Αυτοί είναι 6 μη προφανείς λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αισθάνονται ανικανοποίητες στις σχέσεις τους

Η έλλειψη επικοινωνίας, η αίσθηση ότι δεν τις εκτιμούν, ότι δεν τις υποστηρίζουν, η απουσία εμπιστοσύνης στον σύντροφο, είναι οι προφανείς λόγοι που κάνουν μία γυναίκα να νιώθει δυσαρεστημένη στη σχέση της.

Εάν μια γυναίκα εμφανίζει αυτές τις 9 συμπεριφορές, είναι κρυφά δυστυχισμένη στη ζωή

Τι συμβαίνει όμως όταν οι λόγοι της δυσαρέσκειας είναι άλλοι; Τι γίνεται όταν τη δυσαρέσκεια προκαλούν λιγότερο προφανή προβλήματα;

Η αλήθεια είναι πως, είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε την πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με έρευνες της ψυχολογίας ωστόσο, υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που αξίζουν την προσοχή μας. Η κατανόηση του λόγου της δυσαρέσκειας των ανθρώπων, είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Οι γυναίκες που βαριούνται στη σχέση τους εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές, χωρίς να το καταλαβαίνουν

 6 μη προφανείς λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αισθάνονται ανικανοποίητες στις σχέσεις τους

  • Κουβαλά μόνη της το συναισθηματικό βάρος
  • Δεν εξελίσσεται ούτε βελτιώνεται
  • Έχει χάσει τον εαυτό της
  • Δεν αισθάνεται σημαντική στη σχέση
  • Δεν επιλύει χρόνια προβλήματα
  • Επιζητά την ανεξαρτησία της

Κουβαλά μόνη της το συναισθηματικό βάρος

Σε κάθε σχέση, οι σύντροφοι καταβάλλουν συναισθηματική προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την ηρεμία στη σχέση τους. Θυμούνται τα γενέθλια του συντρόφου τους, βγαίνουν έξω, συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον, πηγαίνουν μαζί στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, αφού όλα αυτά έχουν τη σημασία τους.

Όταν όμως η προσπάθεια γίνεται από τον ένα σύντροφο, αυτό μπορεί να πλήξει τη σωματική και την ψυχική υγεία του άλλου, αφήνοντάς τον εξαντλημένο και πολύ συχνά, αγχωμένο. Αρκετές φορές, οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται το μεγαλύτερο συναισθηματικό βάρος της σχέσης. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά, οι γυναίκες καταλήγουν να βιώνουν έντονη δυσαρέσκεια από τη σχέση τους.

7 συμπεριφορές που έχουν οι άνδρες όταν ερωτεύονται βαθιά

Δεν εξελίσσεται ούτε βελτιώνεται

Είναι βασικό, μία σχέση να σε βοηθά να εξελιχθείς, και να μην σε κρατάει στάσιμο. Στις ουσιαστικές σχέσεις, οι σύντροφοι βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να εξελιχθεί και να βελτιωθεί. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, μία γυναίκα αρχίζει να βιώνει έντονη δυσαρέσκεια.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι γυναίκες να βάζουν τους στόχους τους σε δεύτερη μοίρα όταν βρίσκονται σε μία σχέση. Δεν πρόκειται για συνειδητή τους επιλογή, απλώς δίνουν προτεραιότητα στον σύντροφο και, πολύ συχνά τα παιδιά τους. Η απόλυτη θυσία τους  όμως, έχει τεράστιο αντίκτυπο. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Lily Allen  παραδέχτηκε πρόσφατα «από τότε που έκανα παιδιά, καταστράφηκε η καριέρα μου». Δυστυχώς, κάποιες γυναίκες πρέπει να επιλέξουν, δεν μπορούν  να έχουν και οικογενειακή ζωή και προσωπική ανάπτυξη. Μετά από λίγα χρόνια, η γυναίκα συνειδητοποιεί ότι άφησε τόσες ευκαιρίες να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια της και ότι δεν έχει γίνει ή κάνει όσα θα μπορούσε.

Έχει χάσει τον εαυτό της

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ένδειξη. Όταν μία γυναίκα ασχολείται αποκλειστικά με τη σχέση της, μπορεί να ξεκινήσει να χάνει την αίσθηση του εαυτού της. Είναι τόσο απορροφημένη στο να ικανοποιήσει τους άλλους, ώστε αρχίζει να χάνει τη δική της ταυτότητα και τη σπίθα που την κάνει ξεχωριστή.

Οι ασχολίες της, το πάθος της, ακόμη και το προσωπικό της στιλ, έχουν αρχίσει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, πάντα μετά τις ανάγκες της σχέσης. Συν τω χρόνω, η γυναίκα διερωτάται «Χωρίς τη σχέση αυτή, εγώ ποια είμαι;»

Η απώλεια της ταυτότητας μπορεί να γίνεται τόσο ανεπαίσθητα, ώστε να μην το πάρει είδηση μέχρι να είναι αργά. Η κατάσταση αυτή όμως οδηγεί στην κατάθλιψη και τη δυσαρέσκεια.  Μία σχετική έρευνα πληροφορεί ότι η σύνδεση του ανθρώπου με την προσωπική του ταυτότητα, αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή. Πράγμα αναμενόμενο, αφού οι άνθρωποι που έχουν χάσει την προσωπική τους ταυτότητα, έχουν χάσει την αίσθηση του σκοπού στη ζωή. Η απώλεια της ταυτότητας είναι ένας μεγάλος παράγοντας για το αίσθημα δυσαρέσκειας από τη σχέση.

Δεν αισθάνεται σημαντική στη σχέση

Η γυναίκα που αισθάνεται ότι ο σύντροφός της δεν την εκτιμά, αρχίζει σταδιακά να αισθάνεται αόρατη. Το αίσθημα αυτό ξεκινά από τα μικρά, όπως την υποβάθμιση των ιδεών της και την παραμέληση των σημαντικών της επιτευγμάτων. Αν αυτό εξακολουθεί να γίνεται σε βάθος χρόνου, αν η γυναίκα βιώνει συχνά την ακύρωση των συναισθημάτων της, αρχίζει να νιώθει δυσαρεστημένη από τη σχέση της και, τελικά διερωτάται αν η παρουσία της έχει καμία αξία.  Χωρίς την επιβεβαίωση, η σχέση δεν έχει ασφάλεια, ούτε ευτυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, η συναισθηματική ακύρωση κάνει μία γυναίκα να αισθάνεται δυσαρεστημένη από τη σχέση της.

Η ψυχοθεραπεύτρια  Amy Lewis Bear MS, LPC εξηγεί την επίδραση της ακύρωσης των συναισθημάτων ως εξής: «Η επαναλαμβανόμενη παραμέληση των συναισθημάτων, είναι μία από τις χειρότερες μορφές συναισθηματικής κακοποίησης. Η αντιμετώπιση της γυναίκας με τον τρόπο αυτό, είναι εξουθενωτική. Η συναισθηματική ακύρωση οδηγεί, σταδιακά σε αβεβαιότητα και αυτομομφή. Είναι βασικό ο άνθρωπος να αισθάνεται ότι τον εκτιμούν στη σχέση του. Μικρά πράγματα όπως «σε καταλαβαίνω», «σε νιώθω», «σε νοιάζομαι», έχουν μεγάλη σημασία για τη σχέση.

Δεν επιλύει χρόνια προβλήματα

Γνωρίζετε ότι το 69% των προβλημάτων στις συντροφικές σχέσεις είναι άλυτα; Αυτό αποδεικνύει σχετική μελέτη του αναγνωρισμένου ειδικού σχέσεων, το Δρ. John Gottman.

O Michael Fulwiler του Ινστιτούτου Gottman σημειώνει πως  «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων, που δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά η αντιμετώπιση των επιδράσεών τους». Σκοπός είναι η διεξαγωγή διαλόγου και η αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος της σχέσης. Όταν τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται, τότε είναι που αρχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην ευτυχία και την ικανοποίηση της σχέσης, ειδικά για τη γυναίκα.

Η επιλογή να «κουκουλώσεις» τα προβλήματα ή άλλα ζητήματα επιδρά αρνητικά στην ευτυχία και τη συνολική ευημερία του ανθρώπου. ΝΌταν συζητάς ένα ζήτημα με τον σύντροφό σου και εκείνος αποδέχεται τη γνώμη σου, είναι πιο εύκολο να το ξεπεράσεις.

Όταν κάνεις ότι δεν σε πειράζει και δεν το συζητάς, το ζήτημα παραμένει και εσύ σιγοβράζεις, μέχρι να ξεσπάσει με μία άλλη αφορμή. Τα άλυτα ζητήματα της σχέσης επηρεάζουν την ευτυχία και την ικανοποίηση της γυναίκας από τη σχέση.

Όσο και αν μοιάζει προφανές, η μη επίλυση και αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων είναι μία από τις βασικές αιτίες δυστυχίας για τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει επειδή κάποια στιγμή, τα μικρά προβλήματα γίνονται μεγάλα και σημαντικά.

Επιζητά την ανεξαρτησία της

Οι άνθρωποι νιώθουμε ότι, προκειμένου να έχουμε μία ουσιαστική και αφοσιωμένη σχέση, αξίζει να θυσιάσουμε την πολύτιμη ελευθερία μας. Τόσο άντρες όσο και γυναίκες μπορεί να νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μία σχέση που δεν τους ικανοποιεί.

Ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας Leon F Seltzer PhD έχει πει ότι «η αποκλειστική εστίαση στη σχέση, η ικανοποίηση των επιθυμιών και των αναγκών του σημαντικού άλλου, μπορεί να μας στερήσει τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε τις δικές μας δυνατότητες».

Μία πρόσφατη ψυχολογική μελέτη έχει αποκαλύψει ότι η αυτονομία είναι θετικά συνδεδεμένη με την αίσθηση νοήματος και ευτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι ενεργούν ανεξάρτητα, είναι πιο πιθανόν να βρίσκουν νόημα στη ζωή και να αισθάνονται ευτυχία. Δηλαδή, η απόλυτη ανεξαρτησία και η μοναξιά, δεν είναι το ζητούμενο. Για να είναι ένας άνθρωπος ευτυχισμένος, χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην αυτονομία και τη συντροφικότητα. Ως άνθρωποι, έχουμε ανάγκη τόσο την αυτονομία όσο και τη σύνδεση. Μία γυναίκα που δεν αισθάνεται ότι μπορεί να χαρεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία της, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση ικανοποίησης στη σχέση της, όσο και τη συνολική της ευτυχία.

Tip: Η αναγνώριση των σημαδιών που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα είναι δυσαρεστημένη από τη σχέση της, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι η σχέση πρέπει να την τερματίσει. Σημαίνει ωστόσο, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η δυσαρέσκεια να μην γίνει ανυπόφορη και οδηγήσει μοιραία στην επώδυνη διάλυση της σχέσης. Με την κατάλληλη προσέγγιση και τη θέληση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, οι σχέσεις μπορούν να ξαναβρούν τον δρόμο προς την ευτυχία και την ικανοποίηση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ