Εάν θες να ζεις κάθε στιγμή της ζωής σου στο έπακρο, πες «αντίο» σε αυτές τις 9 συνήθειες

Για να ζήσετε την ζωή σας στο έπακρο απαιτούνται σκόπιμες επιλογές. Πρέπει να αποχαιρετήσετε ορισμένες συνήθειες που σας κρατούν πίσω και σας εμποδίζουν να απολαύσετε πραγματικά την κάθε μέρα.

Υπάρχουν 9 συνήθειες που μπορούν να «κλέψουν» την χαρά από την καθημερινότητα σας. Συγκεκριμένα, εάν δεν καταφέρετε να τις ελέγξετε τότε μπορεί να αισθάνεστε κενοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιορίσετε τον εαυτό σας. Απλώς να αφαιρέσετε αυτές τις συνήθειες από την ζωή σας για να έχετε μία πιο απελευθερωμένη ζωή.

Λίγο πριν την έλευση του νέου χρόνου είναι καλό να αφήσετε πίσω σας τέτοιες παλιές συνήθειες και να αφήσετε χώρο για ένα νέο και πιο συναρπαστικό κεφάλαιο στην ζωή σας.

Εάν θέλεις να ζήσεις κάθε στιγμή της ζωής σου πρέπει να αποχαιρετήσεις αυτές τις 9 συνήθειες

  • Είστε αναβλητικοί
  • Κάνετε αρνητικές σκέψεις
  • Κάνετε ταυτόχρονα πολλές εργασίες (multitasking)
  • Ζείτε στο παρελθόν
  • Αναλαμβάνετε υπερβολικά πολλές δεσμεύσεις
  • Αγνοείτε την αυτοφροντίδα
  • Φοβάστε την αποτυχία
  • Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
  • Αγνοείτε όσα σας εμπνέουν

Είστε αναβλητικοί

Η αναβλητικότητα μπορεί να «κλέψει» τον χρόνο και την χαρά σας. Είναι η συνήθεια να αναβάλλετε σημαντικές εργασίες για να κάνετε κάτι πιο εύκολο ή πιο ευχάριστο. Όλοι το έχουμε κάνει ας μην κρυβόμαστε. Πολλές φορές προτιμάμε να δούμε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς αντί να τρέξουμε την λίστα με τις υποχρεώσεις μας.

Το πρόβλημα, όμως, με την αναβλητικότητα είναι ότι οδηγεί απλώς σε άγχος και ενοχές αργότερα. Το να ζεις την κάθε μέρα στο έπακρο σημαίνει να αγκαλιάζεις τις εργασίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να μην τις αφήνεις για αύριο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε εργασιομανείς. Αφορά περισσότερο το να δημιουργήσετε μία ισορροπία, να δίνετε προτεραιότητα στις εργασίες σας και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το χρόνο σας.

Κάνετε αρνητικές σκέψεις

Οι άνθρωποι που κάνουν αρνητικές σκέψεις εστιάζουν πάντα στο χειρότερο σενάριο. Στέκονται σε κάθε μικρή αποτυχία και βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Αυτό τους κρατάει πίσω. Αν το κάνετε και εσείς να θυμάστε ότι σας εμποδίσει να εκτιμήσετε τα καλά πράγματα στην ζωή. Κάθε μέρα είναι ένας διαρκής αγώνας για εσάς. Μία λύση όταν έχετε αρνητικές σκέψεις είναι να βρείτε καταφύγιο στην παρούσα στιγμή. Να παραμείνει ενεργοί στις θετικές πτυχές της ζωής σας εκείνη την στιγμή και η ζωή θα σας φανεί πολύ καλύτερη.

Κάνετε ταυτόχρονα πολλές εργασίες (multitasking)

Για να το ξεκαθαρίσουμε οι άνθρωποι δεν είναι σχεδιασμένοι να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Είναι σαν να πηγαίνουν κόντρα στην γενετική προδιάθεση τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν προσπαθείτε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα τότε μπορεί η παραγωγικότητα σας να μειωθεί έως και 40%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι εξοπλισμένος για να κάνει πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Μπορεί να σας προκαλέσει αυξημένο άγχος. Είναι καλύτερα να εστιάζετε σε μία εργασία την φορά, να την ολοκληρώσετε και μετά να προχωράτε στην επόμενη.

Ζείτε στο παρελθόν

Μία άλλη συνήθεια που σας εμποδίζει να ζήσετε στην ζωή σας είναι ότι επιλέγετε να ζείτε στο παρελθόν. Εάν σκέφτεστε συνέχεια λάθη του παρελθόντος, έχετε τύψεις ή στεναχωριέστε για χαμένες ευκαιρίες που πέρασαν αυτό ρίχνει μία βαριά σκιά στο παρόν και πιθανότατα στο μέλλον σας.

Είναι σημαντικό να μάθετε από το παρελθόν σας αλλά να το αφήσετε να φύγει και να μην προσκολληθείτε σε αυτό. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να πιαστείτε από το παρελθόν δεν πρόκειται να αλλάξει ό,τι έχει συμβεί. Χρησιμοποιήστε τις προηγούμενες εμπειρίες σας ως μαθήματα, όχι αλυσίδες που σας κρατούν δέσμιους.

Αναλαμβάνετε υπερβολικά πολλές δεσμεύσεις

Είναι μία ακόμη συνήθεια την οποία έχουμε όλοι κάνει λίγο πολύ. Κάποια στιγμή στη ζωή μας αναλαμβάνουμε περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας. Το πρόγραμμα μας γεμίζει και το άγχος μας χτυπάει κόκκινο. Η ανάληψη υπερβολικά πολλών δεσμεύσεων είναι μία συνήθεια που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αγχωμένοι και ανίκανοι να απολαύσετε οτιδήποτε. Πάντα θα τρέχετε από την μία δέσμευση στην άλλη. Το κλειδί είναι να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Βάλτε προτεραιότητες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον διαχειρίζεστε με σύνεση.

Αγνοείτε την αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου. Γι’ αυτό τα βίντεο των αεροπορικών εταιρειών σας δείχνουν ότι σε έκτακτη περίσταση θα πρέπει να βάλετε πρώτα την δική σας μάσκα οξυγόνου και μετά να βοηθήσετε άλλους.

Εάν αγνοείτε την φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι, πιεσμένοι και αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό σας. Σας εμποδίζει να ζείτε την κάθε μέρα στο έπακρο γιατί όταν δεν είμαστε στα καλύτερά μας σωματικά, διανοητικά ή συναισθηματικά, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε πλήρως με τη ζωή.

Η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό ή υπερβολική. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να πηγαίνετε για τρέξιμο το πρωί ή να κάνετε ένα πλούσιο γεύμα πριν ξεκινήσετε τη δουλειά και να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα πριν τελειώσει η μέρα.

Φοβάστε την αποτυχία

Ο φόβος της αποτυχίας κάνει πολλούς ανθρώπους να παραλύουν. Η σκέψη ότι θα κάνουν λάθος τους κρατάει πίσω και τους αποτρέπει να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Είναι ένα κλουβί που ξεκινάει από μία λάθος σκέψη. Ότι η αποτυχία είναι ο εχθρός. Δεν είναι. Είναι δάσκαλος. Είναι μία ευκαιρία να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας, τις δυνατότητες σας και να αναπτυχθείτε. Κάθε αποτυχία φέρνει μαζί της πολύτιμα μαθήματα και εμπειρίες που ανοίγουν το δρόμο προς την επιτυχία. Να θυμάστε ότι μόνο έξω από την ζώνη άνεσης σας θα μπορέσετε πραγματικά να έχετε ευκαιρίες να δοκιμάσετε τον εαυτό σας και να εξελιχθείτε.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Η σύγκριση είναι ένα παιχνίδι που κανείς δεν το κερδίζει ποτέ. Σε έναν κόσμο όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν συχνά τα καλύτερα μέρη της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μας εμποδίσει να εκτιμήσουμε το δικό μας ξεχωριστό δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει τις δικές του προκλήσεις, νίκες, ήττες και χρονοδιαγράμματα. Όταν σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, μπορούμε να αρχίσουμε να εκτιμούμε τη δική μας πρόοδο και τα επιτεύγματά μας. Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωνόμαστε στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευτυχία αντί να συγκρινόμαστε συνεχώς με τους άλλους.

Αγνοείτε όσα σας εμπνέουν

Οι πιο όμορφες μέρες είναι αυτές που περνάμε κάνοντας αυτά που αγαπάμε. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Αν αγνοείτε όσα σας κάνουν χαρούμενους, τα ενδιαφέροντά σας και τα χόμπι σας τότε κλέβετε το φως της ζωής σας. Αφιερώστε χρόνο σε ό,τι σας προκαλεί χαρά είτε είναι ζωγραφική, γραφή, κηπουρική, πεζοπορία ή να παίζετε ένα όργανο. Αυτά είναι τα μικρά πράγματα που σας δίνουν νόημα στη ζωή. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται απλά για χόμπι αλλά για ένα ζωτικό μέρος της καθημερινότητας σας για να έχετε μία πιο γεμάτη και χαρούμενη ζωή.

Απολαμβάνοντας τις στιγμές

Εάν θέλετε να ζείτε την ζωή σας στο μέγιστο αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Να «βουτήξετε» πραγματικά στις εμπειρίες, τα συναισθήματα και την ομορφιά που έχει να προσφέρει η κάθε μέρα. Να εκτιμάτε ό,τι έχετε μπροστά σας και να αφήσετε το παρελθόν να φύγετε, ενώ ανοίγετε τη πόρτα σε νέες εμπειρίες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ