Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου – Η λύση «πακέτο» που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται το κρίσιμο θέμα της αναθεώρησης του δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2027, με την Ελλάδα να διεκδικεί αυξημένους πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά λύση – πακέτο, δηλαδή επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, το οποίο θα εγκριθεί παράλληλα με τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ισορροπημένη τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κόμισε ο Σαρλ Μισέλ, να δοθούν δηλαδή επιπλέον 2 δισ. «φρέσκο» χρήμα για το μεταναστευτικό και 1,5 δισ. για τις φυσικές καταστροφές.

Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο για την Ε.Ε., οι πόροι για τη μετανάστευση αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί. Δηλαδή, δεν κάνει βήμα πίσω από τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση Μισέλ.

Για το θέμα της διεύρυνσης, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συντάσσεται με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί με την Ελλάδα συντάσσονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία ενώ στον αντίποδα βρίσκονται Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία. Το στρατόπεδο αυτό θεωρεί πως δεν πρέπει να δοθούν επιπρόσθετοι πόροι ούτε για το μεταναστευτικό, ούτε για φυσικές καταστροφές.

Η συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει περάσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά θα επανέλθει στο τραπέζι της Συνόδου. Ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να στοιχηματίσει σχετικά με την έκβαση της Συνόδου για το θέμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ