Ύπνος: Οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί αποφεύγουν αυτές τις 7 συνήθειες πριν κοιμηθούν

Το να νιώθετε χαρά και αισιοδοξία όταν ξυπνάτε το πρωί δεν είναι μόνο θέμα τύχης, αλλά εξαρτάται και από τις συνήθειες σας πριν κοιμηθείτε το προηγούμενο βράδυ. Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της βραδινής τελετουργίας που ακολουθείτε και των συναισθημάτων σας όταν ξυπνάτε το πρωί.

Ύπνος: Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να κοιμούνται σε δευτερόλεπτα συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν γεμάτοι χαρά τείνουν να αποφεύγουν ορισμένες νυχτερινές συνήθειες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 7 συνήθειες πριν από τον ύπνο που μπορεί να πρέπει να αναθεωρήσετε, αν θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με χαμόγελο.

7 συνήθειες που αποφεύγουν πριν τον ύπνο οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί

  • Κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ
  • Σκρολάρισμα στα social media
  • Κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στην ημέρα
  • Παράλειψη μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου
  • Ασυνέπεια στην ώρα ύπνου
  • Ύπνος με κακή διάθεση
  • Εργασία μέχρι αργά το βράδυ

Κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ

Οι άνθρωποι που ξυπνούν ανανεωμένοι και χαρούμενοι είναι συχνά εκείνοι που αποφεύγουν να τρώνε αργά τη νύχτα. Το τσιμπολόγημα φαγητού αργά τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Κρατάει το σώμα μας σε εγρήγορση όταν θα έπρεπε να ξεκουράζεται και μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και δυσφορία.

Ύπνος: «Με αυτή τη μέθοδο κοιμάμαι μέσα σε 2 λεπτά και εξασφαλίζω 10 ώρες ξεκούρασης» – Όσα αποκαλύπτει ειδικός

Σκρολάρισμα στα social media

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση οθονών αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου και τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης του οργανισμού μας, της ορμόνης του ύπνου. Γι’ αυτό εάν έχετε τη συνήθεια να κάνετε scrolling στα social media πριν τον ύπνο, σκεφτείτε το εξής: μία «ψηφιακή αποτοξίνωση» πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ξυπνάτε χαρούμενοι κάθε πρωί.

Κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στην ημέρα

Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να φανεί σαν μια παρηγορητική τελετουργία. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο και ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα.

Η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής περίπου 6 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ στις 6 μ.μ., περίπου η μισή καφεΐνη θα εξακολουθεί να υπάρχει στον οργανισμό σας τα μεσάνυχτα.

Και μαντέψτε τι κάνει η καφεΐνη; Αναστέλλει τη δράση μιας χημικής ουσίας που προκαλεί ύπνο στον εγκέφαλό μας, κρατώντας μας σε εγρήγορση όταν πρέπει να ξεκουραστούμε. Έτσι, ενώ αυτός ο καφές αργά το απόγευμα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συχνά αποφεύγουν την καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα. Ίσως είναι ώρα να αντικαταστήσετε τον απογευματινό καφέ με ένα χαλαρωτικό τσάι από βότανα.

Παράλειψη μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου

Συχνά σκεφτόμαστε τις ρουτίνες ύπνου ως κάτι για τα παιδιά, αλλά είναι εξίσου σημαντικές για τους ενήλικες. Όσοι ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συνήθως έχουν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα περίτεχνο τελετουργικό. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο διαλογισμός ή λίγες ελαφριές διατάσεις πριν από τον ύπνο. Το «κλειδί» είναι η συνέπεια.

Το να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για ύπνο. Σας βοηθά να μεταβείτε από την πολυάσχολη καθημερινότητα σε μια ήρεμη και γαλήνια νύχτα, στρώνει το δρόμο για ένα χαρούμενο πρωινό.

Ασυνέπεια στην ώρα ύπνου

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι νιώθετε σαν να έχετε τζετ λαγκ μετά από μια νύχτα που μείνατε ξύπνιοι αργότερα από το συνηθισμένο; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας ευδοκιμεί με συνέπεια, ειδικά όταν πρόκειται για τον ύπνο.

Το σώμα μας ακολουθεί έναν φυσικό 24ωρο κύκλο που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Όταν πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ευθυγραμμίζουμε τον εαυτό μας με αυτόν τον ρυθμό, γεγονός που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε ανανεωμένοι. Από την άλλη πλευρά, οι ασυνέπειες στους χρόνους ύπνου μπορούν να ανατρέψουν το εσωτερικό μας ρολόι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί συνήθως τηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Πηγαίνοντας για ύπνο με κακή διάθεση

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και μερικές μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες. Αλλά ένα πράγμα που αποφεύγουν οι άνθρωποι που ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί είναι να πηγαίνουν για ύπνο με αρνητικά συναισθήματα.

Το να κρατάτε το άγχος της ημέρας, τους άλυτους καβγάδες ή τις αρνητικές σκέψεις λίγο πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και τη διάθεσή σας το επόμενο πρωί.

Κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή. Προσπαθήστε να αφήσετε τα προβλήματα της ημέρας πίσω πριν κοιμηθείτε. Ίσως θα μπορούσατε να γράψετε σε ένα ημερολόγιο ή απλά να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες για να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε αρνητικότητα.

Ένας ήρεμος νυχτερινός ύπνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αφήστε τις ανησυχίες σας στην άκρη για να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε χαρούμενοι το επόμενο πρωί.

Δουλεύοντας μέχρι αργά

Η δουλειά είναι σημαντική, αλλά και η ξεκούραση. Η εργασία μέχρι αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να επηρεάσει τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Η δημιουργία ορίων μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης μπορεί να είναι κρίσιμη για να ξυπνάτε χαρούμενοι κάθε πρωί. Είναι θέμα ισορροπίας.

Ύπνος: Η βάση της καλής υγείας και της ευεξίας 

Ο ύπνος, όσο απλός κι αν φαίνεται, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που οργανώνεται από τον εγκέφαλο και το σώμα μας. Είναι ένας κρίσιμος πυλώνας της υγείας και της ευημερίας μας, επηρεάζοντας όχι μόνο το πώς νιώθουμε όταν ξυπνάμε, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας.

Όσοι ξυπνούν χαρούμενοι κάθε πρωί το καταλαβαίνουν αυτό. Σέβονται την ανάγκη τους για ξεκούραση, καλλιεργώντας καλές συνήθειες ύπνου και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για ποιοτικό ύπνο.

Οι συνήθειες του ύπνου μας είναι συχνά αντανάκλαση του τρόπου ζωής μας. Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να χαλαρώσει; Είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που καταναλώνουμε – τόσο σωματικά όσο και ψηφιακά; Δημιουργούμε χώρο για ξεκούραση μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας;

Μια καλή μέρα ξεκινάει το προηγούμενο βράδυ. Και ενώ δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους, η αποφυγή αυτών των συνήθειων ύπνου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς ένα πιο χαρούμενο ξύπνημα.

Έτσι, απόψε, καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο, σκεφτείτε: Τι μικρή αλλαγή μπορείτε να κάνετε στην ρουτίνα ύπνου σας; Τα πρωινά σας μπορεί να γίνουν λίγο πιο φωτεινά!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ