Κωνικοί τάφοι με ανθρώπινα λείψανα 3.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε πάρκο – Τα εργαλεία από κέρατα ελαφιού και τα ειδώλια «φαντάσματα»

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σύνολο κωνικών τάφων που κατασκευάστηκαν πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια στο Μεξικό. Οι προ-ισπανικοί τάφοι – οι μισοί από τους οποίους εξακολουθούν να περιέχουν ανθρώπινα λείψανα – βρέθηκαν στο δάσος Chapultepec, ένα μεγάλο, αστικό πάρκο το οποίο βρίσκεται στην πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH).

Το δάσος Chapultepec καλύπτει περισσότερα από 1.482 στρέμματα. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.

Η περιοχή χρησίμευε ως τόπος ανθρώπινης δραστηριότητας για αιώνες στην προ-ισπανική εποχή. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αναψυχής για τους ηγεμόνες των Αζτέκων. Η πρωτεύουσα των Αζτέκων το Tenochtitlan, χτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη Πόλη του Μεξικού.

τάφοι
Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν στο δάσος Chapultepec Πηγή: INAH

Η ανακάλυψη υποδηλώνει την ύπαρξη ενός χωριού στην περιοχή από την Πρώιμη και Μέση Προκλασική περίοδο (2500-400 π.Χ.) της μεσοαμερικανικής ιστορίας, δήλωσε σε δελτίο τύπου η María de Lourdes López Camacho, συντονίστρια των ανασκαφών.

Η τελευταία ανακάλυψη στο δάσος Chapultepec έγινε εξαιτίας κάποιων εργασιών και για μια γραμμή τελεφερίκ που θα εκτείνεται κατά μήκος του πάρκου, ακολουθώντας τη διαδρομή ενός δρόμου που είναι γνωστός ως Avenida Constituyentes.

Τον Ιούνιο, μια ομάδα αρχαιολόγων άρχισε να εξερευνά μια περιοχή του πάρκου στην περιοχή της Avenida Constituyentes και ξεκίνησε ανασκαφές. Στην πορεία αποκαλύφθηκαν 10 κωνικοί τάφοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το ανάποδο κωνικό σχήμα τους και έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος. Αυτοί οι τάφοι λόγω του σχήματος τους είναι επίσης γνωστοί ως τάφοι «μπουκάλι» ή «καμπάνα».

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταφική αρχιτεκτονική. Παραδείγματα αυτών των τάφων βρίσκονται σε άλλες περιοχές του αρχαίου Μεξικού, όπως η Ακτή του Κόλπου και στα δυτικά. Έχουν επίσης εντοπιστεί στις σημερινές πολιτείες του Μεξικού και του Μορέλος, και υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην νότια, βόρεια και ανατολική λεκάνη του Μεξικού. Έπρεπε να τους εντοπίσουμε στη δυτική πλευρά. Τώρα, τους έχουμε», τόνισε η López Camacho.

Τάφοι Μεξικό
Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν στο δάσος Chapultepec Πηγή: INAH

Μέσα στους τάφους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα πέντε ατόμων, τεσσάρων γυναικών και ενός άντρα. Όλοι τους φαίνονται ότι ενήλικες όταν πέθαναν.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους, οι ερευνητές αποκάλυψαν πολλά χειροποίητα αντικείμενα. Συγκεκριμένα ήταν τέσσερα κέρατα ελαφιού διαμορφωμένα σε εργαλεία, ομοιώματα αγγείων (δοχεία με στυλιζαρισμένα χαρακτηριστικά ανθρώπου ή ζώων), μια σειρά από γυναικεία ειδώλια και άλλα ειδώλια που οι ερευνητές αποκαλούν «φαντάσματα».

Τάφοι Μεξικό
Αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στον τάφο Πηγή: INAH

Όλα τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στην τοποθεσία υπογραμμίζουν όσο πολύπλοκες ήταν οι κοινωνικές πρακτικές και οι παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η αγγειοπλαστική και οι κατασκευές κατά την προκλασική περίοδο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας INAH.

Σε αυτήν την περίοδο εδραιώθηκαν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεσοαμερικανικών κοινωνιών, τα οποία διατηρήθηκαν και στους επόμενους αιώνες.

πηγή: FOXreport.gr

Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο όσοι έχουν τέλεια όραση μπορούν να βρουν τον τάρανδο σε 9 δευτερόλεπτα

«Ιστορία ενός Εγκλήματος: Ο Στιλίστας των Σελέμπριτι»: Η αληθινή ιστορία πίσω από το θρίλερ του Netflix

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ