Eάν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος, σταμάτα να κάνεις αυτά τα 12 πράγματα

Μπορεί η επιτυχία να σας φαίνεται σαν άπιαστο όνειρο. Να εργάζεστε σε μία δουλειά με τον κατώτατο μισθό και απλώς να περνάτε την ημέρα σας. Να μην αισθάνεστε ότι έχετε κίνητρο να κάνετε κάτι περισσότερο ή να εξελιχθείτε.

Εάν έχετε αποφασίσει ότι έχετε πιάσει πάτο και πλέον θέλετε μία ζωή που να αξίζει να την ζείτε χρειάζεστε να σκεφτείτε διαφορετικά. Εάν θέλετε να γίνετε επιτυχημένοι και να είστε ευχαριστημένοι στην εργασία σας υπάρχουν 12 πράγματα που είναι καλό να σταματήσετε να κάνετε εδώ και τώρα.

12 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις εάν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος

  • Αναβάλλετε συνεχώς τα πάντα
  • Εστιάζετε στο πρόβλημα και όχι στην λύση
  • Σκέφτεστε τα λάθη σας και δεν μαθαίνετε από αυτά
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αρνητισμό
  • Αμφισβητείτε συνεχώς τον εαυτό σας
  • Δεν βγαίνετε από την «ζώνη άνεσης» σας
  • Περιμένετε την «τέλεια» στιγμή
  • Συμβιβάζεστε με την μετριότητα
  • Παραπονιέστε και δικαιολογείστε
  • Σκέφτεστε υπερβολικά
  • Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
  • Δεν δέχεστε την κριτική

Αναβάλλετε συνεχώς τα πάντα

Ναι είναι ωραίο να έχετε ελεύθερο χρόνο και να ξεκουράζεστε. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, όμως, τον έξω κόσμο και τις υποχρεώσεις σας. Όταν οι εργασίες και οι υποχρεώσεις δεν τακτοποιούνται στον χρόνο που πρέπει τότε συσσωρεύονται. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να αισθάνεστε ακόμη πιο αναβλητικοί, καθώς αυξάνεται το άγχος σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αναλάβετε δράση και να κάνετε μικρά βήματα. Πάρτε την εργασία που σας φαίνεται άχαρη ή δύσκολη και κάντε την τμηματικά. Για παράδειγμα θέλετε να καθαρίσετε το σπίτι σας και αυτό σας φαίνεται βουνό. Κάντε μία δουλειά κάθε μέρα μέχρι να το δείτε να λάμπει.

Εστιάζετε στο πρόβλημα και όχι στην λύση

Σε κάθε κατάσταση αν είστε ο άνθρωπος που προτιμάει να βλέπει τα εμπόδια και όχι τις λύσεις τότε σίγουρα σαμοτάρετε τον εαυτό σας. Οι προκλήσεις πάντα υπάρχουν. Ωστόσο εάν προσηλωθείτε στα εμπόδια αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα να προχωρήσετε και να βρείτε δημιουργικές λύσεις. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα για την κατάστασή σου, αλλά γιατί να μην επικεντρωθείς στο πώς μπορείς να βγάλεις τον εαυτό σου από αυτήν;

Σκέφτεστε τα λάθη σας και δεν μαθαίνετε από αυτά

Προφανώς σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθη. Να θυμάστε, όμως, ότι όσοι προσπαθούν στην αρχή είναι δεδομένο ότι θα κάνουν λάθη. Αν συνεχώς θυμίζετε στον εαυτό σας τα λάθη του αυτό μπορεί να υποσκάψει την αυτοπεποίθηση σας. Πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να βλέπετε τα λάθη σας ως ευκαιρίες να αναπτυχθείτε. Δείτε τα λάθη σας σαν μαθήματα και χρησιμοποιείστε τα για να βελτιωθείτε.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αρνητισμό

Ένα από τα πολύ συχνά λάθη των ανθρώπων που δεν έχουν κερδίσει την επιτυχία είναι ότι περιβάλλουν τον εαυτό τους με αρνητισμό. Βρίσκονται και κάνουν παρέα με ανθρώπους που είναι εξίσου αρνητικοί και ανέτοιμοι να αναλάβουν δράση και να βελτιώσουν την ζωή τους. Δεν επικεντρώνονται σε λύσεις και παγιδεύονται σε τέτοιες παρέες. Ωστόσο εάν αναζητήσετε ανθρώπους που έχουν θετική επιρροή τότε μπορεί να δημιουργηθεί και σε εσάς αισιοδοξία, ανθεκτικότητα και ικανοποίηση.

Αμφισβητείτε συνεχώς τον εαυτό σας

Όταν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ την επιτυχία στη ζωή σας, είναι εύκολο να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να πιστεύετε ότι δεν είστε ικανοί για τίποτα. Απλώς δεν έχετε αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό πρέπει να κερδίσετε μερικές μικρές νίκες για να πάρετε τη γεύση. Ξεκινήστε να αναγνωρίζετε τα ταλέντα σας, γιορτάζετε τις επιτυχίες σας όσο μικρές και αν είναι. Με κάθε νίκη, είτε μικρή είτε μεγάλη, χτίζετε την αυτοπεποίθηση σας.

Δεν βγαίνετε από την «ζώνη άνεσης» σας

Εάν προτιμάτε να μένετε στο σπίτι και να παρακολουθείτε τηλεόραση τότε είστε από τους ανθρώπους που επιλέγουν να μένουν στην «ζώνη άνεσης» τους. Γενικά οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ρισκάρουν. Σιχαίνονται το άγνωστο. Ωστόσο η προσωπική ανάπτυξη έρχεται όταν κανείς μπει στο άγνωστο. Οι προκλήσεις, όσο και μοιάζουν τρομακτικές, είναι ευκαιρίες για να ανακαλύψετε τις δυνατότητές και τις ικανότητες μας. Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος που σας προκαλεί το άγνωστο, πάρτε ρίσκα και τότε θα ευδοκιμήσετε.

Περιμένετε την «τέλεια» στιγμή

Οι τέλειοι άνθρωποι και οι τέλειες στιγμές απλώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο ευκαιρίες που μπορεί να τις αφήνετε στην άκρη επειδή περιμένετε την κατάλληλη στιγμή. Αν περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε κάτι, πιθανότατα δεν θα την δείτε ποτέ να φτάνει. Αν θέλετε να κάνετε κάτι να συμβεί η καλύτερη ώρα για αυτό είναι τώρα. Ούτε αύριο, ούτε τον επόμενο μήνα, ούτε τον επόμενο χρόνο.

Συμβιβάζεστε με την μετριότητα

Εάν δεν σας ενδιέφερε να διακριθείτε σε τίποτα τότε απλά συμβιβάζεστε με την μετριότητα και αυτό φαίνεται στην ζωή σας. Η μετριότητα είναι ο εχθρός της προόδου. Προσπαθήστε να αριστεύσετε. Όταν επιδιώκετε το καλύτερο θα ανοίξετε την πόρτα σε νέες δυνατότητες.

Παραπονιέστε και δικαιολογείστε

Όταν παραπονιέστε συνεχώς το μοναδικό που κάνετε είναι να βλέπετε μόνο εμπόδια. Να ξέρετε ότι οι δικαιολογίες παρέχουν μόνο μια στιγμιαία ανακούφιση. Η ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις σας είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να χτίσετε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σας. Είναι το πρώτο βήμα για να δείτε μία θετική αλλαγή.

Σκέφτεστε υπερβολικά

Εάν σκέφτεστε υπερβολικά τα πράγματα τότε παραλύετε και δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Αν σκέφτεστε όλα τα «αν» και «τι θα γινόταν εφόσον» τότε απλώς θα προσθέσετε άγχος στον εαυτό σας και δεν θα καταφέρετε να κάνετε ούτε ένα βήμα. Πολλές φορές, χρειάζεται απλώς να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας για να σας βγάλει από την αναποφασιστικότητα.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Πολλοί από εμάς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Βλέπουμε τις «τέλειες» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πραγματική ζωή κάποιου. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αναρτήσεις είναι απλώς απίστευτα σύντομες στιγμές στην ζωή κάποιου, που σίγουρα έχει και αρνητικές πλευρές. Μπορεί πίσω από αυτές τις εικόνες να υπάρχουν τόνοι δακρύων που δεν βλέπετε. Έτσι να γνωρίζετε ότι όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους αυτό πετυχαίνει μόνο να σας «κλέψει» την χαρά. Το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό και χρειάζεται μόνος του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους θριάμβους του.

Δεν δέχεστε την κριτική

Υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται την κριτική. Αυτό είναι φυσικό αφού μπορεί να μας υπενθυμίσει τα ελαττώματα μας. Ωστόσο η εποικοδομητική κριτική από φίλους και κοντινά πρόσωπα μπορεί να σας υποδείξει πράγματα που σας διαφεύγουν. Είναι ένα πλεονέκτημα και ένα εργαλείο αυτοβελτίωσης εάν επιλέξετε να το δείτε με αυτόν τον τρόπο. Σίγουρα δεν είναι μία κριτική στην αξία σας ως ανθρώπου. Είναι ένας οδηγός για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να εξελιχτείτε.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η επιτυχία είναι από μόνη της ένας δύσκολος στόχος. Γι’ αυτό θα ήταν καλό από την αρχή να θέσετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Να είστε συγκεκριμένοι και ρεαλιστές. Με απλά λόγια να γνωρίζετε που θέλετε να φτάσετε. Στη συνέχεια αναλάβετε δράση και να είστε συνεπής στην προσπάθεια σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ