5 σημάδια ότι ο άνδρας σας σαμποτάρει τη σχέση σας με την πεθερά σας

Η διατήρηση της εύθραυστης ισορροπίας στη σχέση πεθεράς και νύφης, έχει γίνει πηγή έμπνευσης αμέτρητων αστείων, ιστοριών, ακόμη και θέμα επιστημονικής ανάλυσης.

«Νιώθω ότι η πεθερά μου είναι το τρίτο πρόσωπο στον γάμο μας» – Τι ζήτησε από τον σύζυγό της

Υπάρχει ωστόσο, μία πιο περίπλοκη παράμετρος που μπορεί να εμποδίζει την αρμονική και τόσο πολυσυζητημένη σχέση νύφης και πεθεράς. Στη δυναμική της σχέσης πεθεράς και νύφης, καθοριστικό ρόλο παίζει ένας πολύ ισχυρός παράγοντας: ο σύζυγός σας.

Ενώ η εύκολη λύση είναι ν’ αποδώσετε αμέσως τις κατηγορίες στην πεθερά για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην μεταξύ σας σχέση (όσο και αν, ορισμένες φορές αυτό ισχύει), είναι αναγκαίο ν’ αναγνωρίσετε ότι και ο σύζυγός σας μπορεί να σαμποτάρει αυτόν τον σημαντικό οικογενειακό δεσμό.  Τι συμβαίνει όταν ο άνδρας σας, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιδεινώνει την σχέση σας με την μητέρα του;

Πεθερά απαιτεί να κρατήσει πρώτη το εγγόνι της μόλις γεννηθεί – «Δεν είναι άθλημα για θεατές»

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο άνδρας σας σαμποτάρει την σχέση σας με την μητέρα του.

5 σημάδια ότι ο άνδρας σας σαμποτάρει τη σχέση σας με την πεθερά σας

  • Η συμπεριφορά του είναι αγκυλωμένη στα όρια και τις προσδοκίες της παιδικής του ηλικίας
  • Αγκύλωση σε μη υγιή μοτίβα επικοινωνίας (και θέλει να τ’ ακολουθείτε και εσείς)
  • Αποφεύγει την μητέρα του
  • Βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της, αφήνοντας πίσω τις δικές σας
  • Φοβάται την αλλαγή των γνωστών μοτίβων

Η συμπεριφορά του είναι αγκυλωμένη στα όρια και τις προσδοκίες της παιδικής του ηλικίας

Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι, ο σύζυγος να μην καταφέρνει να οριοθετήσει τη σχέση του με την μητέρα του και, κατ’ επέκταση μαζί σας. Μπορεί να εξακολουθεί να επιζητά την έγκριση ή την αναγνώριση της μητέρας του, με αποτέλεσμα να υποθάλπει τη δική σας θέση στην οικογένεια. Η στάση του αυτή προκαλεί τον θυμό και τη ζήλεια και απ’ την πλευρά της μητέρας και απ’ τη δική σας.

Είπε στην αυταρχική πεθερά της ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στον γάμο – «Εγώ παντρεύομαι τον γιο σου, όχι εσύ»

Αγκύλωση σε μη υγιή μοτίβα επικοινωνίας (και θέλει να τ’ ακολουθείτε και εσείς)

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης, αλλά συχνά η σημασία της αγνοείται ή δεν αξιοποιείται. Μπορεί ο σύζυγός σας, να δυσκολεύεται να επικοινωνεί αποτελεσματικά και διεκδικητικά με την μητέρα του, προκαλώντας μεταξύ τους παρεξηγήσεις και ανεπίλυτα ζητήματα.

Μπορεί ακόμη, λόγω μη υγιών μοτίβων επικοινωνίας, ν’ απαιτεί και από εσάς να  μην ξεκαθαρίζετε τα  προβλήματα ή να μην μιλάτε απευθείας γι’ αυτά. Η τακτική αυτή μπορεί ν’ αποτελέσει το υπέδαφος για περισσότερη ένταση και σύγκρουση με εσάς να πρέπει να κάνετε τις διαπραγματεύσεις.

Αποφεύγει την μητέρα του

Ο σύζυγός σας, προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία, μπορεί να επιλέγει την παντελή αποφυγή των συγκρούσεων ή των δύσκολων συζητήσεων με την μητέρα του. Ενώ η στρατηγική της αποφυγής μπορεί προσωρινά να διατηρεί την ηρεμία, μακροπρόθεσμα το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει τα υποκείμενα προβλήματα και ν’ αποτρέπει την ουσιαστική τους επίλυση.

Έτσι, η πεθερά μπορεί να κατηγορεί εσάς ότι τον «κρατάτε μακριά της». Εν τω μεταξύ, εσείς μπορεί να νιώθετε παραγκωνισμένη ή ότι σας αφήνει μόνη να διαχειριστείτε τις προκλήσεις αυτές.

Βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της, αφήνοντας πίσω τις δικές σας

Ο σύζυγός σας μπορεί, είτε από συνήθεια, ή από ενοχές, ή από γνήσια επιθυμία να την ικανοποιήσει, να βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τις επιθυμίες της μητέρας του, αφήνοντας πίσω τις δικές σας. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι υγιής, ενώ εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους, από το να περνά μαζί της υπερβολικά πολύ χρόνο, έως τη λήψη αποφάσεων σε συνεννόηση μαζί της, χωρίς να λαμβάνει εσάς υπόψη του και αγνοώντας τις προτιμήσεις, τις απόψεις και τα όριά σας.

Συν τω χρόνω, αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς διαβρώνει τις βάσεις της συζυγικής σχέσης, προξενώντας θυμό και ζήλεια. Η μητέρα του συζύγου μπορεί να θεωρεί αυτονόητο ότι είναι προτεραιότητα του γιού της και ίσως να πιστεύει ότι το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς.

Φοβάται την αλλαγή των γνωστών μοτίβων

Στις οικογενειακές σχέσεις, οι αλλαγές είναι μοιραίες και αναπόφευκτες. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στους μεταβαλλόμενους ρόλους και τις προσδοκίες. Ο σύζυγός σας μπορεί  ν’ αντιστέκεται στην ιδέα ότι πρέπει πλέον εσείς να είστε η κύρια πηγή στήριξης και συντροφιάς του, παραμένοντας  προσκολλημένος στην άνεση της σχέσης με την μητέρα του.

Η άρνηση της αποδοχής της αλλαγής μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της σχέσης, διαιωνίζοντας τα συναισθήματα της ανεπάρκειας ή της ανασφάλειας, κάτι που αποβαίνει  καταστροφικό για μία σχέση.  Επιπλέον, η αλλαγή είναι μία πρόκληση και για την πεθερά, η οποία καλείται να διαχειριστεί μίας μορφής απώλεια και να προσαρμοστεί στην αλλαγή της σχέσης της με το παιδί της.

Πολύπλοκη σχέση

Η σχέση μητέρας – παιδιού είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη και για τον λόγο αυτό απαιτείται διακριτικότητα και ευαισθησία. Αξίζει ν’ αναγνωρίσετε τον ρόλο που έχει ο σύζυγός σας στη διαμόρφωση της δυναμικής της σχέσης με την μητέρα του. Η κατανόηση του ρόλου του άνδρα σας στη δυσκολία να χτίσετε μία υγιή σχέση με την πεθερά σας, είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων και την εναρμόνιση των οικογενειακών δεσμών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ