15 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σας κουτσομπολεύει πίσω από την πλάτη σας

Πιθανότατα να έχετε βιώσει εκείνη την αμήχανη στιγμή που μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και νιώθεις ότι κάποιοι μιλούσαν για σένα πίσω από την πλάτη σου. Μπορεί να έλεγαν κάτι σοβαρό, ίσως σας κουτσομπόλευαν και να έβγαζαν κακία για σένα. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσπάθησαν να το καλύψουν και να συμπεριφερθούν σαν να μην συνέβη τίποτα.   Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν μερικές κοινές συμπεριφορές που αποτελούν σημάδια πως κάποιος μιλάει για εσάς πίσω από την πλάτη σας.

Αν και είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ή να υποθέσετε τα χειρότερα για ένα άτομο, η αντίδραση και η συμπεριφορά του μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για την στάση του. Η αμήχανη γλώσσα του σώματος, μια περίεργη σιωπή στο δωμάτιο, ακόμα και αυτό το προαίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες σας.

Εάν αισθάνεστε ένταση μιλήστε τους για αυτό! Εάν τέτοια πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν και θέλετε να μάθετε τι κρύβεται από πίσω, μην φοβάστε να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα.

Ρωτήστε τους για αυτό που νιώθετε και ακούστε και τη δική τους πλευρά. Μετά δώστε προσοχή στο πώς αντιδρούν. Αν το παραδεχθούν, μην φοβάστε να τους πείτε πόσο έχετε πληγωθεί και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει πλέον την ικανότητά σας να τους εμπιστεύεστε. Ίσως οι προθέσεις τους να μην ήταν κακόβουλες, αλλά μην φοβάστε να θέσετε πιο αυστηρά όρια.

Κινήσεις της γλώσσας του σώματος που ίσως είναι σημάδια ότι κάποιος μιλάει για εσάς πίσω από την πλάτη σας.

Η προσωπικότητά τους φαίνεται διαφορετική

Αν κάποιος μιλούσε απλώς για εσάς, πιθανότατα θα παρατηρήσετε μικρές αλλαγές στον χαρακτήρα τους. Συμπεριφέρονται διαφορετικά μαζί σας απ’ ότι συνήθως; Γελάνε ψεύτικα; Σας χαιρετούν με διαφορετικό τρόπο; Καμιά φορά όταν οι άνθρωποι είναι νευρικοί και φοβούνται ότι «αποκαλύφθηκε» πως έκαναν κάτι κακό η συμπεριφορά τους αλλάζει. Όσο καλύτερα τους γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολα θα το καταλάβετε.

Στο δωμάτιο επικρατεί ησυχία

Αν όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και όλοι φαίνονται νευρικοί, πιθανότατα υπάρχει κάποιος λόγος. Είναι πιθανόν να ήσασταν εσείς το θέμα της συζήτησης λίγο πριν φτάσετε στο σημείο και μάλλον η συζήτηση για το πρόσωπό σας δεν ήταν καλή. Στιγμές όπως αυτές μπορεί να είναι άβολες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ώριμο τρόπο. Μιλήστε στο άτομο που νομίζετε ότι έλεγε κάτι για εσάς πίσω από την πλάτη σας, ειδικά αν είναι κάποιος με τον οποίο πρέπει να συναναστρέφεστε καθημερινά ή τον θεωρείτε σημαντικό για τη ζωή σας.

Φαίνονται να βρίσκονται σε εξαιρετικά άβολη θέση

Αν έχετε τέτοιο προαίσθημα, προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια συνομιλία με αυτό το άτομο,  και δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται. Συνεχίζει να είναι αμήχανος, έχει περίεργη συμπεριφορά απέναντί σας ή προσπαθεί να αλλάξει γρήγορα τη συζήτηση;

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, το πιθανότερο είναι πως κάτι κρύβουν, δεν νιώθουν άνετα μαζί σας και θέλουν να αποφύγουν την συζήτηση. Και αυτό μπορεί να λέει πολλά.

Παγώνουν

Παρόλο που κανείς δεν κινδυνεύει πραγματικά, είναι πιθανό ο κουτσομπόλης να αντιδράσει με φόβο όταν σας δει να μπαίνετε στο δωμάτιο.  Είναι η αντίδραση μάχης ή φυγής, οπότε μπορεί να δείτε τα μάτια τους να παγώνουν ή να προσπαθήσουν να φύγουν γρήγορα από τον χώρο, με κάποια πρόφαση. Αλλά το να «παγώνει» κάποιος σαν να τον έπιασαν στα πράσα δεν σημαίνει από μόνο του ότι έλεγε κάτι κακό. Θα μπορούσε να σου σχεδιάζει και… πάρτι έκπληξη.

Φαίνονται σκληροί

Κάποιος μπορεί επίσης να γίνει λίγο σκληρός, και όλα αυτά λόγω της αμηχανίας που επικρατεί στο δωμάτιο. Μπορεί να χαμογελάσουν ψυχρά και να πουν απλά ένα γεια, όχι δηλαδή όπως σας χαιρετάνε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μη αυθεντική συμπεριφορά.  Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν λόγους να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Αν κάποιος έχει άγχος, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει σκληρός, επομένως είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ή να υποθέσετε τα χειρότερα.

Αντιπερισπασμός

Αν συμπεριφέρονται πολύ πιο φιλικά από το συνηθισμένο, αυτό επίσης είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Όταν κάποιος πιαστεί να κάνει κάτι λάθος ή δεν είναι σίγουρος τι να κάνει στη συνέχεια, μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει με κάθε τρόπο αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να παρατείνουν μια χειραψία ή μια αγκαλιά, όλα αυτά σε μια προσπάθεια να… καλύψουν τα άσχημα πράγματα που είπαν. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να μην λέει οτιδήποτε κακό για σένα αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, μπορεί να εκφράζει ανησυχία για σένα σε κάποιον άλλο, γι’ αυτό είναι πιο φιλικός από το συνηθισμένο.

Κουτσομπολεύουν τους άλλους

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να μιλούσε πίσω από την πλάτη σας, σκεφτείτε το ιστορικό του. Δηλαδή μήπως γενικά κουτσομπολεύει τους άλλους;  Αποκαλύπτει μυστικά άλλων σε εσάς; Μην υποθέτετε ότι θα είστε η εξαίρεση. Μπορεί να κουτσομπολεύει και εσάς, καθώς οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν μοτίβα. Εάν κάποιος έχει την τάση να είναι ανειλικρινής ή κουτσομπόλης με τρόπο που πληγώνει τους άλλους, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από αυτό το άτομο. Κανείς δεν χρειάζεται αυτή την κακή ενέργεια στη ζωή του.

Δεν μπορούν να διατηρήσουν την οπτική επαφή

Δώστε προσοχή στην οπτική επαφή που έχετε με όποιους θεωρείτε ότι σας κουτσομπολεύουν. Κοιτάζουν μακριά; Κοιτάζουν προς άλλη κατεύθυνση; Ή να σας κοιτάζουν περισσότερο από ό,τι συνήθως;  Αν πρόκειται για κουτσομπολιό, μπορεί να φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν και να προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν τη διάρκεια της οπτικής επαφής.

Μπορεί επίσης να σας κοιτάζουν κάτω περισσότερο από ό,τι συνήθως για αντιπερισπασμό. Ή μπορεί να παρατηρήσετε ότι κοιτάζουν περισσότερο τους άλλους – με νευρικό τρόπο – για να προσπαθήσουν να αξιολογήσουν την κατάσταση που επικρατεί. Βασικά, αν η οπτική επαφή που έχετε σας φαίνεται διαφορετική, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει.

Τα πόδια τους έχουν κατεύθυνση προς την πόρτα

Εάν κατευθύνονται προς… την έξοδο, μπορεί να έχουν τάση φυγής. Δηλαδή να θέλουν να φύγουν από τον χώρο και να έχουν στρέψει τα πόδια τους μακριά από εσάς και προς την πόρτα. Γενικά, τα πόδια που δείχνουν προς μια έξοδο υποδεικνύουν – είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα – ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου επεξεργάζεται μια οδό διαφυγής. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι υποσυνείδητα κάνουν όταν θέλουν να φύγουν από ένα δωμάτιο. Και μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούν να κάνουν αν τους πιάνεις να κουτσομπολεύουν.

«Προστατεύουν» τον εαυτό τους

Μια άλλη ένδειξη που πρέπει να αναζητήσετε είναι οι κινήσεις που δείχνουν αμυντική στάση. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κάνουν φυσικά όταν αισθάνονται νευρικοί. Για παράδειγμα μπορεί να σταυρώσουν τα χέρια ή τα πόδια τους. Επίσης, μπορεί να δείξουν το άγχος τους καλύπτοντας το στόμα τους, ή αλλάζοντας συνεχώς τη στάση που κάθονται. Βέβαια αυτό μπορεί απλά να σημαίνει ότι νιώθουν άβολα μαζί σας για άλλους λόγους, όχι μόνο επειδή μιλάνε για εσάς πίσω από την πλάτη σας.

Σας γυρίζουν την πλάτη

Εάν κάποιος γυρίζει την πλάτη του σε εσάς ή κοιτάζει προς την αντίθετη πλευρά όταν βρίσκεστε κοντά του ή πηγαίνετε στον χώρο που βρίσκεται, είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι δεν θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας, ανεξάρτητα από τον λόγο. Εάν θεωρείτε ότι συμβαίνει αρκετά, δοκιμάστε να τους μιλήσετε για αυτό και πείτε ότι σας κάνει να αισθάνεστε κάπως ανεπιθύμητοι.

Αρχίζουν να είναι ταραγμένοι

Μια άλλη συμπεριφορά που πρέπει να προσέξετε είναι η ταραχή. Πιθανότατα έχετε μια ή δύο νευρικές συνήθειες που τις κάνετε όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, όπως το να παίζετε με τα μαλλιά σας ή να ξύνεστε.

Όταν κάποιος αισθάνεται άβολα μαζί σας, μπορεί να αρχίσει να έχει τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση αν μιλάει πίσω από την πλάτη σας, αλλά μπορεί απλά πράγματι να αισθάνεται άβολα για άλλο λόγο.

Αρχίζουν να ανακατεύονται

Εάν έχετε την αίσθηση ότι όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο, οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι ή διασκορπίζονται τη στιγμή που σας βλέπουν, τότε κάτι μπορεί να συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν όταν ξαφνικά μπείτε σε ένα χώρο, δείτε κάποιους να μαλώνουν , τότε αυτό είναι ένα σημάδι. Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, όπως οι άνθρωποι να κινούνται γρήγορα ξαφνικά, το ένστικτό σας είναι πιθανώς σωστό για να αναγνωρίσει ότι κάτι συμβαίνει.

Είναι μη περιεκτικοί

Μπορείτε να καταλάβετε εάν υπάρχει κάτι περίεργο στην ατμόσφαιρα με βάση τη γλώσσα του σώματος. Κυρίως όταν μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, όταν είναι μαζεμένοι κάποιοι άνθρωποι στέκονται με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν χώρο για να μπει στην παρέα κάποιος. Δεν τον αποκλείουν.

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν πολλά άτομα που μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ίσως μπορείτε να δείτε ποιος ηγείται της ομάδας  απλά από τον τρόπο που οι άνθρωποι τοποθετούνται σε αυτή την ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο σταυρώνουν τα πόδια τους μπορεί να σας δείξει ποιος είναι ο leader της ομάδας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σταυρώσουν τα πόδια τους προς τον αρχηγό της ομάδας.

Έχετε προαίσθημα

Δεν είναι όλοι ειδικοί όσον αφορά την ανάγνωση της γλώσσας του σώματος ή την ορθή αξιολόγηση μιας κατάστασης. Έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην παραδεχτούν ποτέ ότι μιλούν πίσω από την πλάτη σας, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να εμπιστεύεστε περισσότερο το ένστικτό σας για ένα άτομο. Πώς νιώθετε όταν βρίσκεστε κοντά σε αυτό; Αρχίζετε να νιώθετε ένταση ή άγχος; Τι λέει η γλώσσα του σώματός του; Αν κάτι αισθάνεται περίεργο – και ειδικά συχνά – να κάνετε δεύτερες σκέψεις για αυτό το άτομο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ