. Χωρίς να ξέρουμε πώς να βιώνουμε τα συναισθήματά μας, είναι δύσκολο να συμπεριφερόμαστε με συμπόνια, να παίρνουμε σοφές αποφάσεις, να μεγαλώνουμε και να ωριμάζουμε. Η ειδικός εξηγεί την διαδικασία που ακολουθεί η ίδια και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς όπως θα διαπιστώσετε είναι εξαιρετικά απλή (στη θεωρία τουλάχιστον) και γρήγορη.

Η απλή συνήθεια που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους σε 8 βήματα

  1. Παρατηρήστε το συναίσθημα
  2. Ονομάστε το συναίσθημα
  3. Αποδεχτείτε το συναίσθημα
  4. Ζήστε το συναίσθημα
  5. Μείνετε με το συναίσθημα αυτό μέχρι να αλλάξει
  6. Προσφέρετε στον εαυτό σας συμπόνια
  7. Σκεφτείτε τι έχει να σας διδάξει το συναίσθημα
  8. Αποφασίστε πώς θέλετε να απαντήσετε

Βήμα 1: Παρατηρήστε το συναίσθημα

Πάρτε μια βαθιά ανάσα για να συγκεντρωθείτε. Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι συναισθήματα βιώνω αυτή τη στιγμή;» Δώστε προσοχή σε τυχόν σωματικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να διακρίνετε τον θυμό λόγω ενός αισθήματος σφιξίματος στο στήθος σας ή να παρατηρήσετε φόβο λόγω ενός αισθήματος νευρικότητας στα χέρια ή τα πόδια σας.

Βήμα 2: Ονομάστε το συναίσθημα

Το να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με λέξεις διευκολύνει τη διαχείρισή τους.  Πώς θα περιγράφατε τη συναισθηματική σας εμπειρία αυτή τη στιγμή: ενόχληση, θυμός, φθόνος, φόβος, αηδία, απογοήτευση, λύπη, θλίψη ή κάτι άλλο; Όσο πιο συγκεκριμένο είναι, τόσο το καλύτερο.  Περιγράψτε το συναίσθημα δυνατά με μια φράση όπως: «Βιώνω την απογοήτευση αυτή τη στιγμή».

Βήμα 3: Αποδεχτείτε το συναίσθημα

Μεγαλώνοντας, πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε να καταπιέζουμε ή να κρύβουμε τα συναισθήματά μας. Ως ενήλικας, λοιπόν, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να τους απομακρύνετε. Μπορεί να σκεφτείτε: «Είναι λάθος να νιώθεις αυτό το συναίσθημα».

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η καταπίεση των συναισθημάτων μας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία μας. Αντίθετα, το ζητούμενο είναι να το αποδεχτούμε. Αυτό το συναίσθημα σας προσφέρει την ευκαιρία να κάνετε μια διαφορετική και καλύτερη για την υγεία σας επιλογή. Χρησιμοποιήστε μια φράση όπως, «Αποδέχομαι ότι νιώθω θυμωμένος αυτή τη στιγμή».

Βήμα 4: Ζήστε το συναίσθημα

Μόλις αποδεχτείτε το συναίσθημα, εξωτερικεύστε το και ζήστε το πλήρως. Η νευροανατόμος Jill Bolte Taylor διαπίστωσε ότι η φυσιολογική εμπειρία ενός συναισθήματος διαρκεί μόλις 90 δευτερόλεπτα. Δεσμευτείτε να μείνετε με το συναίσθημα αυτό για 1,5 λεπτό, δίνοντάς του την πλήρη προσοχή σας.

Βήμα 5: Μείνετε με το συναίσθημα αυτό μέχρι να αλλάξει

Κάποια στιγμή, θα παρατηρήσετε ότι το συναίσθημα έχει αλλάξει. Μπορεί τώρα να νιώθετε πιο ήρεμοι, σαν να έχει περάσει μια καταιγίδα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα άλλο συναίσθημα να εμφανίζεται στη θέση του.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι επιτρέψατε στον εαυτό σας να βιώσει πλήρως το συναίσθημα

Βήμα 6: Προσφέρετε στον εαυτό σας συμπόνια

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσφέρετε καλοσύνη στον εαυτό σας, για να τιμήσετε αυτό που μόλις βιώσατε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, όπως:

  • Βάζοντας το χέρι στην καρδιά σας και λέγοντας: «Είμαι εδώ για σένα»
  • Ηρεμώντας σωματικά τον εαυτό σας, αγκαλιάζοντας τον εαυτό σας ή παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές.
  • Επικυρώνοντας την εμπειρία σας με μια φράση όπως, «Αισθάνθηκα πραγματικά λυπημένος μόλις τώρα.

Βήμα 7: Σκεφτείτε τι έχει να σας διδάξει το συναίσθημα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό το συναίσθημα έχει έναν σκοπό. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τη ζωή σας και τι χρειάζεστε περισσότερο. Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, αποκόπτουμε τον εαυτό μας από αυτή τη διορατικότητα.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Ποια σκέψη οδήγησε σε αυτό το συναίσθημα;
  • Πώς επηρέασαν αυτή τη σκέψη οι προηγούμενες εμπειρίες μου;
  • Τι δείχνει αυτό το συναίσθημα για το πώς καλύπτονται οι ανάγκες μου;
    Τι μαθήματα έχει να μου διδάξει αυτό το συναίσθημα;

Βήμα 8: Αποφασίστε πώς θέλετε να απαντήσετε

Τώρα που έχετε βιώσει τα συναισθήματά σας και έχετε μάθει από αυτά, είστε έτοιμοι να απαντήσετε με σοφία και να κάνετε την καλύτερη επιλογή που μπορείτε. Αυτό θα σας φανεί διαφορετικό ανάλογα με την κατάσταση. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μία παύση, να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες, να ζητήσετε βοήθεια, να δώσετε προτεραιότητα σε μια συγκεκριμένη ανάγκη ή να επικοινωνήσετε με κάποιον.

Τελικά, όμως, χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία, θα μπορείτε να κάνετε ένα πλάνο που θα υποστηρίξει την ευημερία σας, θα σας ενδυναμώσει προκειμένου να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας και θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ