8 τροφές που σας κάνουν χαρούμενους, σύμφωνα με την επιστήμη

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, αφιερώνουμε πολύ χρόνο αναζητώντας την ευτυχία. Είτε δοκιμάζουμε νέα πράγματα, όπως θεραπεία, ρουτίνες άσκησης ή διαλογισμούς, όλοι θέλουμε να φέρουμε περισσότερη ηρεμία και χαρά στη ζωή μας. Αλλά όταν σκεφτόμαστε τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους, η διατροφή μας δεν είναι συνήθως στην κορυφή της λίστας.

Ωστόσο, τα τρόφιμα που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε. Μελέτες που συνδέουν τη διατροφή και την ψυχική ευεξία έχουν προκύψει την τελευταία δεκαετία και ορισμένα τρόφιμα σχετίζονται με την αυξημένη σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας. Η σεροτονίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας», είναι μια χημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια στη διάθεση.

8 τροφές που σας κάνουν χαρούμενους, σύμφωνα με την επιστήμη

  1. Μαύρη σοκολάτα
  2. Μπανάνες
  3. Καρύδα
  4. Καφές
  5. Αβοκάντο
  6. Μούρα
  7. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
  8. Μανιτάρια

Εδώ είναι τα αγαπημένα μας φαγητά που σας κάνουν χαρούμενους.

Μαύρη σοκολάτα

Γνωρίζετε τη χαρακτηριστική σκηνή σε ταινίες όπου ένα κορίτσι κάθεται στον καναπέ της ιδρωμένη, τρώγοντας ένα μπολ παγωτό σοκολάτα. Αποδεικνύεται ότι το Χόλιγουντ γνώριζε κάτι. Μια συστηματική επιθεώρηση διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση κάποιου. Υπάρχουν τρία κύρια συστατικά που βρίσκονται στη σοκολάτα που σχετίζονται με το αίσθημα της ευτυχίας: η τρυπτοφάνη, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαλανίνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για την παραγωγή σεροτονίνης. Η θεοβρωμίνη είναι ένα αδύναμο διεγερτικό που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Η φαινυλαιθυλαλανίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία δρα ως αντικαταθλιπτικό.

Μπανάνες

Αν ονομαζόταν ποτέ κάτι ως «φαγητό για καλή διάθεση», οι μπανάνες είναι μάλλον αυτό. Αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Αν και οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη, δεν είναι σε θέση να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (σκεφτείτε το BBB ως τοίχωμα που φιλτράρει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός μας και να φτάσει στον εγκέφαλό μας). Αλλά οι μπανάνες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας με έναν πιο έμμεσο τρόπο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να δημιουργήσει σεροτονίνη και οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει έως και 0,4 mg βιταμίνης Β6, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης.

Καρύδα

Εάν έχετε στεναχώρια ή μελαγχολία το χειμώνα και ονειρεύεστε πιο ζεστές μέρες, η καρύδα μπορεί να μεταφέρει τη γεύση και τη διάθεσή σας σε μια τροπική κατάσταση του μυαλού. Η καρύδα είναι γεμάτη με τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ενέργειά σας. Ένας άλλος λόγος που η καρύδα θεωρείται τροφή για τη διάθεση είναι ότι μια μελέτη σε ζώα του 2017 διαπίστωσε ότι τα MCT από το γάλα καρύδας μπορεί να μειώσουν το άγχος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ άγχους και καρύδας στους ανθρώπους.

Καφές

Αυτό είναι για τους 1 δισεκατομμύριο που πίνουν καφέ στον κόσμο. Τώρα μπορείτε να δικαιολογήσετε την κατανάλωση καφέ (με μέτρο, φυσικά) αφού ο καφές κάνει τον κόσμο πιο χαρούμενο, με μια γουλιά τη φορά. Μια μετα-ανάλυση του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μια άλλη μικρή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές – τόσο με καφεΐνη όσο και χωρίς καφεΐνη – βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση των συμμετεχόντων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα placebo ρόφημα.

Αβοκάντο

Άλλες γενιές μπορεί να πουν ότι το τοστ με αβοκάντο φταίει που οι millennials δεν έχουν σπίτια, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – τα αβοκάντο μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Αυτό το απαλό και κρεμώδες φρούτο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει το νευρικό σας σύστημα και τη διάθεσή σας. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα υγιή λίπη στο αβοκάντο σχετίζονται με το μειωμένο άγχος στις γυναίκες. Ένας άλλος καλός λόγος για να καταναλώνετε περισσότερα αβοκάντο είναι ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Μούρα

Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων συνδέεται και με την καλύτερη ψυχική υγεία; Μια μετα-ανάλυση του 2016 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη βελτιωμένη ψυχική υγεία. Τα μούρα, ειδικότερα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γνωστά και ως φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη όπου στα άτομα δόθηκε χυμός βατόμουρου έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που συνέδεσαν την πρόσληψη μυρτίλου με τη βραδύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα που περνούν από μια διαδικασία ζύμωσης όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το κομπούχα και το γιαούρτι σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας. Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί προβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας. Τώρα, τι σχέση έχει το έντερό σας με τη διάθεσή σας; Μεγάλη. Έως και το 90% της σεροτονίνης που παράγεται από το σώμα σας δημιουργείται από τα κύτταρα του εντέρου. Έτσι, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση προάγει την καλύτερη παραγωγή σεροτονίνης.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι γεμάτα με βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας. Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, είστε απλώς τυχεροί, καθώς τα μανιτάρια είναι η μόνη πηγή τροφής που δεν προέρχεται από ζώα με σημαντική ποσότητα Βιταμίνης D που είναι βιοδιαθέσιμη (το σώμα μπορεί εύκολα να την απορροφήσει). Για να έχετε το μέγιστο όφελος από τη βιταμίνη D από τα μανιτάρια, εκθέστε τα στο φως του ήλιου για λίγες ώρες πριν τα μαγειρέψετε.

 

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για συμβουλές υγείας ή ιατρικής βοήθειας. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό ή άλλο εξειδικευμένο πάροχο υγείας σχετικά με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε με μια ιατρική κατάσταση ή στόχους υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ