Πιέζουν το παλάτι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον – Χρησιμοποιήθηκε AI;

Το Παλάτι αντιμετωπίζει σήμερα ερωτήματα αφού κορυφαία πρακτορεία «απέσυραν» τη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον για την Ημέρα της Μητέρας λόγω ισχυρισμών ότι έχει «χειραγωγηθεί» – με τους θαυμαστές να επισημαίνουν «λάθη» που φέρεται να αποδεικνύουν ότι έχει υποστεί επεξεργασία.

Ανησυχίες εκφράστηκαν για πιθανή ψηφιακή χειραγώγηση μιας νέας οικογενειακής φωτογραφίας που δείχνει την Κέιτ, 42 ετών, με τα τρία της παιδιά στην πρώτη επίσημη φωτογραφία της Πριγκίπισσας της Ουαλίας από τότε που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο.

Από τα χέρια του πρίγκιπα Λούις μέχρι τα μοτίβα ρούχων και τις γραμμές που δεν ταιριάζουν, τα μέλη του κοινού με τα μάτια… αετού επεσήμαναν όσα πίστευαν ότι ήταν ύποπτα ζητήματα με τη φωτογραφία. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Τα πιο συνηθισμένα «λάθη επεξεργασίας» που εντόπισαν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν η απουσία βέρα της Κέιτ, η θολή φούστα της Σάρλοτ και το μανίκι της αλλά και το κακώς ευθυγραμμισμένο φερμουάρ της Κέιτ.  

Η φωτογραφία, που λέγεται ότι τραβήχτηκε από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στα επίσημα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το Παλάτι δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις ανησυχίες που εκφράζονται για την εικόνα. Εν τω μεταξύ, πρακτορεία φωτογραφιών, όπως το Reuters, το AP, το Getty και το AFP απέσυραν τη φωτογραφία χθες το βράδυ, λέγοντας ότι μπορεί να έχει υποστεί ψηφιακή χειραγώγηση.

Φάνηκε επίσης να υπάρχει ένα πρόβλημα με το τακούνι της δεξιάς μπότας της Σάρλοτ, τη γωνία της φούστας της και τα μαλλιά της να σταματούν απότομα στον ώμο της.

Άλλες συχνά εντοπισμένες «αποτυχίες του photoshop» ήταν η βέρα της Κέιτ που έλειπε στο αριστερό της χέρι, το άλλο της χέρι, καθώς και τα μαλλιά της να φαίνονται «θολά» και το φερμουάρ στο σακάκι της να μην είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Μία χρήστης μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το πηγούνι και ο λαιμός της είχαν υποστεί photoshop.

Στην εικόνα, ένα από τα δάχτυλα του Λούις φαίνεται πιο κοντό από τα άλλα καθώς φαίνεται να σταυρώνει τα δάχτυλά του σε μια περίεργη χειρονομία. Άλλοι υποστήριξαν επίσης ότι το παντελόνι του φαίνεται ψηφιακά αλλαγμένο.

Χωρίς επίσημη απάντηση από το παλάτι, τα προφανή λάθη επεξεργασίας στη φωτογραφία έβαλαν λάδι στη φωτιά των θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν για το πού βρίσκεται η Κέιτ Μίντλετον.

Ο βασιλικός σχολιαστής Peter Hunt είπε: «Αυτό είναι επιζήμιο για τους βασιλικούς. Ήξεραν ότι θα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για οποιαδήποτε φωτογραφία έβγαζαν με την Κέιτ. «Η πρόκλησή τους είναι ότι οι άνθρωποι θα αναρωτιούνται τώρα εάν μπορούν να τους εμπιστευτούν και να τους πιστέψουν όταν θα εκδώσουν την επόμενη ενημέρωση για την υγεία της».

Αυτό έρχεται καθώς το AP εξέδωσε μια ειδοποίηση ζητώντας να «αποσυρθεί» η εικόνα από το σύστημά τους, λέγοντας: «Σε πιο προσεκτική εξέταση φαίνεται ότι η πηγή έχει χειραγωγήσει την εικόνα».

Ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου είπε στην The Telegraph ότι η φωτογραφία δείχνει «μια ασυνέπεια στην ευθυγράμμιση του αριστερού χεριού της πριγκίπισσας Σάρλοτ».

Άλλοι απαιτούν να αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες εικόνων για «συντακτικούς» λόγους.

Το AFP έγραψε: «Υποχρεωτική απόσυρση. Λόγω ενός εκδοτικού ζητήματος, αυτή η φωτογραφία του Πρίγκιπα της Ουαλίας έχει αποσυρθεί… και δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιηθεί με κανέναν τρόπο. Παρακαλώ αφαιρέστε το αμέσως από όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες σας, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και διαγράψτε το από τους διακομιστές σας».

Υπάρχει τεράστια ανησυχία στη βιομηχανία ειδήσεων επί του παρόντος σχετικά με τη χειραγώγηση φωτογραφιών με χρήση τεχνολογίας AI, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ