9 σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά μοναχικός ακόμη κι αν προσπαθεί να το κρύψει

Η μοναξιά μπορεί να είναι μια σιωπηλή μάχη. Αν και δεν είναι πάντα ορατή σε τρίτους, η παρουσία της μπορεί να γίνει πολύ αισθητή από όσους τη βιώνουν. Η μοναξιά δεν είναι μόνο να είσαι μόνος. Είναι μια περίπλοκη συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση ή τον αριθμό των φίλων που έχει.

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάποιος μπορεί να παλεύει με τη μοναξιά.  Ακολουθούν 9 από αυτά τα σημάδια που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε κάποιον που νιώθει απομονωμένος, ακόμα κι όταν δεν λέει λέξη για αυτό.

9 σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά μοναχικός

  • Αποσύρονται από τις κοινωνικές δραστηριότητες
  • Οι συζητήσεις τους είναι επιφανειακές
  • Είναι πάντα απασχολημένοι
  • Έχουν πρόβλημα με τον ύπνο
  • Φαίνονται υπερβολικά δεμένοι με τα υπάρχοντά τους
  • Κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα
  • Κάνουν υπερβολική αυτοκριτική
  • Περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο
  • Συχνά νιώθουν παρεξηγημένοι

Αποσύρονται από τις κοινωνικές δραστηριότητες

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια βαθιάς μοναξιάς είναι η απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες.  Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά συχνά αποσύρονται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι νιώθουν κυριευμένοι από τα συναισθήματά τους ή επειδή πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν θα καταλάβουν τι περνούν.

Ως άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά πλάσματα από τη φύση μας. Ευημερούμε στις συνδέσεις και τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, όταν κάποιος αρχίζει να απομακρύνεται από αυτές τις δραστηριότητες, μπορεί να είναι μία σαφής ένδειξη της εσωτερικής του πάλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που απολαμβάνει τη μοναξιά, είναι και μοναχικό. Ωστόσο, μια ξαφνική ή αξιοσημείωτη μείωση της κοινωνικής συμμετοχής του μπορεί να αποτελεί μια κόκκινη σημαία. Έτσι, αν παρατηρήσετε έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει αρχίσει να αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις, μπορεί να είναι σημάδι ότι παλεύει με βαθιά συναισθήματα μοναξιάς.

 Οι συζητήσεις τους είναι επιφανειακές

Κάποιοι φαίνονται χαρούμενοι και εξωστρεφείς. Μπορεί να συζητάτε μαζί τους τα πάντα, όμως οι συνομιλίες σας είναι πάντα επιφανειακές.  Ποτέ δεν εμβαθύνετε πραγματικά σε προσωπικά θέματα ή συναισθήματα. Είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο φράγμα που σας εμποδίζει να εμβαθύνετε.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι βαθιάς μοναξιάς. Τα άτομα που νιώθουν μοναξιά μπορεί να αποφύγουν να μοιραστούν τα αυθεντικά συναισθήματα ή τις εμπειρίες τους, φοβούμενοι την απόρριψη ή την παρεξήγηση.    Διατηρούν τις συνομιλίες τους επιφανειακές, σαν να αποτελεί έναν σχεδόν  αμυντικό μηχανισμό για να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα μοναξιάς.

Αν παρατηρήσετε κάποιον που σπάνια μιλάει για την προσωπική του ζωή, ίσως αξίζει να τον πλησιάσετε και να του μιλήσετε. Μερικές φορές, και μόνο το να γνωρίζεις ότι κάποιος νοιάζεται μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Είναι πάντα απασχολημένοι

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά οι άνθρωποι που είναι βαθιά μοναχικοί συχνά γεμίζουν τον χρόνο τους με ατελείωτες εργασίες και δραστηριότητες. Αυτή η συνεχής ενασχόληση χρησιμεύει ως απόσπαση της προσοχής από τα συναισθήματα της απομόνωσής τους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality εντόπισε μια σχέση μεταξύ της χρόνιας μοναξιάς και της υπερβολικής εξάρτησης από συμπεριφορές αυτορρύθμισης, όπως το να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο. Η μελέτη δείχνει ότι αυτός μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται για την αποφυγή αντιμετώπισης των επώδυνων συναισθημάτων που σχετίζονται με τη μοναξιά.

Αν δείτε κάποιον που βρίσκεται πάντα σε κίνηση, χωρίς ποτέ να αφιερώνει χρόνο για να χαλαρώσει ή να συνδεθεί με άλλους, ίσως να χρησιμοποιεί το γεμάτο πρόγραμμά του ως ασπίδα ενάντια στο κενό της μοναξιάς.

Έχουν πρόβλημα με τον ύπνο

Ο ύπνος είναι μια ζωτική πτυχή της συνολικής μας ευεξίας. Αλλά για όσους παλεύουν με βαθιά μοναξιά, ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι άπιαστος.  Τα μοναχικά άτομα συχνά παλεύουν με αϋπνία ή διαταραχές ύπνου. Η ησυχία της νύχτας μπορεί να κάνει τα συναισθήματα μοναξιάς ακόμα πιο έντονα, οδηγώντας σε άγχος και ανησυχία.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί, με τη σειρά της, να επηρεάσει τη διάθεσή τους και τη γνωστική τους λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τα αισθήματα απομόνωσής τους.

Φαίνονται υπερβολικά δεμένοι με τα υπάρχοντά τους

Η προσκόλληση σε υλικά αγαθά μπορεί μερικές φορές να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για άτομα που αισθάνονται βαθιά μοναξιά. Τα αντικείμενα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, μπορούν να παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας χωρίς τον κίνδυνο της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα μοναχικά άτομα δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα υπάρχοντά τους.

Αν παρατηρήσετε κάποιον που φαίνεται ασυνήθιστα δεμένος με τα πράγματά του, να τους φέρεται με μεγάλη προσοχή και στοργή, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι χρησιμοποιεί αυτά τα αντικείμενα για να καλύψει ένα συναισθηματικό κενό.

Κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα

Η συναισθηματική διαφάνεια μπορεί να είναι μια πρόκληση για όσους παλεύουν με τη βαθιά μοναξιά. Δεν είναι ότι δεν νιώθουν συναισθήματα – το κάνουν, και συχνά πολύ έντονα. Αλλά η έκφραση αυτών των συναισθημάτων σε άλλους μπορεί να είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για να αναλάβεις.

Τα μοναχικά άτομα μπορεί να φοβούνται να αποκαλύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα επειδή ανησυχούν ότι αυτό θα διώξει τους ανθρώπους μακριά ή θα οδηγήσει σε κρίση στις σχέσεις τους. Έτσι, φορούν τη μάσκα του γενναίου, και μπορεί να χαμογελούν ενώ στην πραγματικότητα αισθάνονται πολύ διαφορετικά.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος κρύβει συνεχώς τα συναισθήματά του, ειδικά όταν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πονάει μέσα του, θα μπορούσε να είναι σημάδι κρυφής μοναξιάς. Είναι σε αυτές τις στιγμές που μια απλή πράξη καλοσύνης μπορεί να σημαίνει τα πάντα: να ακούσουν μία καλή λέξη, να νιώσουν ότι έχουν κάποιον να μιλήσουν ή απλά η διαβεβαίωση ότι είναι εντάξει να αισθάνονται αυτό που νιώθουν.

Κάνουν υπερβολική αυτοκριτική

Όταν τα άτομα είναι μοναχικά, συχνά γίνονται οι πιο σκληροί επικριτές του εαυτού τους. Τίποτα δεν τους φαίνεται αρκετά καλό, βρίσκουν λάθος σε ό,τι κάνουν και επικρίνουν τον εαυτό τους για τις πράξεις τους τις οποίες θεωρούν αποτυχημένες.  Μπορεί να ερμηνεύουν τη μοναξιά τους ως προσωπική αποτυχία, κατηγορώντας τον εαυτό τους ότι δεν είναι «συμπαθείς» ή «αρκετά καλοί» ώστε να έχουν ουσιαστικές σχέσεις.

Αν παρατηρήσετε κάποιον που υποτιμά συνεχώς τον εαυτό του ή επικρίνει τις πράξεις του, μπορεί να παλεύει με αισθήματα μοναξιάς.

Περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το διαδίκτυο μπορεί να είναι και ευλογία και κατάρα. Από τη μια πλευρά, προσφέρει μια πλατφόρμα για σύνδεση και επικοινωνία. Αλλά από την άλλη, μερικές φορές μπορεί να βαθύνει τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Οι άνθρωποι που είναι βαθιά μοναχικοί μπορεί να περνούν υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο, αναζητώντας συνδέσεις στον εικονικό κόσμο όταν αισθάνονται ότι τους λείπουν πραγματικές σχέσεις στην αληθινή ζωή. Μπορεί να ενημερώνουν συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συμμετέχουν σε διαδικτυακά φόρουμ ή να παρακολουθούν σειρές στις πλατφόρμες.

Ενώ το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τη μοναξιά, συχνά είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή προσωρινή λύση. Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι κάποιος ξοδεύει υπερβολικό χρόνο στο Διαδίκτυο, μπορεί να το χρησιμοποιεί ως μηχανισμό αντιμετώπισης της μοναξιάς του.

Συχνά νιώθουν παρεξηγημένοι

Ίσως το πιο οδυνηρό σημάδι βαθιάς μοναξιάς είναι το επίμονο αίσθημα της παρεξήγησης. Τα μοναχικά άτομα συχνά αισθάνονται ότι κανείς δεν τα «καταλαμβάνει» πραγματικά, αυξάνοντας την αίσθηση της απομόνωσής τους.

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο που διαιωνίζεται. Όσο πιο παρεξηγημένοι νιώθουν, τόσο περισσότερο απομονώνονται και όσο πιο απομονωμένοι γίνονται, τόσο πιο παρεξηγημένοι αισθάνονται.

Το να αναγνωρίσεις αυτό το σημάδι σε κάποιον μπορεί να είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προκειμένου να σπάσει αυτός ο κύκλος.  Η εκδήλωση ενσυναίσθησης, η υποβολή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου και η γνήσια ακρόαση μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να νιώσουν ότι τους βλέπουν και τους κατανοούν.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ