«Ποιος είναι αληθινός;» – Μελέτη έδειξε ότι 4 στους 10 ανθρώπους δεν ξεχωρίζουν τις πραγματικές από τις AI deepfake εικόνες

Η αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ μιας πραγματικής φωτογραφίας και μιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί από AI (τεχνητή νοημοσύνη) γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η τεχνολογία deepfake γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά έθεσαν ως στόχο να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης από τις πραγματικές.

Ζήτησαν από 260 συμμετέχοντες να χαρακτηρίσουν ως πραγματικές ή ψεύτικες 10 εικόνες που συγκεντρώθηκαν από μια αναζήτηση στο Google και 10 εικόνες που δημιουργήθηκαν από το Stable Diffusion ή το DALL-E – δύο προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων deepfake.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι περίμεναν ότι το 85% των συμμετεχόντων θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τις εικόνες, αλλά μόνο το 61% των ανθρώπων μάντεψε σωστά.

Η μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Springer Link, διαπίστωσε ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναγνώριζαν τις εικόνες ως αληθινές ή ψεύτικες ήταν κοιτάζοντας λεπτομέρειες όπως τα μάτια και τα μαλλιά, ενώ άλλοι, πιο γενικευμένοι λόγοι, ήταν ότι η εικόνα «φαινόταν παράξενη».

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιτάζουν τις εικόνες για απεριόριστο χρονικό διάστημα και να εστιάζουν στις μικρές λεπτομέρειες, κάτι που πιθανότατα δεν θα έκαναν αν απλώς έκαναν scrolling στο διαδίκτυο – γνωστό και ως «doomscrolling».

Ωστόσο, η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην σκέφτονται υπερβολικά τις απαντήσεις τους και ανέφερε ότι ενθαρρύνεται η προσοχή που δίνετε «παρόμοια με την προσοχή που θα δίνατε σε μια φωτογραφία με τίτλο ειδήσεων».

«Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο επιδέξιοι στο να κάνουν τη διάκριση όσο νομίζουν ότι είναι», δήλωσε η υποψήφια διδάκτωρ Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andreea Pocol.

Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποιες από τις παρακάτω εικόνες είναι αληθινές;

AI deepfake εικόνες

Σχεδόν το 40% των ανθρώπων έκαναν λάθος – Καλύτερες επιδόσεις οι γυναίκες

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρακινήθηκαν να διεξάγουν τη μελέτη επειδή δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το θέμα, οπότε δημοσίευσαν μια έρευνα ζητώντας από τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις πραγματικές έναντι των εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη στο Twitter, το Reddit και το Instagram, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα με τις εικόνες, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αιτιολογήσουν γιατί πίστευαν ότι ήταν αληθινές ή ψεύτικες πριν υποβάλουν τις απαντήσεις τους.

Η μελέτη ανέφερε ότι σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων ταξινόμησαν τις εικόνες λανθασμένα, γεγονός που έδειξε ότι «οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να διαχωρίζουν τις πραγματικές εικόνες από τις ψεύτικες, επιτρέποντας εύκολα τη διάδοση ψευδών και δυνητικά επικίνδυνων αφηγήσεων».

Επίσης, διαχώρισαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με το φύλο – άνδρες, γυναίκες ή άλλα – και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συμμετέχοντες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, μαντεύοντας με ακρίβεια περίπου 55 έως 70 τοις εκατό, ενώ οι άνδρες είχαν ακρίβεια 50 έως 65 τοις εκατό.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε ηλικιακές ομάδες και διαπιστώθηκε ότι οι ηλικίες 18 έως 24 ετών είχαν ποσοστό ακρίβειας 62% και φάνηκε ότι καθώς οι συμμετέχοντες γερνούσαν, η πιθανότητα να μαντέψουν σωστά μειωνόταν, πέφτοντας σε μόλις 53% για τα άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η έρευνα αυτή είναι σημαντική επειδή «τα τελευταία χρόνια τα deepfakes έχουν γίνει πιο εξελιγμένα και πιο εύκολα στη δημιουργία τους, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό τους στην κοινωνία».

Η μελέτη έρχεται καθώς οι εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, ή deepfakes, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και ρεαλιστικές, επηρεάζοντας όχι μόνο celebrities αλλά και καθημερινούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.

«Η παραπληροφόρηση δεν είναι καινούργια, αλλά τα εργαλεία της παραπληροφόρησης μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς. Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι, όσο εκπαιδευμένοι κι αν είναι, θα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να διακρίνουν τις πραγματικές εικόνες από τις ψεύτικες. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε εργαλεία για τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους. Είναι σαν μια νέα κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Pocol.

Η απάντηση στο ποιες είναι πραγματικές εικόνες

  • Πάνω σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά: Ψεύτικη, Ψεύτικη, Πραγματική, Ψεύτικη
  • Κάτω σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά: Ψεύτικη, Ψεύτικη, Πραγματική, Πραγματική

AI deepfake εικόνες

πηγή: FOXreport.gr

PlayStation: Η μέθοδος που ακολουθούν οι χρήστες του PS5 για να εξοικονομούν χρήματα

Προσοχή: Έρχεται «τσουνάμι» με AI απάτες – Θρύλος της κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί όλους τους χρήστες iPhone και Android

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ