9 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι που δεν ρισκάρουν στην ζωή

Μπορεί να πιστεύετε ότι αν αποφεύγετε τα ρίσκα και προτιμάτε την ασφάλεια θα ζήσετε μία καλή ζωή. Ωστόσο το όριο ανάμεσα στο να λειτουργείτε εκ του ασφαλούς και να βλέπετε την ζωή να σας προσπερνάει είναι πολύ λεπτό.

Εάν επιλέγετε να μην αναλαμβάνετε ρίσκο τότε μπορεί να καταλήγετε να έχετε τύψεις, πολλές χαμένες ευκαιρίες και συχνά να μετανιώνετε για τις επιλογές σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι που δεν βγαίνουν έξω από την «ζώνη» ασφάλειας τους. Μερικές φορές εάν κοιτάξετε τα απραγματοποίητα όνειρα σας αυτό μπορεί να σας ωθήσει να κάνετε αλλαγές.

9 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι που δεν ρισκάρουν στην ζωή

  • «Μακάρι να είχα πάρει περισσότερα ρίσκα»
  • «Μακάρι να είχα κυνηγήσει το πάθος μου»
  • «Μακάρι να είχα ταξιδέψει περισσότερο»
  • «Μακάρι να είχα εκφράσει τα συναισθήματά μου περισσότερο»
  • «Μακάρι να είχα βγει από τη ζώνη άνεσής μου»
  • «Μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μου»
  • «Μακάρι να είχα φροντίσει καλύτερα τον εαυτό μου»
  • «Μακάρι να είχα ζήσει με βάση τις επιθυμίες μου»
  • «Μακάρι να μην είχα αφήσει τον φόβο μου να με κρατήσει πίσω»

«Μακάρι να είχα πάρει περισσότερα ρίσκα»

Εάν αποφασίζετε πάντα εκ του ασφαλούς σημαίνει ότι ενδέχεται να μένετε στάσιμοι στην ζωή σας. Μπορεί να προτιμάτε αυτό που ξέρετε από το άγνωστο που φέρνει μία αλλαγή. Αυτό σας προσφέρει άνεση. Ωστόσο μπορεί να σημαίνει ότι προδίδετε τα όνειρα σας επειδή σας φαίνονται πολύ ριψοκίνδυνα.

Η λύπη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των ανθρώπων που δεν παίρνουν ρίσκα. Κοιτάζουν πίσω και συνειδητοποιούν ότι το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο είχαν κολλήσει τόσο σφιχτά ήταν στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο που τους εμπόδιζε να εξελιχθούν. Δεν τολμούν να πάρουν νέα ρίσκα γιατί δεν τολμούν να αποτύχουν. Κάθε ρίσκο που δεν αναλαμβάνετε μπορεί να είναι και μία ευκαιρία που χάνετε.

«Μακάρι να είχα κυνηγήσει το πάθος μου»

Εάν αναβάλλετε τα όνειρα σας για να τα πραγματοποιήσετε αργότερα αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Για παράδειγμα εάν επιλέγετε μία δουλειά που σας προσφέρει οικονομική ασφάλεια και όχι μία εργασία στην οποία είστε χαρούμενοι τότε είναι βέβαιο ότι προδίδετε τα όνειρα σας. Κάποια στιγμή θα ευχηθείτε να είχατε κάνει το μεγάλο βήμα.

«Μακάρι να είχα ταξιδέψει περισσότερο»

Τα ταξίδια, κυρίως η έλλειψη τους, είναι από τις τύψεις που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το The Priceline Group, περίπου το 40% των Αμερικανών ενηλίκων εκφράζει λύπη που δεν ξεκίνησε περισσότερα ταξίδια. Ως εμπόδιο οι περισσότεροι ανέφεραν τα οικονομικά τους. Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος, γεμάτο διαφορετικούς πολιτισμούς, τοπία που κόβουν την ανάσα και μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να διευρύνουν τις προοπτικές μας και να εμπλουτίσουν τη ζωή μας. Εάν αναβάλλετε τα ταξίδια κάποια στιγμή θα αισθανθείτε πόσες ευκαιρίες να γνωρίσετε τον κόσμο πήγαν χαμένες και θα μετανιώσετε.

«Μακάρι να είχα εκφράσει τα συναισθήματά μου περισσότερο»

Το να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να είναι τρομακτικό. Απαιτεί να δεχτούμε ότι είμαστε ευάλωτοι και να έχουν το θάρρος να τα εκφράσουμε. Επίσης χρειάζεται να αναλάβουμε το ρίσκο οι άλλοι να μας απορρίψουν ή να μας παρεξηγήσουν. Αυτή η ασφάλεια που κερδίζετε όταν δεν εκφράζετε τα συναισθήματα σας έχει σίγουρα κόστος. Τα ανέκφραστα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε λύπη, αγανάκτηση και το αίσθημα ότι χάσατε ευκαιρίες να έχετε βαθύτερες σχέσεις με τους γύρω σας.

«Μακάρι να είχα βγει από τη ζώνη άνεσής μου»

Η ζώνη άνεσής μας είναι ένα οικείο μέρος όπου νιώθουμε ασφαλείς 24 ώρες το 24ωρο. Ωστο΄σο αυτή η ζώνη μπορεί να είναι και περιοριστική. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν που δεν βγαίνουν πιο συχνά από την άνεση τους. Κοιτάζουν πίσω και βλέπουν χαμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη, μάθηση και νέες εμπειρίες. Κι όλα αυτά επειδή φοβούνται το άγνωστο. Να θυμάστε, όμως, ότι έξω από την ζώνη άνεσης σας θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους, θα μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας και θα ανακαλύψετε νέα όνειρα και επιθυμίες.

«Μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μου»

Πόσοι από εμάς ξοδεύουμε τον χρόνο μας στα σωστά πράγματα; Τις περισσότερες φορές, παγιδευόμαστε τόσο πολύ στην ρουτίνα της καθημερινότητας και ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο για τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν σημασία,– τους αγαπημένους μας. Όταν κοιτάζουμε πίσω πάντα αισθανόμαστε άσχημα επειδή δεν αφιερώσαμε τον χρόνο που θέλαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

«Μακάρι να είχα φροντίσει καλύτερα τον εαυτό μου»

Συχνά δίνουμε προτεραιότητα σε οτιδήποτε άλλο πάνω από τη δική μας ευημερία. Εργασία, ευθύνες, ανάγκες άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά έρχονται πρώτα και η υγεία και η ευτυχία μας τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Ένα πράγματα λοιπόν που συνήθως μετανιώνουν οι ενήλικες, ειδικά αυτοί που εργάζονται πολύ, είναι ότι δεν φροντίζουν καλά τον εαυτό τους. Εύχονται να έτρωγαν καλύτερα, να έκαναν άσκηση, να ξεκουράζονταν περισσότερο. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η περιουσία σας είναι η υγεία σας.

«Μακάρι να είχα ζήσει με βάση τις επιθυμίες μου»

Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία και η οικογένεια για εμάς. Συχνά παίρνουμε αποφάσεις με βάση το τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς και όχι αυτό που πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους. Σίγουρα είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς την αυθεντικότητα και την αληθινή ταυτότητα του. Το να ζεις με βάση τις επιθυμίες σου δεν σημαίνει ότι είσαι εγωιστής ή περιφρονείς τους άλλους. Σημαίνει απλώς ότι αναγνωρίζεις την αξία σου, ακολουθείς την καρδιά σου και παίρνεις αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τα όνειρά σου.

«Μακάρι να μην είχα αφήσει τον φόβο μου να με κρατήσει πίσω»

Ο φόβος είναι μια ισχυρή δύναμη. Μπορεί να μας εμποδίσει να ρισκάρουμε, να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και να ζήσουμε πραγματικά. Ωστόσο όταν αφήνουμε τον φόβο να κυβερνά τη ζωή μας, συχνά καταλήγουμε να έχουμε τύψεις. Όσοι δεν αναλαμβάνουν ρίσκα είναι όσοι αφήνουν τον φόβο να υπαγορεύει τις αποφάσεις στην ζωή τους. Συχνά εύχονται να ήταν αρκετά γενναίοι για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, να ρισκάρουν και να αγκαλιάσουν την αβεβαιότητα της ζωής.

Μην αφήνετε τον φόβο να σας κρατά πίσω. Αν απέτυχες σε κάτι μπορείς να σκεφτείς ότι τουλάχιστον προσπάθησες. Να θυμάσαι ότι καλύτερα να μετανιώνεις γι’ αυτά που έκανες παρά γι’ αυτά που δεν έκανες.

Η λύπη είναι «δάσκαλος»

Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν λυπάστε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε. Οι τύψεις είναι αναπόφευκτες στη ζωή, ειδικά αν είστε άνθρωπος που δεν παίρνει ρίσκα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η λύπη δεν είναι απλώς κάτι που χρειάζεται να ξεπεράσετε. Είναι και ένας μεγάλος «δάσκαλος».
Μας διδάσκει την αξία του να παίρνουμε ρίσκα, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να επιδιώκουμε τα πάθη μας, να δίνουμε προτεραιότητα στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης μας και τελικά, να ζούμε για τον εαυτό μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ