8 σημάδια ότι ο σύντροφός σας σκέφτεται υποσυνείδητα το διαζύγιο

Νιώθετε ένα κενό στην σχέση σας; Αισθάνεστε ότι έχετε αρχίσει να αποκτάτε απόσταση από τον σύντροφο σας; Εάν ναι, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν ο σύντροφος σας σκέφεται υποσυνείδητα το διαζύγιο.

Αυτές οι σκέψεις μπορεί να σας κάνουν αγχωμένους και ανήσυχους. Υπάρχουν, όμως, ξεκάθαρα σημάδια ότι μία σχέση οδηγείται στο διαζύγιο.

Αν μπορείτε να τα εντοπίσετε νωρίτερα ίσως έχετε την δυνατότητα να προσπαθήσετε να διορθώσετε την κατάσταση ή να προετοιμαστείτε για τον χωρισμό. Παρακάτω θα διαβάσετε 8 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφος σας μπορεί να σκέφτεται το διαζύγιο.

8 σημάδια ότι ο σύντροφός σας σκέφτεται υποσυνείδητα το διαζύγιο

  • Συναισθηματική απόσταση
  • Έλλειψη έκφρασης στοργής
  • Συχνές διαφωνίες για μικρά ζητήματα
  • Αλλαγές στα μοτίβα επικοινωνίας
  • Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων
  • Αυξημένη ανεξαρτησία
  • Κριτική και περιφρόνηση
  • Απροθυμία επίλυσης ζητημάτων

Συναισθηματική απόσταση

Το πρώτο σημάδι ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σκέφτεται το διαζύγιο είναι η συναισθηματική απόσταση. Παλαιότερα μοιραζόσασταν αστεία, όνειρα, ακόμα και μικρές λεπτομέρειες για την ημέρα σας. Ξαφνικά, νιώθετε σαν να έχει απομακρυνθεί.

Οι συζητήσεις έχουν γίνει επιφανειακές και είναι σχεδόν σαν να μιλάς με έναν ευγενικό άγνωστο παρά με τον έρωτα της ζωής σου. Αυτή η συναισθηματική απόσταση δεν αφορά μία κακή μέρα ή μία εβδομάδα. Είναι μια διαρκής κατάσταση στην σχέση σας.

Μην απελπίζεστε ακόμα. Τα συναισθηματικά κενά μπορούν να γεφυρωθούν. Απευθυνθείτε στον σύντροφό σας και ενημερώστε τον ότι έχετε παρατηρήσει την απόσταση μεταξύ σας. Ξεκινήστε συνομιλίες από καρδιάς, όπου και οι δύο μπορείτε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Μερικές φορές το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αναγνώριση ότι υπάρχει πρόβλημα.

Έλλειψη έκφρασης στοργής

Θυμάστε τις μέρες που δεν μπορούσατε να κρατήσετε τα χέρια σας ο ένας μακριά από τον άλλο; Είναι φυσιολογικό αυτή η κατάσταση να μην διατηρείτε για πάντα. Ωστόσο δεν πρέπει να εξαφανιστεί και εντελώς. Εάν βλέπετε ότι δεν υπάρχει στοργή ίσως δείχνει ότι ο σύντροφός σας αρχίζει να απομακρύνεται από εσάς.

Σκεφτείτε το. Δεν θα καταβάλλατε μεγάλη προσπάθεια στη δουλειά σας εάν σκοπεύετε να παραιτηθείτε, σωστά; Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Θα ήταν αφύσικο κάποιος να συμπεριφέρεται στοργικά εάν σκέφτεται να χωρίσει.

Θα καταλήξει να σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σας και αυτή η αντίφαση είναι υπερβολική για να τη διαχειριστείτε. Ως αποτέλεσμα, το σώμα απηχεί αυτό που συμβαίνει σε συναισθηματικό επίπεδο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Μην υποτιμάτε τη δύναμη του αγγίγματος. Προσπαθήστε να αναζωπυρώσετε την σωματική οικειότητα και πιάστε τα χέρια του συντρόφου σας την ώρα που βλέπετε μία ταινία στον καναπέ.

Συχνές διαφωνίες για μικρά ζητήματα

Τσακώνεστε συχνά για μικρά πράγματα, όπως γιατί τα πιάτα δεν ήταν πλυμένα αμέσως μετά το δείπνο; Σε μια υγιή σχέση, αυτές οι διαφωνίες δεν θα οδηγήσουν σε με μεγάλες συγκρούσεις. Αν βλέπετε, όμως, ότι τσακώνεστε άσχημα για πράγματα που παλαιότερα δεν αποτελούσαν καν πρόβλημα, τότε ίσως χρειάζεται να δώσετε προσοχή.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα μικρά ζητήματα δεν είναι πραγματικά αυτά για τα οποία διαφωνείτε. Είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αποκαλύπτουν, όμως, πιο περίπλοκα συναισθήματα αγανάκτησης ή δυσαρέσκειας που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό; Πρώτα, ηρεμήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν αντιδράσετε σε μικρά ζητήματα. Ρωτήστε τον εαυτό σας, «Αξίζει πραγματικά να διαφωνήσουμε;».

Στη συνέχεια, αντί να ξεκινήσετε να λειτουργείτε αμυντικά ή παθητικο-επιθετικά καλό θα είναι να ξεκινήσετε έναν ήρεμο διάλογο. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και προσκαλέστε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Όταν ανοίγετε διαύλους επικοινωνίας, ανοίγετε το δρόμο για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων στην σχέση.

Αλλαγές στα μοτίβα επικοινωνίας

Μπορεί κάποτε να περνούσατε ώρες κουβεντιάζοντας για τα πάντα κάτω από τον ήλιο. Τώρα μπορεί οι συνομιλίες σας να μοιάζουν υποχρεωτικές. Όταν η επικοινωνία μειώνεται είναι ένα σοβαρό σημάδι ότι η συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού έχει αρχίσει να φθίνει.

Μια αλλαγή στον τρόπο που επικοινωνείτε μπορεί να είναι ανεπαίσθητη αλλά και να δείχνει πολλά. Εάν ο σύντροφός σας σκέφτεται να χωρίσει, μπορεί ασυνείδητα να αρχίσει να περιορίζει τις αλληλεπιδράσεις του μαζί σας.

Ο ενθουσιασμός στη φωνή του μπορεί να μειωθεί και να αποφεύγει τις ουσιαστικές συζητήσεις. Τι πρέπει να κάνετε; Είναι σημαντικό να μην το παραβλέψετε και να το συζητήσετε. Θα μπορούσατε να πείτε: «Έχω παρατηρήσει ότι οι συνομιλίες μας έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Μου λείπει το πώς μιλούσαμε. Υπάρχει λόγος αυτήν την αλλαγή;»

Χρειάζεται να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο το πρόβλημα προκειμένου να καταλάβει ο σύντροφος σας ότι η σχέση σας χρειάζεται αλλαγές. Λάβετε υπόψη ότι η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα προς την βελτίωση.

Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας αποφεύγει να συζητήσει μακροπρόθεσμα σχέδια; Ίσως διστάζει να μιλήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές ή θέλει να αποφύγει συζητήσεις για την αγορά ενός κοινού σπιτιού.

Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θέλουν να χωρίσουν. Ωστόσο αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους. Όταν ένα άτομο σκέφτεται να χωρίσει, η εστίασή του μετατοπίζεται από το «εμείς» στο «εγώ». Μπορεί να διστάσει να αναλάβει μελλοντικές δεσμεύσεις επειδή δεν είναι σίγουρος πώς θα προχωρήσει η σχέση σας.

Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε έναν διάλογο. Ρωτήστε τους άμεσα αλλά με ήρεμο τόνο: «Παρατήρησα ότι δεν μιλάμε τόσο για το μέλλον. Έχεις κάτι στο μυαλό σου;»

Η απάντησή του μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την υγεία της σχέσης σας και για το αν σκέφτεται το διαζύγιο. Το κλειδί είναι να το αντιμετωπίσετε ανοιχτά και να δώσετε στον σύντροφο σας την ευκαιρία να λύσετε μαζί τα προβλήματα που έχουν προκύψει ή να προετοιμαστείτε για τον χωρισμό.

Αυξημένη ανεξαρτησία

Ο σύντροφός σας ξαφνικά επιδιώκει δραστηριότητες ή χόμπι χωρίς εσάς. Περνάει περισσότερο χρόνο μόνος ή με φίλους. Η ανεξαρτησία είναι αυτονόητη και υγιής συμπεριφορά σε κάθε σχέση. Ωστόσο μία απότομη αλλαγή στον χρόνο που περνάτε μαζί μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι βαθύτερο.

Εάν ο σύντροφός σας αρχίσει να εκδηλώνει μια νέα αίσθηση ανεξαρτησίας και δεν σας συμπεριλαμβάνει στα σχέδια του τότε μπορεί να δημιουργεί συναισθηματική ή σωματική απόσταση.

Ενδέχεται να προσπαθεί να δοκιμάζει πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς εσάς ή να προσπαθεί να αποφύγει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην σχέση σας. Ποια είναι η επόμενη κίνηση σας; Πλησιάστε τον σύντροφό σας και μιλήστε του.

Θα μπορούσατε να πείτε: «Έχω παρατηρήσει ότι κάνεις αρκετά πράγματα μόνος σου. Είναι υπέροχο που έχεις νέα ενδιαφέροντα. Αλλά πραγματικά σκέφτομαι αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν με συμπεριλαμβάνεις στα σχέδια σου; Η απάντηση του συντρόφου σας μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την πορεία της σχέσης σας.

Κριτική και περιφρόνηση

Κάποτε ο σύντροφος σας φαινόταν στα μάτια σας ότι τα κάνει όλα τέλεια. Το ίδιο φαινόταν να πιστεύει και εκείνος για εσάς. Τώρα φαίνεται ότι ο σύντροφος σας προσφέρει μόνο την κριτική του για ό,τι κάνετε. Όταν τα κομπλιμέντα και τα εποικοδομητικά σχόλια αντικαθίστανται από συνεχή κριτική και περιφρόνηση, είναι σοβαρό ζήτημα.

Η κριτική μπορεί συχνά να φτάνει μέχρι και την επίθεση στον χαρακτήρα του άλλου. Η περιφρόνηση υπονομεύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και μεταφέρει την ασέβεια προς τον σύντροφο.

Αυτές οι ενέργειες μπορεί να μειώσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη και συχνά αποτελούν ενδείξεις ότι ένας σύντροφος μπορεί να σκέφτεται έναν χωρισμό. Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την κατάσταση; Πρώτον, είναι σημαντικό να αποφύγετε τα αντίποινα. Μην μπείτε στο παιχνίδι να δείξετε περισσότερη κριτική ή περιφρόνηση. Το μόνο που θα πετύχετε είναι η κατάσταση να ξεφύγει.

Αντίθετα, στοχεύστε σε μια ήρεμη και λογική συζήτηση. Θα μπορούσατε να πείτε: «Νιώθω ότι μου ασκείς κριτική τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει λόγος που εστιάζουμε στα αρνητικά αντί να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον;».

Απροθυμία επίλυσης ζητημάτων

Όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα. Αυτό είναι κανόνας. Το μοναδικό πρόβλημα που θα μπορούσε να φέρει το τέλος ενός γάμου είναι αυτό που δεν θέλει να διορθώσει και να συζητήσει το ζευγάρι.

Όταν δύο σύντροφοι δεν θέλουν να λύσουν τα ζητήματα που προκύπτουν τότε αυτά εξελίσσονται σε μεγάλα προβλήματα. Η αγανάκτηση φουντώνει και τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν στην σχέση. Όταν κάποιος σκέφτεται να χωρίσει, η επίλυση προβλημάτων μπορεί να του φαίνεται άσκοπη. Τελικά, γιατί να επενδύσουμε συναισθηματική ενέργεια για να φτιάξουμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα εγκαταλείψουμε;

Αντί να αφήνετε άλυτα ζητήματα να συσσωρεύονται, να είστε προνοητικοί. Δηλώστε ξεκάθαρα ότι έχετε παρατηρήσει αυτή την απροθυμία και εκφράστε την δική σας προθυμία να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.

Δοκιμάστε να πείτε: «Παρατήρησα ότι δεν επιλύουμε ζητήματα όπως παλιά. Νομίζω ότι η σχέση μας αξίζει να το παλέψουμε. Εσύ;» Η απάντησή τους θα μπορούσε να προσφέρει και στους δύο σας μια ευκαιρία για ειλικρινή συζήτηση που είτε θα οδηγήσει σε συμφιλίωση είτε θα σας προετοιμάσει για το επόμενο βήμα.

Το πρώτο βήμα

Είναι οδυνηρό να σκεφτείτε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σκέφτεται το διαζύγιο. Ωστόσο εάν αναγνωρίσετε τα παραπάνω σημάδια θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε δράση. Μπορεί να θέλετε να το συζητήσετε με τον σύζυγο σας ή να ζητήσετε μαζί την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κρατήστε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας και να θυμάστε: ο μελλοντικός σας εαυτός μπορεί να σας ευχαριστήσει που αναλάβατε δράση σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ