Ανοίγει και πάλι το θρυλικό δισκάδικο “HMV” στην Oxford Street του Λονδίνου

Το κατάστημα δίσκων της “His Master’s Voice” ή αλλιώς “HMV” στον αριθμό 363 της Oxford Street, δεν ήταν απλώς ένα δισκάδικο, ήταν ένα αξιοθέατο που κάθε επισκέπτης του Λονδίνου έπρεπε να περάσει για να δει τους δίσκους, τα σιγκλάκια που γνώριζαν επιτυχία εκείνη τη βδομάδα και να ακούσει τις νέες επιτυχίες.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο επισκέπτης από την υπόλοιπη Ευρώπη ένιωθε ότι βρισκόταν “κοντά στην πηγή” της βρετανικής μουσικής σκηνής! Πολλοί από εμάς, από την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε από λίγες έως περισσότερες φορές αυτή την εμπειρία.

Έχουν συμβεί πολλά μέσα στο “HMV”, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1921, από τον Sir Edward Elgar και έκτοτε, για περισσότερο από έναν αιώνα, διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επέλεγε και άκουγε μουσική. Εννοείται ότι από εκεί έχουν περάσει όλοι οι καλλιτέχνες.

Ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα είναι το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το εν λόγω δισκάδικο στην καριέρα των Beatles. Συγκεκριμένα, μέσα στο μικρό στούντιο που υπήρχε μέσα στο κατάστημα, έπαιξε το συγκρότημα και κόπηκε επί τόπου ένας δοκιμαστικός δίσκος βινυλίου 78 στροφών, γεγονός που οδήγησε στο να υπογράψουν οι Beatles ένα μακροχρόνιο δισκογραφικό συμβόλαιο με την κορυφαία εταιρία ΕΜΙ.

Το θρυλικό μαγαζί πρόκειται να ανοίξει και πάλι, στην ίδια διεύθυνση, μετά από 4 χρόνια που παρέμεινε εκτός λειτουργίας. Η ναυαρχίδα της θρυλικής αλυσίδας μουσικής και ψυχαγωγίας, έκλεισε τις πόρτες της το 2019, μετά από κατάρρευση που οφειλόταν στην διαχείριση.

Η νέα πορεία του καταστήματος θα ξεκινήσει εντός της χρονιάς, κάτω από τον τίτλο “HMV shop” και από αμερικάνικη επενδυτική εταιρία. Το νέο concept θα ρίξει περισσότερο βάρος στο merchandise, την μουσική τεχνολογία, στις πωλήσεις εισιτηρίων για συναυλίες, εκδηλώσεις εντός του καταστήματος με την παρουσία καλλιτεχνών για υπογραφή αυτογράφων, κλπ. Έχουν αποκλειστεί οι πωλήσεις CDs και DVDs.

Ας σημειωθεί ότι πρόβλημα υπήρξε με το μαγαζί της Oxford, δεδομένου ότι η αλυσίδα “HMV” λειτουργεί 120 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οποία μάλιστα σκοπεύει να ανοίξει υποκαταστήματα και στην Ευρώπη.
Πολλοί είναι ενθουσιασμένοι που θα ξαναδούν το θρυλικό κατάστημα και πάλι εν λειτουργία, μίας και αυτό είχε την πρωτοκαθεδρία στην μουσική και την ποπ κουλτούρα για πάρα πολλά χρόνια. Το νέο ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Oxford Street, έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους για ψώνια σε ολόκληρο τον κόσμο!

 

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ