Αυτό είναι το Yacht Rock – ΒΙΝΤΕΟ

Το Yacht rock είναι μια μουσική εκδοχή που συνδέεται με το soft rock, ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά είδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (παλαιότερα γνωστό ως ο ήχος της Δυτικής Ακτής ή το rock για ενήλικες).

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους περιλαμβάνουν την κορυφαία παραγωγή, τα καθαρά φωνητικά και την συνθετική δημιουργία πάνω σε ελαφριές, πιασάρικες μελωδίες. Στοιχεία που προέρχονται επιδραστικά από είδη όπως η smooth soul, η smooth jazz, το R&B και η disco. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε το 2005 και από τους δημιουργούς της διαδικτυακής σειράς βίντεο “Yacht Rock”, ενώ είχε ήδη καθιερωθεί από τη σύνδεσή του με την πολύ δημοφιλή ψυχαγωγική δραστηριότητα της ιστιοπλοΐας στη Νότια Καλιφόρνια.

Το πιo γνωστό τραγούδι που καθορίζει το είδος αυτό είναι το “Sailing” του Christopher Cross. Το 2014, ο Matt Colier της AllMusic κατέγραψε τους ουσιώδεις καθοριστικούς κανόνες του είδους, που ήθελαν να κρατιέται ο ρυθμός ομαλός και να πέφτει περισσότερο το βάρος στη μελωδία παρά στον ρυθμό.

Yacht Rock

Πολλοί φίλοι της μουσικής ταυτίζουν το soft rock, όπως εκείνο καθιερώθηκε την δεκαετία του ’70, με ερμηνευτές όπως ο Rupert Holmes, με το yacht rock. Αυτό όμως δεν είναι ορθό. Ναι μεν το soft rock χαρακτηρίζεται από απαλές, κυρίως ακουστικές κιθάρες και αργούς έως μεσαίους ρυθμούς αλλά δεν είναι όλα τα yacht rock τραγούδια και soft rock. Παραδείγματα το “Footloose” του Kenny Loggins και το “Hold the Line” των Toto.

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι πιο απομακρυσμένες από το rock και θεωρούνται yacht rock, όπως το “Thriller” του Michael Jackson από το 1982 και άλλες που είναι πιό κοντά στο rock, που όμως δεν θεωρούνται yacht rock, όπως το “Rumors” των Fleetwood Mac από το 1977.

Tέσσερις βασικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν το yacht rock είναι:

  • Υψηλής αξίας παραγωγή
  • Συμμετοχή της ελίτ των μουσικών και παραγωγών που εδρεύουν στο Λος Άντζελες και σχετίζονται με το yacht rock
  • Jazz και R&B επιρροές
  • Χρήση ηλεκτρικού πιάνου
  • Eιρωνικοί στίχοι με υπονοούμενα για τους ξεπεσμένους, ανόητους άνδρες, που τους αρέσει η περιπέτεια και η καλή ζωή
  • Ένας ανεβαστικός ρυθμός που ονομάζεται “Doobie Bounce” και που καθιερώθηκε από το συγκρότημα των Doobie Brothers

Οι ρίζες του yacht rock εντοπίζονται στη μουσική των Beach Boys, των Captain & Tennille και προχωρούν σε νεώτερους, όπως ο Christopher Cross και ο Eric Carmen, οι πιό folk Buffalo Springfield και Jim Messina και οι ρόκερς με στοιχεία του Philly Sound, όπως οι Hall & Oates. Ενώ στους δημοφιλέστερους του είδους είναι οι Michael McDonald, Kenny Loggins, Steely Dan και Toto.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα του Yacht Rock.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή ” ‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald “, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ