7 πράγματα που δεν συνειδητοποιείτε ότι κάνετε και κάνουν τους ανθρώπους να σας αντιπαθούν

Μπορεί να μην το γνωρίζετε όμως υπάρχουν επτά συνηθισμένες συμπεριφορές που μπορεί άθελά μας να απομακρύνουν τους άλλους. Πρόκειται για λεπτές συνήθειες και ενέργειες που μπορούν να χαλάσουν άθελά μας τις σχέσεις μας και να αφήσουν τους άλλους με μια όχι και τόσο ευνοϊκή εντύπωση για εμάς.

10 συμπεριφορές των ανθρώπων που νιώθουν μοναξιά όσο μεγαλώνουν – Δεν το συνειδητοποιούν

Από λάθη επικοινωνίας μέχρι κοινωνικά ατοπήματα, αυτές οι συμπεριφορές συχνά περνούν απαρατήρητες, αλλά η επίδρασή τους στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να είναι σημαντική.

7 πράγματα που δεν συνειδητοποιείτε ότι κάνετε και κάνουν τους ανθρώπους να σας αντιπαθούν

  • Δεν ακούς πραγματικά
  • Είσαι πάντα αρνητικός
  • Δεν είσαι αξιόπιστος
  • Δεν δείχνεις ενσυναίσθηση
  • Είσαι κολλημένος στο κινητό
  • Υπερβολικός εγωκεντρισμός
  • Δεν είσαι αυθεντικός
  • Δεν ακούς πραγματικά

Δεν ακούς πραγματικά

Καμία φορά μπορεί να είσαι ενθουσιασμένος και να ανυπομονείς να μοιραστείς μία ιστορία με όλους. Όμως, μέσα στον ενθουσιασμό σου, δεν συνειδητοποιείς ότι απλά μιλάς και δεν ακούς πραγματικά τι είχαν να πουν οι άλλοι. Και τελικά παρατηρείς ανθρώπους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τη συζήτηση που έχεις ξεκινήσεις. Κι αυτό γιατί μονοπωλείς στην κουβέντα.

11 ύπουλες συμπεριφορές που δείχνουν ότι κάποιος σας κουτσομπολεύει πίσω από την πλάτη σας

Το να ακούς, να ακούς πραγματικά, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Αν μιλάς συνέχεια εσύ, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι δεν ενδιαφέρεσαι για αυτά που έχουν να πουν.

Είσαι πάντα αρνητικός

Μπορεί να υπάρχουν φάσεις στη ζωή σου που όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά – δουλειά, σχέσεις, υγεία – όλα. Και φυσικά, είναι πιθανό να λες τον πόνο σου σε όποιον βρεις μπροστά σου.  Όμως είναι πιθανόν να γίνει και το εξής: Φίλοι αρχίζουν να σε αποφεύγουν και συνάδελφοι δηλώνουν ξαφνικά συνεχώς απασχολημένοι όταν τους πλησιάζεις.  Τότε ίσως καταλάβεις ότι η αρνητικότητά σου επηρεάζει τους άλλους, οδηγώντας τους να θέλουν να σε αποφύγουν.

Ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η συνεχής αρνητικότητα; Είναι σίγουρος τρόπος να απομακρύνεις τους ανθρώπους. Το να προσπαθείς να διατηρείς μια θετική στάση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Δεν είσαι αξιόπιστος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η αξιοπιστία εκτιμάται τόσο πολύ; Είναι επειδή είναι ένα χαρακτηριστικό που δύσκολα συναντάς. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Leadership IQ, μόνο περίπου το 5% των ανθρώπων θεωρούνται “πάντα αξιόπιστοι”.

Το να μην είσαι αξιόπιστος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι. Αν είσαι συνεχώς αργοπορημένος σε συναντήσεις ή χάνεις συνεχώς προθεσμίες, τότε στέλνεις ένα μήνυμα ότι δεν εκτιμάς τον χρόνο ή τις υποχρεώσεις των άλλων ανθρώπων.

Η συνέπεια και η αξιοπιστία χτίζουν εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης, είτε προσωπικής είτε επαγγελματικής. Επομένως, αν οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε εσένα, είναι πιθανό να μην θέλουν να αλληλεπιδράσουν μαζί σου περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Δεν δείχνεις ενσυναίσθηση

Όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές, στιγμές που νιώθουμε ότι ο κόσμος είναι εναντίον μας. Σε αυτές τις στιγμές, μια μικρή ενσυναίσθηση από τους γύρω μας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Η ενσυναίσθηση είναι να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Είναι να μπαίνεις στη θέση του, να νιώθεις τον πόνο ή τη χαρά του και να του δείχνεις ότι δεν είναι μόνος.

Αν συνεχώς υποτιμάς τα προβλήματα ή τα συναισθήματα των ανθρώπων θεωρώντας τα ασήμαντα, μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από εσένα. Κανείς δεν θέλει να νιώθει ότι τα συναισθήματά του εκμηδενίζονται ή αγνοούνται.

Κολλημένος στο κινητό

Το να είσαι κολλημένος/η στο κινητό σου, ειδικά όταν βρίσκεσαι με άλλους, μπορεί να δείχνει αγένεια και έλλειψη σεβασμού. Δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τα υπόλοιπα άτομα της παρέας ή για αυτά που έχουν να πουν.

Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να αφήνεις το κινητό σου μακριά κατά τη διάρκεια των γευμάτων και άλλων κοινωνικών συγκεντρώσεων. Και ξέρετε τι; Οι σχέσεις σου θα βελτιωθούν. Η προσήλωση στο παρόν και η αλληλεπίδραση με τους γύρω σου είναι ανεκτίμητες αξίες. Δώσε προτεραιότητα στις πραγματικές συνδέσεις και άφησε το κινητό σου στην τσέπη όποτε είναι δυνατόν.

Υπερβολικός εγωκεντρισμός

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που φαίνεται να πιστεύει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν, έτσι δεν είναι; Μιλάει μόνο για τον εαυτό του και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη ζωή των άλλων. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, στους ανθρώπους γενικά δεν αρέσει να αλληλεπιδρούν με εγωκεντρικά άτομα. Δίνει την εντύπωση ότι δεν εκτιμάς τους άλλους ή τις εμπειρίες τους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείχνεις γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους. Ρώτα πώς περνούν την ημέρα τους, τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αναγνώρισε ότι ο καθένας έχει μια ιστορία να πει, και άκουσε την πραγματικά. Δεν είναι απλά θέμα ευγένειας – είναι θέμα οικοδόμησης πραγματικών συνδέσεων που έχουν σημασία.

Δεν είσαι αυθεντικός

Έχεις μιλήσει ποτέ με κάποιον/α και απλά να κατάλαβες ότι δεν ήταν ειλικρινής; Είναι αρκετά αποθαρρυντικό, έτσι δεν είναι; Η αυθεντικότητα είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό. Οι άνθρωποι προσελκύονται από εκείνους που είναι πιστοί στον εαυτό τους και δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ψεύτικη εικόνα.

Η αυθεντικότητα δεν έχει να κάνει με το να μοιράζεσαι κάθε σκέψη ή συναίσθημα που έχεις. Έχει να κάνει με το να είσαι αληθινός/ή και ειλικρινής στις αλληλεπιδράσεις σου.

Αν προσπαθείς συνεχώς να είσαι κάποιος/α που δεν είσαι, οι άνθρωποι θα το καταλάβουν τελικά και μπορεί να νιώσουν άβολα κοντά σου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ