Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, έχουν ασυνείδητα αυτές τις 8 συνήθειες

Μεγαλώνοντας, η μνήμη μας εξασθενεί. Οι στιγμές που ξεχνάμε ονόματα, τα κλειδιά μας, ή τι θέλαμε να κάνουμε στο δωμάτιο που πηγαίναμε, γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Ειδικός αποκαλύπτει πόσο πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος για λιγότερη κόπωση και καλύτερη μνήμη

Όμως, ενώ μπορεί να αποδίδουμε αυτές τις στιγμές αφηρημάδας στο πέρασμα των χρόνων, το ζήτημα είναι βαθύτερο απ’ ό,τι φαίνεται αρχικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης, υιοθετούν ασυνείδητα, ένα σύνολο συνηθειών που επιδρούν αρνητικά στη γνωστική τους λειτουργία.

«Έχω αφιερώσει 40 χρόνια στη μελέτη του εγκεφάλου και αυτή είναι η Νο1 συνήθεια για να βελτιώσετε τη μνήμη σας» – Τι αποκαλύπτει ψυχολόγος

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, έχουν ασυνείδητα αυτές τις 8 συνήθειες

  • Επανάληψη
  • Βάζουν τα καθημερινά αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία
  • Δυσκολία με καθημερινές δουλειές
  • Δυσκολία στην παρακολούθηση των συζητήσεων
  • Άγχος ακόμη και  για απλές αποφάσεις
  • Ανεξήγητες μεταβολές της διάθεσης
  • Δυσκολία προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα
  • Χρήση βοηθημάτων για την μνήμη

Επανάληψη

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της επιδείνωσης της μνήμης, είναι η επανάληψη. Μπορεί δηλαδή, ο άνθρωπος να αρχίσει να επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις, ή να αφηγείται πολλές φορές, στην ίδια συζήτηση, τα ίδια γεγονότα. Δεν το κάνουν επίτηδες. Μπορεί υποσυνείδητα να προσπαθούν να κρατήσουν τις πληροφορίες, από φόβο μήπως τους ξεφύγουν.

Η επανάληψη λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός κατευνασμού του φόβου της απώλειας της μνήμης.

Το σημαντικό θρεπτικό συστατικό με οφέλη για το συκώτι και την μνήμη που ξέρουν λίγοι – Οι 8 τροφές που το έχουν

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος αγαπημένος σας αρχίζει επαναλαμβάνει τις ίδιες ιστορίες, μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης της απώλειας της μνήμης, ο οποίος ενεργοποιείται.

Βάζουν τα καθημερινά αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους μπορεί να ψάχνουν για ώρες ολόκληρες για να βρουν πού έχουν βάλει τα γυαλιά τους, τα οποία ίσως εντοπιστούν στα πιο απροσδόκητα σημεία.

Αυτό αποτελεί σημάδι εξασθένισης της βραχυπρόθεσμης μνήμης, όμως είναι μια ένδειξη που μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτή από τους οικείους τους.

Η αλλαγή στις καθιερωμένες θέσεις των πραγμάτων, είναι μια χαρακτηριστική συνήθεια που παρατηρείται από τους ανθρώπους των οποίων η μνήμη επιδεινώνεται.

Η αλλαγή αυτή δεν γίνεται επειδή είναι αποδιοργανωμένοι, αλλά αποτελεί ένδειξη της δυσκολίας τους να θυμηθούν που ήταν το κάθε τι.

Δυσκολία με καθημερινές δουλειές

Φανταστείτε τι σημαίνει να ξεχνάτε πώς να δένετε τα κορδόνια σας ή να μην θυμάστε πώς εκτελείται μία συνταγή που εφαρμόζατε στην μαγειρική για χρόνια. Μπορεί να μοιάζει ασύλληπτο, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα της εξασθένισης της μνήμης.

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την μάθηση και την μνήμη.

Όταν η λειτουργία της μνήμης αρχίζει να επηρεάζεται από την ηλικία, δημιουργούνται δυσκολίες στην ανάκληση και διεκπεραίωση ακόμη και απλών πραγμάτων που άλλοτε ήταν απλά.

Αν παρατηρήσετε κάποιον οικείο σας να πασχίζει με πράγματα που κανονικά δεν του προκαλούσαν δυσκολία, είναι ένα ενδεχόμενο σημάδι που μαρτυρά εξασθένιση της λειτουργίας της μνήμης.

Δυσκολία στην παρακολούθηση των συζητήσεων

Οι διάλογοι είναι ένα θεμελιακό στοιχείο της καθημερινής ζωής και της επικοινωνίας.

Όσοι αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα με τη λειτουργία της μνήμης, αντιμετωπίζουν συχνά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον ειρμό μίας κουβέντας και συχνά ρωτούν τα ίδια ή σχετικά με πληροφορίες που έχουν ειπωθεί καθώς έχουν χάσει το νήμα της συζήτησης.

Δεν είναι επειδή δεν προσέχουν τον συνομιλητή τους. Απλώς το μυαλό τους πασχίζει να συντονιστεί και να επεξεργαστεί τις εισδεχόμενες πληροφορίες.

Είναι μία ασυνείδητη συνήθεια που μπορεί να περνά απαρατήρητη, ωστόσο είναι ενδεικτική της εξασθένισης της μνήμης.

Άγχος ακόμη και για απλές αποφάσεις

Η ρουτίνα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, ειδικά για τους ανθρώπους των οποίων η μνήμη έχει αρχίσει να υπολειτουργεί.

Όταν λοιπόν πρέπει να διεκπεραιώσουν ακόμη και απλά καθήκοντα, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να γίνονται αναποφάσιστοι, να τους κατακλύζει άγχος ή και πανικός.

Δεν είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους. Φοβούνται από το γεγονός ότι ξεχνούν και αγχώνονται για το αν θα μπορούν να θυμηθούν αργότερα.

Είναι μια δυσκολία που μπορεί σταδιακά να μετατρέψει τα απλά, καθημερινά πράγματα σε επίμοχθες εργασίες. Πρέπει να έχετε κατανόηση της κατάστασης και να προσφέρετε διακριτικά τη βοήθειά σας, προσέχοντας να μην τους κάνετε να νιώθουν ανίκανοι.

Ανεξήγητες μεταβολές της διάθεσης

Όταν ένας άνθρωπος αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα με την μνήμη του, μπορεί ενίοτε να παρουσιάσει μεταβολές στη διάθεση και να γίνει ευέξαπτος ή να εκνευρίζεται.

Μπορεί μάλιστα, να έχει μια συμπεριφορά που διαφέρει πολύ από τη χαρακτηριστική του, προκαλώντας τη σύγχυση των οικείων του.

Πολύ πιθανόν, αυτή η αλλαγή της διάθεση ν’ αποδίδεται στα προβλήματα της μνήμης που αρχίζουν να παρουσιάζονται.

Η απογοήτευση και ο θυμός από τη αδυναμία να θυμηθούν ή ο φόβος σχετικά με την αδυναμία αυτή, εκδηλώνεται και μέσα από συναισθηματικά ξεσπάσματα ή εναλλαγές της διάθεσης.

Είναι ένα διακριτικό σημάδι που ίσως εύκολα ξεφεύγει από την προσοχή μας ή παρερμηνεύεται.

Κατανοώντας τον συσχετισμό του με τη λειτουργία της μνήμης, θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε με υπομονή και συμπόνοια στη σύγχυση ή τη δυσφορία που αισθάνεται ο άνθρωπος.

Δυσκολία προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα

Η προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα και πρωτόγνωρα δεδομένα είναι δυσχερής για όλους, πόσω μάλλον για έναν άνθρωπο του οποίου η βραχυπρόθεσμη μνήμη έχει αρχίσει να δυσλειτουργεί.

Οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν μία άγνωστη διαδρομή ή μπορεί να μπερδεύονται σε νέα περιβάλλοντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η πλοήγησή μας σε ένα νέο περιβάλλον, εξαρτάται από τη λειτουργία της μνήμης.

Όταν η μνήμη αρχίζει και εξασθενεί, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τον άνθρωπο να προσαρμοστεί σε νέες απαιτήσεις και καταστάσεις.

Μην βιάζεστε και μην πιέζετε τους ανθρώπους σας να συνηθίσουν αμέσως σε νέες και άγνωστες συνθήκες. Αντ’ αυτού, παρέχετε βοήθεια και επιβεβαίωση στους ανθρώπους ότι είναι ασφαλείς και έχουν τη στήριξή σας.

Χρήση βοηθημάτων για την μνήμη 

Έχετε παντού κολλημένα χαρτάκια για να θυμάστε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας; Μήπως βάζετε υπενθύμιση στο κινητό σας, ακόμη και για τις πιο απλές δεσμεύσεις; Όλα αυτά, αποτελούν σημάδια ενός ανθρώπου ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Η αυξημένη εξάρτηση από βοηθήματα της μνήμης, δεν σημαίνει ότι απλά o άνθρωπος είναι οπαδός της οργάνωσης, αλλά μαρτυρά ότι τα έχει ανάγκη.

Όλα τα παραπάνω βοηθήματα, βοηθούν τον άνθρωπο να διατηρεί τη ζωή και τις υποχρεώσεις του σε μια τάξη, χωρίς τον φόβο ότι θα ξεχαστεί.

Μεγαλώνοντας όμορφα: είναι στο χέρι μας

Οι παραπάνω οκτώ συνήθειες που σχετίζονται με την εξασθένιση της βραχυπρόθεσμης μνήμης, μπορεί να μοιάζουν απλές, όμως ενισχύουν τη δυνατότητά σας να διατηρήσετε το μυαλό σας κοφτερό και να συνεχίσετε να ζείτε με ποιότητα και ουσιαστική επικοινωνία.

Η αναγνώριση των παραπάνω συνηθειών, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι, η μνήμη μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε όμως να διαχειριστούμε τις αλλαγές αυτές με προνοητικότητα και φροντίδα.

Κατανοώντας τις παραπάνω συμπεριφορές και κάνοντας μικρές και απλές προσαρμογές, όπως τις ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης, ή τη δημιουργία βοηθητικών συνηθειών, θα μπορέσετε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας να συνεχίσουν να ζουν μία ποιοτική και ικανοποιητική ζωή.

Μπορεί η μνήμη να αλλάζει αλλά, με φροντίδα και ενημέρωση, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας διαυγές και σε εγρήγορση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ