Το σημαντικό θρεπτικό συστατικό με οφέλη για το συκώτι και την μνήμη που ξέρουν λίγοι – Οι 8 τροφές που το έχουν

Είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα. Μόλις το 1998 το Institute of Medicine αναγνώρισε την χολίνη ως ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι έχουν έλλειψη χολίνης και γι’ αυτό παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

Τι είναι η χολίνη;

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Αν και το συκώτι σας μπορεί να παράγει χολίνη είναι απαραίτητο να λαμβάνεται την μεγαλύτερη ποσότητα από τις τροφές που καταναλώνετε.

Η χολίνη είναι μια οργανική, υδατοδιαλυτή χημική ένωση. Δεν είναι ούτε βιταμίνη ούτε μέταλλο.

Ωστόσο, συχνά ομαδοποιείται με το σύμπλεγμα βιταμινών Β λόγω της ομοιότητας που έχει. Στην πραγματικότητα, αυτή η θρεπτική ουσία επηρεάζει μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Επομένως, απαιτούνται επαρκείς ποσότητες για βέλτιστη υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη

Η χολίνη βοηθάει πολλές λειτουργίες στο σώμα σας όπως:

Δομή των κυττάρων: Απαιτείται για την παραγωγή λίπους που υποστηρίζει τη δομική ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών

Μηνύματα κυττάρων: Συμμετέχει στην παραγωγή ενώσεων που λειτουργούν ως «αγγελιοφόροι» των κυττάρων.

Μεταφορά λίπους και μεταβολισμός: Είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας ουσίας που απαιτείται για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από το συκώτι σας. Η ανεπαρκής χολίνη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στο συκώτι σας.

Σύνθεση DNA: Η χολίνη και άλλες βιταμίνες, όπως η Β12 και το φυλλικό οξύ, βοηθούν σε μια διαδικασία που είναι σημαντική για τη σύνθεση του DNA.

Υγιές νευρικό σύστημα: Αυτή η θρεπτική ουσία απαιτείται για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, που εμπλέκεται στην μνήμη, την κίνηση των μυών, τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και σε άλλες βασικές λειτουργίες.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Το φυλλικό οξύ και η χολίνη βοηθούν στη μετατροπή του αμινοξέος ομοκυστεΐνη σε μεθειονίνη. Επομένως, μια ανεπάρκεια οποιουδήποτε από αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ομοκυστεΐνης. Αυτό προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αν και η χολίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η συσχέτιση της πρόσληψης χολίνης με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει:

Οφέλη για τον εγκέφαλο: Η χολίνη απαιτείται για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της μνήμης, της διάθεσης και της νοημοσύνης. Χρειάζεται επίσης για τη διαδικασία που συνθέτει το DNA, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσληψη χολίνης σχετίζεται με οφέλη στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μνήμη και εγκεφαλική λειτουργία: Μελέτες συνδέουν την πρόσληψη χολίνης και τα επίπεδα στο αίμα με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης και επεξεργασίας.

Ανάπτυξη εγκεφάλου στα έμβρυα: Αρκετές μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες σχετικά με αυτό σε ανθρώπους.

Ψυχική υγεία: Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χολίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας. Μια μεγάλη μελέτη συνέδεσε τα χαμηλότερα επίπεδα χολίνης στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο άγχους.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η χολίνη

Το μοσχάρι, το συκώτι του κοτόπουλου, ο σολομός και τα αυγά είναι πηγές που είναι πλούσιες σε χολίνη. Επειδή πρόκειται για ένα συστατικό που ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη για τις τιμές που δείχνουν έλλειψη.

Μοσχαρίσιο συκώτι: 1 φέτα (68 γραμμάρια) περιέχει 290 mg.
Συκώτι κοτόπουλου: 1 φέτα (68 γραμμάρια) περιέχει 222 mg.
Αυγά: 1 μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 113 mg.
Φρέσκος μπακαλιάρος: 85 γραμμάρια περιέχουν 248 mg.
Σολομός: Ένα φιλέτο 110 γραμμαρίων περιέχει 62,7 mg.
Κουνουπίδι: Ένα 1/2 φλιτζάνι (118 ml) περιέχει 24,2 mg.
Μπρόκολο: Ένα 1/2 φλιτζάνι (118 ml) περιέχει 31,3 mg.
Σογιέλαιο: 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) περιέχει 47,3 mg.

Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη.

Ποιοι κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη

Αθλητές: Τα επίπεδα πέφτουν κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής μεγάλης διάρκειας, όπως οι μαραθώνιοι. Δεν είναι σαφές εάν η λήψη συμπληρωμάτων βελτιώνει την απόδοση.

Άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε χολίνη και τον κίνδυνο ανεπάρκειας, ειδικά όταν η πρόσληψη είναι χαμηλή.

Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: Τα οιστρογόνα βοηθούν στην παραγωγή χολίνης στο σώμα σας. Με δεδομένο ότι τα επίπεδα οιστρογόνων τείνουν να πέφτουν στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι και αυτές που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Έγκυες: Οι απαιτήσεις σε χολίνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αγέννητο μωρό χρειάζεται χολίνη για να αναπτυχθεί.

Τι προκαλεί η έλλειψη χολίνης

Η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ειδικά για το συκώτι. Μία μελέτη σε 57 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 77% των ανδρών, το 80% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και το 44% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών παρουσίασαν βλάβη στο συκώτι και/ή στους μυς επειδή είχαν έλλειψη χολίνης.

Μία δεύτερη μελέτη ανέφερε ότι όταν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατανάλωναν τρόφιμα ανεπαρκή σε χολίνη, το 73% ανέπτυξε ηπατική ή μυϊκή βλάβη . Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μόλις άρχισαν να λαμβάνουν και πάλι χολίνη.

Η χολίνη στις εγκύους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα αγέννητα μωρά. Επιπλέον, η χαμηλή πρόσληψη χολίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος του νεογνού κατά την γέννηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ