Αρχαιολόγοι που έσκαβαν σε ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα αρχαίων ευρημάτων και κατασκευών στον κόσμο, πρόσφατα πραγματοποίησαν μία «αξιοσημείωτη ανακάλυψη». Βρήκαν «πυλωρούς» 900 ετών.
Κατά τη διάρκεια διερευνητικών ανασκαφών στο Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ κοντά στο Σιέμ Ριπ της Καμπότζης, όπου βρίσκεται ο διάσημος ναός του Άνγκορ Βατ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δώδεκα αγάλματα από ψαμμίτη γνωστά ως «φύλακες των θυρών» (πυλωροί) που πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.000 ετών.
Τα αγάλματα Angkor ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων από την Εθνική Αρχή Άσπαρας (ANA), σε συνεργασία με ερευνητές από την Κινεζική Κυβερνητική Ομάδα για την Προστασία της Angkor (CSA).
Οι πυλωροί, βρέθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, θαμμένοι κοντά στη βόρεια πύλη που οδηγεί στο Βασιλικό Παλάτι του 11ου αιώνα στο Άνγκορ Τομ, το οποίο ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας Χμερ.
Αυτά τα αγάλματα δημιουργήθηκαν για να στέκονται δίπλα σε πόρτες ή πύλες σημαντικών κτιρίων, γι’ αυτό και οι αρχαιολόγοι τα αποκαλούν «φύλακες των θυρών».
Στις αρχές του φθινοπώρου, μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε στην αρχαιολογική κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όταν ένας μόνο από αυτούς τους φρουρούς πόρτας, οι οποίοι είναι επίσης γνωστοί ως ντβαρπάλα, βρέθηκε θαμμένος δίπλα σε μια πύλη στο ναό του αρχαιολογικού πάρκου Μπαντάι Πρέι.
Αλλά αυτήν τη φορά οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις αδιάλειπτες ανασκαφές στην περιοχή είχαν την μοναδική τύχη, να αποκαλύψουν 12 από αυτά τα πολύτιμα αγάλματα που έχουν μεγάλη θρησκευτική και πνευματική σημασία στην ινδουιστική θρησκεία.
Οι πυλωροί είναι χαρακτήρες από την ινδουιστική μυθολογία
Όταν έκαναν αυτήν την σπάνια και εκπληκτική ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι της Καμπότζης και της Κίνας αξιολογούσαν την αρχιτεκτονική δομή της βόρειας πύλης, ενώ παράλληλα έψαχναν για πεσμένες πέτρες από τα τείχη της πόλης.
Άρχισαν να σκάβουν στην περιοχή, μη περιμένοντας να βρουν τίποτα, γι ‘αυτό και εξεπλάγησαν όταν άρχισαν να ξεθάβουν τα αρχαία αγάλματα από ψαμμίτη, το ένα μετά το άλλο. Τα αγάλματα ήταν θαμμένα σε διαφορετικά βάθη, με το τελευταίο να ανασκάπτεται από περίπου 1,4 μέτρο κάτω από το έδαφος.
Τα διαφορετικά μεγέθη των αγαλμάτων
Οι μικρότεροι φύλακες των θυρών είχαν ύψος περίπου 100 εκατοστά ή ένα μέτρο, ενώ οι μεγαλύτεροι είχαν ύψος περίπου 110 εκατοστά. Πολλά από τα αγάλματα ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, και μια ενδιαφέρουσα πτυχή της εμφάνισής τους είναι ότι όλα απεικονίζουν μοναδικούς χαρακτήρες, με κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Καμποτζιανό αρχαιολόγο Sorn Chanthorn, έναν από τους κύριους ερευνητές στον χώρο, τα στολίδια της γενειάδας του προσώπου τους, ήταν όλα διαφορετικά, γεγονός που δίνει σε κάθε φρουρό ξεχωριστή εμφάνιση.
Οι ντβαρπάλας, οι φρουροί της πόρτας, χρονολογήθηκαν με βάση τις προδιαγραφές του σχεδιασμού τους. «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα αγάλματα των φρουρών αποτελούν παράδειγμα του στιλ Khneang, που ευθυγραμμίζεται με την περίοδο κατασκευής του παλατιού του 11ου αιώνα», ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή της Άπσαρας σε δελτίο Τύπου.
Οι φρουροί της πόρτας είναι χαρακτήρες από τον Ινδουιστικό μύθο της δημιουργίας «της ανάδυσης του γάλακτος του ωκεανού». Τοποθετούνταν συνήθως στις εισόδους σημαντικών κτιρίων ή πόλεων κατά την αρχαιότητα, με ένα σε κάθε πλευρά να αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του καλού και του κακού, συμβολίζοντας την αιώνια μάχη για επικράτηση, μεταξύ των ινδουιστικών θεών (devas) και δαιμόνων (asuras).
Ο μυθολογικός αγώνας που επιχειρούν, αναφέρεται σε όλους τους αρχαίους ναούς στο αρχαιολογικό πάρκο και κατά συνέπεια οι φρουροί θεωρούνταν από μόνα τους, ιερά αντικείμενα.
Εξερευνώντας την καρδιά της Αυτοκρατορίας των Χμερ
Το εκτεταμένο συγκρότημα ναών, αγαλμάτων και άλλων κατασκευών που απαρτίζουν το Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ, καλύπτει περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιλαμβάνει τόσο το Άνγκορ Τομ (την τελική πρωτεύουσα της ισχυρής Αυτοκρατορίας Χμερ που κυβέρνησε τα εδάφη της βόρειας Καμπότζης από το 802 έως το 1431) όσο και την πιο διάσημη πόλη Άνγκορ, η οποία ήταν η αρχική πρωτεύουσα των Χμερ και η πατρίδα του ναού Άνγκορ Βατ.
Το Άνγκορ Τομ ιδρύθηκε ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας Χμερ από τον αυτοκράτορα Τζαγιαβαρμάν Ζ΄ του 12ου αιώνα, ο οποίος ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας Χμερ που αναγνωρίστηκε ως βουδιστής.
Ο ναός Μπαγιόν
Μέσα στην πρωτεύουσά του, η οποία κατασκευάστηκε πάνω και γύρω από έναν υπάρχοντα οικισμό, ο ισχυρός ηγεμόνας κατασκεύασε το φοβερό συγκρότημα του ναού Μπαγιόν, ένα ορεινό οικοδόμημα που περιλάμβανε 54 πύργους στολισμένους με τέσσερα πρόσωπα που απεικόνιζαν διάφορες παραστάσεις είτε του ίδιου του βασιλιά είτε της βουδιστικής θεότητας Αβαλοκιτεσβάρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φρουροί της πύλης, ήταν ευέλικτες δημιουργίες. Είχαν υιοθετηθεί από τους αρχαίους Βουδιστές, και ο σκοπός τους είχε επίσης αφομοιωθεί, αλλά και από τους Ινδουιστές. Τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κοντά στη βόρεια είσοδο του Άνγκορ Τομ θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν τοποθετηθεί εκεί από τους πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας.
Σε ένα απόσπασμα συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Khmer Times της Καμπότζης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ANA, Kim Sothin, δήλωσε ότι τα αγάλματα των φρουρών, είχαν υποστεί διάφορες ζημιές.
«Μερικά αγάλματα κατέρρευσαν λόγω της επίδρασης του χρόνου και της φύσης, ενώ άλλα καταστράφηκαν από τον πόλεμο», δήλωσε. «Πολλοί πιστεύουν ότι θα ερημώσουν με το πέρασμα των αιώνων, και τελικά θα καλυφθούν από χώμα».
Τώρα που τα αγάλματα έχουν ανασυρθεί, θα αναστηλωθούν και θα εκτεθούν στο κοινό, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ανγκόρ, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2025.