9 σημάδια ότι δεν είστε όσο συναισθηματικά ευφυείς πιστεύετε

Συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι από τους πιο γνωστούς όρους που απασχολεί πολλά άρθρα και απόψεις στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ικανότητα ενός ανθρώπου να έχει επίγνωση, να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του αλλά και να μπορεί να αναγνωρίζει και τα συναισθήματα των άλλων.

Όλοι μας μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε συναισθηματικά έξυπνοι. Ωστόσο πόση συναισθηματική νοημοσύνη διαθέτουμε πραγματικά; Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην είμαστε και τόσο έξυπνοι συναισθηματικά όσο νομίζουμε. Μπορεί να αγνοείτε αυτά τα σημάδια και να υπερεκτιμάτε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 σημάδια ότι δεν είστε τόσο συναισθηματικά έξυπνοι όσο νομίζετε ότι είστε.

9 σημάδια ότι δεν είστε τόσο έξυπνοι συναισθηματικά όσο πιστεύετε

  • Δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας
  • Παλεύετε με την ενσυναίσθηση
  • Δεν διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας
  • Δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε σχέσεις
  • Δεν αντέχετε την κριτική
  • Παραμελείτε τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων
  • Αγνοείτε τις επιπτώσεις των μη λεκτικών μηνυμάτων
  • Δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές
  • Δεν κάνετε την αυτοπαρατήρηση σας

Δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα. Δεν είναι πάντα εύκολο. Μερικές φορές παγιδευόμαστε στην ρουτίνα της καθημερινότητας και αμελούμε να συντονιστούμε με τα συναισθήματά μας.

Μπορεί επίσης να έχουμε μάθει να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας και να τα βάζουμε κάτω από το χαλί αντί να τα αντιμετωπίζουμε. Εάν μπερδεύεστε και δεν μπορεί να προσδιορίσετε πώς νιώθετε πραγματικά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η συναισθηματική σας νοημοσύνη δεν είναι τόσο υψηλή όσο νομίζετε.

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν αφορά το να είναι κάποιος υπερβολικά ευαίσθητος όπως λανθασμένα μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να κατανοείς τα ερεθίσματά τους και να γνωρίζεις πώς επηρεάζουν τις συμπεριφορές σου. Αυτή η αυτογνωσία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.

Παλεύετε με την ενσυναίσθηση

Άλλος ένας όρος που έχει μπει στο σύγχρονο λεξιλόγιο μας: η ενσυναίσθηση. Μπορεί να νομίζετε ότι το να ακούτε έναν φίλο σας που έχει χωρίσει και να του προσφέρετε λύσεις αρκεί για να λέτε ότι έχετε ενσυναίσθηση.

Ωστόσο η ενσυναίσθηση δεν αφορά μόνο το να νοιάζεστε για τους άλλους ή να προσφέρετε λύσεις. Έχει να κάνει με το να κατανοείτε πραγματικά και να μοιράζεστε να τα συναισθήματα κάποιου άλλου, ακόμα κι αν δεν είστε στη θέση του.

Εάν δυσκολεύεστε συχνά να κατανοήσετε τις απόψεις των άλλων ή αν τρέχετε να δώσετε συμβουλές πριν ακούσετε πραγματικά τι έχει να πει κάποιος τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη σας έχει περιθώρια ανάπτυξης.

Δεν διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας

Τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής μας. Βέβαια εάν αρχίζουν να υπαγορεύουν τις πράξεις μας τότε δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους.

Ακόμη και σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις καταστάσεις. Αν συχνά εντοπίζετε τα συναισθήματά σας να ξεφεύγουν από τον έλεγχο ή εάν οι αντιδράσεις σας φαίνονται δυσανάλογες με την κατάσταση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλότερης συναισθηματικής νοημοσύνης.

Δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε σχέσεις

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις είναι θεμελιώδες μέρος της ζωής μας, είτε είναι προσωπικές είτε επαγγελματικές. Αλλά η διαμόρφωση και η διατήρησή τους απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.

Γι’ αυτό, αν υπάρχει ένα μοτίβο σύντομων ή ασταθών σχέσεων στη ζωή σας, ίσως αξίζει να θεωρήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη ως πιθανό παράγοντα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία διαχείρισης συγκρούσεων, κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ή αποτελεσματικής επικοινωνίας των συναισθημάτων σας.

Από την άλλη πλευρά, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι τείνουν να έχουν ισχυρές, σταθερές σχέσεις, επειδή είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να πλοηγηθούν στις συναισθηματικές πολυπλοκότητες που συχνά περιλαμβάνουν οι σχέσεις.

Δεν αντέχετε την κριτική

Η κριτική, εποικοδομητική ή άλλη, είναι μέρος της ζωής. Το πώς αντιδρούμε σε αυτό λέει πολλά για τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Εάν βρίσκεστε να αντιδράτε αμυντικά ή αρνητικά στην κριτική, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η συναισθηματική σας νοημοσύνη χρειάζεται κάποια βελτίωση.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, μπορούν να δεχτούν την κριτική, να τη δουν ως ευκαιρία για ανάπτυξη και να μην την αφήσουν να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή τους. Με απλά λόγια, καταλαβαίνουν ότι η κριτική δεν είναι προσωπική επίθεση, αλλά ανατροφοδότηση που μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιωθούν.

Παραμελείτε τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων

Όλοι έχουμε τις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες και είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε. Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας.

Εάν είμαστε συναισθηματικά παρόντες για τους άλλους αυτό βοηθάει τις σχέσεις μας να ανθίσουν. Είναι ένα βασικό σημάδια της συναισθηματικής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ημέρα κάποιου άλλου.

Αγνοείτε τις επιπτώσεις των μη λεκτικών μηνυμάτων

Πολλές φορές μπορεί η «γλώσσα» του σώματος να λέει μία εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή που παρουσιάζει ένας συνομιλητής σας. Μπορεί να θέλει για παράδειγμα να εμφανιστεί αποφασιστικός αλλά να χάνει την οπτική επαφή, να ιδρώνουν τα χέρια του και να χάνει το χαμόγελο του. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα είναι αγχωμένος και όχι αποφασιστικός.

Εάν είστε κάποιος που εστιάζει στις λέξεις αλλά δεν δείχνει προσοχή στα συναισθήματα που μεταφέρονται μέσω της «γλώσσας» του σώματος, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συναισθηματική σας νοημοσύνη δεν είναι τόσο υψηλή,

Δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές

Η αλλαγή είναι ένα σταθερό μέρος της ζωής. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Για κάποιους ανθρώπους, όμως, μπορεί να είναι τρομακτική. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τις αλλαγές, που είναι αναπόφευκτες, είναι μια αντανάκλαση της συναισθηματικής νοημοσύνης μας.

Εάν αντιστέκεστε στην αλλαγή ή δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε σε νέες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η συναισθηματική σας νοημοσύνη δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Δεν κάνετε την αυτοπαρατήρηση σας

Η αυτοπαρατήρηση είναι ένα καίριο στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι η διαδικασία κατανόησης των συναισθημάτων μας, των αντιδράσεων μας και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Εάν δεν αφιερώνετε τακτικά χρόνο για να κάνετε την αυτοπαρατήρηση σας τότε μάλλον δεν είστε τόσο έξυπνοι συναισθηματικά όσο νομίζετε.

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας

Η ίδια η φύση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πολύπλοκη. Είναι βαθιά συνυφασμένη με την αυτογνωσία μας και την κατανόηση των άλλων. Εάν βλέπετε ότι έχετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Δείτε σαν μία «πρόσκληση» για να δώσετε περισσότερη σημασία στα συναισθήματα σας και να αναπτύξετε αυτή την δεξιότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ