Ανακαλύφθηκαν δεκάδες πιθάρια με επιγραφές στη σφηνοειδή γραφή – Συνδέονται με έναν μυστηριώδη αρχαίο πολιτισμό

Στο ανατολικότερο άκρο της Τουρκίας, στην περιοχή Ιπέκιολου της επαρχίας, οι αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στα ερείπια του κάστρου στους πρόποδες του όρους Ερέκ, έφεραν στο φως πιθάρια με χαραγμένες επιγραφές στη σφηνοειδή γραφή, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση λαδιού, σπόρων, και ροφημάτων στην εποχή των Ουράρτιων.

Ανακαλύφθηκε τυχαία σε νεκροταφείο ένας αρχαίος θησαυρός με 1.100 ασημένια νομίσματα

Στα ερείπια του κάστρου, τα οποία θεωρούνται ένας από τους σημαντικούς οικισμούς των Ουράρτιων στους πρόποδες του όρους Ερέκ, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι εργασίες διεξάγονται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, με επικεφαλής το Μουσείο Βαν, με επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Iğdır, Rıfat Kuvanç.

Η ομάδα ανασκαφής, βρήκε 42 πιθάρια στο νοτιοανατολικό τμήμα των ευρημάτων του φρουρίου. Φωτογραφία: ΑΑ
Η ομάδα ανασκαφής, βρήκε 42 πιθάρια στο νοτιοανατολικό τμήμα των ευρημάτων του φρουρίου. Φωτογραφία: ΑΑ

Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Η ομάδα ανασκαφής, βρήκε 42 πιθάρια στο νοτιοανατολικό τμήμα των ερειπίων του κάστρου σε μία περιοχή που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος κατά την περίοδο των Ουράρτιων. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τα πιθάρια, τα οποία φέρουν επιγραφές της σφηνοειδούς γραφής, χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη λαδιού, σπόρων και ροφημάτων.

Ανακαλύφθηκε αρχαίος μυστηριώδης οικισμός με 12 υπόγεια κτίρια κοντά σε μεσαιωνικό φρούριο

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Rıfat Kuvanç, δήλωσε: «Είναι μία τοποθεσία όπου διεξάγεται μελέτη για τον πολιτισμό των Ουράρτιων. Είναι ένα σημείο το οποίο προσελκύει συχνά επισκέπτες. Η μελέτη και τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο του πολιτισμού των Ουράρτιων».

Και συνέχισε: «Από τη δεκαήμερη ανασκαφή φέτος, ήρθε στο φως μία σημαντική εγκατάσταση. Στην εγκατάσταση αυτή, ανακαλύψαμε 42 αποθηκευτικά πιθάρια, ή πίθους. Αν και έχουν βρεθεί αποθηκευτικοί χώροι σε σημεία του πολιτισμού των Ουράρτιων είναι η πρώτη φορά ανακαλύπτουμε αποθηκευτική εγκατάσταση τόσο μεγάλης κλίμακας σε ένα σημείο που έχει θέα την πόλη Βαν και την κοιλάδα».

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία 12 αγάλματα 900 ετών – Οι θρύλοι που συνοδεύουν τους «φύλακες των θυρών»
Τα πιθάρια, τα οποία φέρουν επιγραφές της σφηνοειδούς γραφής, χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη λαδιού, σπόρων και ροφημάτων. Φωτογραφία: ΑΑ
Τα πιθάρια, τα οποία φέρουν επιγραφές της σφηνοειδούς γραφής, χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη λαδιού, σπόρων και ροφημάτων. Φωτογραφία: ΑΑ

Τα στοιχεία που «έδωσαν» στους επιστήμονες τα πιθάρια

Ο καθηγητής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο πολιτισμός των Ουράρτιων, ήταν μια αγροτική κοινωνία, μέρος της οποίας ήταν η αποθήκευση προϊόντων. Οι συγκεκριμένοι πίθοι, φέρουν επιγραφές στη σφηνοειδή γραφή, καθώς και διάφορα σύνολα συμβόλων. Τα σύμβολα παρέχουν στοιχεία για τα αποθηκευμένα προϊόντα. Καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα ότι, στο εσωτερικό τους, αποθηκευόταν σησαμέλαιο και κρασί. Επιπλέον, οι επιγραφές της σφηνοειδούς γραφής, δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις μονάδες μέτρησης των πιθαριών».

«Με τις πληροφορίες αυτές, μπορούμε να μάθουμε τι ποσότητες προϊόντων φυλάσσονταν στην αποθήκη. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα μεγάλο κέντρο αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων στην κοιλάδα Βαν. Φέτος, εργαζόμαστε σε μια περιορισμένη περιοχή. Του χρόνου, σκοπεύουμε να αποκαλύψουμε άλλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάστρου», τόνισε ο καθηγητής.

Τα σύμβολα παρέχουν στοιχεία για τα αποθηκευμένα προϊόντα. Φωτογραφία: ΑΑ
Τα σύμβολα παρέχουν στοιχεία για τα αποθηκευμένα προϊόντα. Φωτογραφία: ΑΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ